Σε… casus belli μετατρέπονται για τη Νέα Δημοκρατία οι θεσμικές ακροβασίες, με τις οποίες φλερτάρει η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Το ορθάνοιχτο παράθυρο για το διορισμό νέου προέδρου και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τη στιγμή που ο πρωθυπουργός έχει προαναγγείλει πρόωρες εκλογές ξεσηκώνει θύελλα αντιδράσεων από το "γαλάζιο" στρατόπεδο, αλλά και σφοδρό κύμα επικρίσεων από κορυφαίους συνταγματολόγους της χώρας, με στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να διαμηνύουν πως τα προσχήματα, τα οποία επικαλείται το οικοσύστημα της Κουμουνδούρου όχι μόνο δεν την καλύπτουν, αλλά την εκθέτουν ακόμη περισσότερο.
Η θέση της οδού Πειραιώς, που κρούει εμφατικό καμπανάκι προς την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου, είναι ξεκάθαρη και εκπεφρασμένη σε όλους τους τόνους.
"Από τη στιγμή που ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι, αμέσως μετά το δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, θα προκηρύξει εθνικές εκλογές, είναι αυτονόητο ότι η κυβέρνησή του, μία κυβέρνηση σε αποδρομή, δε νοείται, για λόγους στοιχειώδους πολιτικής και ηθικής τάξης, να λαμβάνει στο εξής καμία απόφαση που θα δεσμεύσει την χώρα για τα επόμενα χρόνια. Πολύ περισσότερο δε μπορεί να λαμβάνει κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν στην ηγεσία της Δικαιοσύνης", τονίζουν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.
Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι θέση ταυτόσημη με αυτή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης διατυπώνουν έγκυροι νομικοί και πανεπιστημιακοί, οι οποίοι δεν πρόσκεινται στη "γαλάζια" παράταξη. Όπως οι κύριοι Αντώνης Μανιτάκης, Νίκος Αλιβιζάτος και Μιχάλης Σταθόπουλος. Ειδικότερα:
- Ο ομότιμος καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Αντώνης Μανιτάκης, χαρακτηρίζει ως "προκλητική περιφρόνηση του Συντάγματος", την περίπτωση κατά την οποία η κυβέρνηση Τσίπρα προχωρήσει στην αλλαγή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. "Έχει χάσει η κυβέρνηση τη δημοκρατική και συνταγματική της νομιμοποίηση να παίρνει αποφάσεις που δεν είναι τρέχουσας φύσεως, ούτε έχουν επείγοντα χαρακτήρα…Εάν η απόφαση αυτή συντελεστεί, θα αποτελεί προφανή καταδολίευση του πνεύματος και του γράμματος του Συντάγματος.
Μία κυβέρνηση που έχει εξαγγείλει τη διενέργεια εκλογών με τη διάλυση της Βουλής, ουσιαστικά, τελεί υπό παραίτηση διότι έχει απολέσει, όπως το συνομολογεί, την εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος…Έχει χάσει, δηλαδή, τη δημοκρατική και συνταγματική νομιμοποίηση να παίρνει αποφάσεις που δεν είναι τρέχουσας φύσεως, ούτε έχουν επείγοντα χαρακτήρα. Τέτοια προκλητική περιφρόνηση του Συντάγματος σπάνια συναντά κανείς στα κοινοβουλευτικά μας ήθη", σημειώνει ο κ. Μανιτάκης.
- Ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών, Νίκος Αλιβιζάτος, σχολιάζει πως, σε περίπτωση που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προχωρήσει σε τοποθετήσεις νέων προσώπων, παραβιάζεται η συνταγματική δεοντολογία όλων των θεσμικά ώριμων χωρών και η συνταγματική η αρχή της διάκρισης των εξουσιών.
- Ο ακαδημαϊκός και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Σταθόπουλος, σημειώνει ότι "μία τέτοια κίνηση θα ήταν προφανώς αντιδεοντολογική".
Στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πάντως, κινούμενα ιδιαίτερα επιθετικά κατά του πρωθυπουργού και του κυβερνητικού στρατοπέδου, υπενθυμίζουν τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα, το Μάιο του 2014. "Προειδοποιούμε τον πρωθυπουργό να μην διανοηθεί να προχωρήσει στον διορισμό του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και του επόμενου επιτρόπου της χώρας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δίχως τη συμφωνία του μεγαλύτερου κόμματος στη χώρα, δίχως την ευρύτερη πολιτική συναίνεση, γιατί δεν νομιμοποιείται να παίρνει αποφάσεις που δεσμεύουν τη χώρα για τα επόμενα χρόνια με τα ποσοστά που κατέγραψε χθες", υποστήριζε ο κ. Τσίπρας, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κρατώντας (προφανώς) σήμερα δύο μέτρα και δύο σταθμά. Οι βολές της οδού Πειραιώς κατά του Μεγάρου Μαξίμου είναι, πάντως, καταιγιστικές με το όλο ζήτημα-φωτιά να δημιουργεί τον πρώτο κύκλο αντιπαράθεσης, πριν καν ανοίξει επίσημα η προεκλογική περίοδος.
"Αυτοί που ζητούσαν να μην διορίσει η τότε κυβέρνηση επικεφαλής στην Τράπεζα της Ελλάδας οκτώ μήνες πριν τις εθνικές εκλογές, οι οποίες δεν είχαν καν προκηρυχθεί, έχουν σήμερα το θράσος να λένε ότι είναι απόλυτο δικαίωμα τους να ορίσουν τους ανώτατους δικαστικούς στον Άρειο Πάγο. Όταν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου απαγορεύεται ακόμη και η υπηρεσιακή μεταβολή των δημοσίων υπαλλήλων ως ελάχιστη πράξη θωράκισης του κύρους της πολιτείας, ο κ. Τσίπρας θέλει να καθορίσει την ηγεσία της Δικαιοσύνης", σημειώνουν στην αξιωματική αντιπολίτευση.