Loading...

Οι δύο εμφατικές νίκες του Κ. Μητσοτάκη και το επόμενο μεγάλο ορόσημο της ΝΔ


"Η εντολή των πολιτών είναι ξεκάθαρη. Ενωμένοι να προχωρήσουμε στη δημιουργική ανανέωση και τη διεύρυνση, ώστε σύντομα η Νέα Δημοκρατία να γίνει η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη. Η παράταξη που θα δώσει αξιόπιστη εναλλακτική λύση διακυβέρνησης στη χώρα". Κυριάκος Μητσοτάκης. 10 Ιανουαρίου 2016.
Την πορεία την είχε επιλέξει από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε την προεδρεία της Νέας Δημοκρατίας, Πίσω, στον Ιανουάριο του 2016. Μία πορεία απόλυτα προσηλωμένη στους μεγάλους στόχους της παράταξης. Μία πορεία απόλυτα εστιασμένη στα μεγάλα στοιχήματα, που ανοίγονταν στον ορίζοντα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η σαρωτική νίκη στις ευρωεκλογές της προηγούμενης Κυριακής και η χθεσινή καθολική επικράτηση στις περιφέρειες της χώρας είναι το επιστέγασμα μίας σειράς από κινήσεις και στρατηγικές, που άλλαξαν άρδην το momentum. Είναι, συνάμα και μία προσωπική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη. Κόντρα σε ορισμένους που έβλεπαν με καχυποψία τις αλλαγές που προωθούσε, όπως για παράδειγμα, την απόλυτα πετυχημένη κίνηση του Μητρώου Στελεχών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πορεύτηκε εντατικά στο δρόμο των αλλαγών. Οι πολίτες δεν καταψήφισαν μόνο τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνησή του τις δύο Κυριακές που γράφτηκαν πλέον στο πολιτικό παρελθόν, αφήνοντας πίσω τους σημάδια ανεξίτηλα. Έπραξαν κάτι περισσότερο. Έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στον κ. Μητσοτάκη και στο σχέδιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Το βλέμμα, πλέον, εστιάζει στην 7η Ιουλίου. Οι χαμηλοί τόνοι θα διατηρηθούν. Αν μη τι άλλο, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θέλει να πείσει ακόμα περισσότερους να εμπιστευθούν τη συνέπεια λόγων και έργων που είναι το καίριο αποτύπωμα. Και το έδειξε με τρόπο εμφατικό, μέσα από τη χθεσινή του δήλωση. Όταν και αποτύπωσε τα "γαλάζια" χνάρια των επόμενων πέντε εβδομάδων. Μετριοπάθεια. Ειλικρίνεια. Νέο ήθος. Νέο ύφος. Μετρημένος και ορθός πολιτικός λόγος. Πέρα από κάθε ίχνος πόλωσης, που διχάζει τους πολίτες. Γιατί η "γαλάζια" στρατηγική είναι του "όλοι μαζί", ανεξάρτητα το πώς τοποθετήθηκε κάποιος στις εκλογές που πέρασαν ή θα τοποθετηθεί στις επόμενες που ανατέλλουν στον ορίζοντα.
"Σε πέντε εβδομάδες θα πάρουμε, όλοι μαζί, την καθοριστική απόφαση για το μέλλον της χώρας. Θα βρεθώ και πάλι στην πρώτη γραμμή για έναν ήπιο, πολιτισμένο προεκλογικό αγώνα. Με αλήθειες, με σχέδιο, με επιχειρήματα. Θα γυρίσω και πάλι όλη την Ελλάδα. Πόλη-πόλη, χωριό-χωριό. Με οδηγό τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις μας για ανάπτυξη, για δουλειές, για περισσότερες θέσεις εργασίας, για χαμηλότερους φόρους, για ένα πιο αποτελεσματικό κράτος. Έτσι θα γίνει η ελπίδα πραγματικότητα", σημείωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
Αυτό που πέτυχε χθες το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν να ρίξει στο…πολιτικό καναβάτσο την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, που βρέθηκε να μετράει για δεύτερη εβδομάδα…πληγές και ραπίσματα, με την κοινωνία να δίνει ώθηση στο σχέδιο της οδού Πειραιώς για την από εδώ και πέρα πορεία της χώρας. Η Κουμουνδούρου δεν κέρδισε καμία περιφέρεια, καθώς ακόμα και στην Κρήτη, ο κ. Αρναουτάκης που επανεξελέγη προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και στηρίχθηκε από το Κίνημα Αλλαγής. Τα συστατικά στοιχεία που δομούν το "γαλάζιο" εκλογικό θρίαμβο είναι καταλυτικά:
-Ποτέ στο παρελθόν μία παράταξη δεν είχε κερδίσει τις δώδεκα από τις 13 περιφέρειες της χώρας. Και μάλιστα τις έντεκα από αυτές με τους υποψηφίους που είχαν την επίσημη υποστήριξη της.
-Ποτέ στο παρελθόν ένα κυβερνών κόμμα δεν έχει συντριβεί στο σύνολο της επικράτειας.
-Η Νέα Δημοκρατία επικράτησε μετά από 21 χρόνια στο λεκανοπέδιο της Αττικής, με μία νίκη ιστορική. Το μεγάλο ποσοστό που έχει λάβει στην μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας δείχνει από μόνο του την απόφαση των Ελλήνων να γυρίσει σελίδα η χώρα.
-Η καθαρή υπεροχή της οδού Πειραιώς επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες κέρδισε περιφέρειες της χώρας που εκλογικά πάντα υστερούσε. Όπως, για παράδειγμα, τη Δυτική Ελλάδα και τα Ιόνια.
-Μεγάλης πολιτικής σημασίας είναι η επικράτηση του κ. Νίκα έναντι του κ. Τατούλη στην Πελοπόννησο. Και αυτό γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκη επέλεξε να κάνει μία αυτοδιοικητική επιλογή απέναντι στην εύκολη λύση που θα ήταν η στήριξη του νυν περιφερειάρχη που προέρχεται από τη ΝΔ.
-Μεγάλο κερδισμένο στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η επικράτηση δύο νέων ανθρώπων που επέλεξε, παίρνοντας ένα πολιτικό ρίσκο, για να σηματοδοτήσει την ανανέωση στην πολιτική σκηνή. Του 35χρονου Φάνη Σπανού στην Στερεά Ελλάδα και του 38χρονου Νεκτάριου Φαρμάκη στη Δυτική Ελλάδα, οι οποίοι επικράτησαν ανατρέποντας όλα τα αρχικά προγνωστικά.
Τη σημασία που δίνει στο ρόλο-κλειδί της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έσπευσε να τον αναδείξει και πάλι. "Το πρόγραμμά μας μεταφέρει περισσότερες αρμοδιότητες και διασφαλίζει, επιτέλους, οικονομική αυτοτέλεια στην αυτοδιοίκηση. Κυρίως, όμως, αντιμετωπίζει και θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα που προκύπτουν από ένα εκλογικό σύστημα το οποίο εφαρμόστηκε και, δυστυχώς, ορθώνει εμπόδια στην αποτελεσματικότητα της αυτοδιοίκησης...Θέλουμε τους περιφερειάρχες συμμάχους στην ανάπτυξη,  στην προσέλκυση επενδύσεων, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Αλλά και στη στήριξη των πιο αδύναμων συμπολιτών μας", ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. Ο επόμενος μεγάλος σταθμός ανοίγεται στον πολιτικό χωροχρόνο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και είναι οι εθνικές κάλπες.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα ξεκινήσει άμεσα τον κύκλο των περιοδειών του σε Αττική και περιφέρεια, ώστε να υπάρχει συνεχής επικοινωνία του κυβερνητικού προγράμματος της οδού Πειραιώς. Θέμα ωρών είναι και οι ανακοινώσεις των προσώπων, που θα κληθούν να δώσουν τη "μάχη" του σταυρού.  
Πολιτική 3768124299539544446
Περιμένουμε το σχόλιο σου
Αρχική σελίδα item

Μόλις Ανέβηκε