Loading...

Κωνσταντίνος Νιώρας: « Ίσοι μπορεί να είμαστε όλοι, ίδιοι δεν είμαστε.»



Ο Κωνσταντίνος Νιώρας, μόνιμος κάτοικος Αχαρνών, γιος του εκδότη της ιστορικής εφημερίδας ΑΧΑΡΝΑ’Ι’ΚΗ, Υπαξιωματικός στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, Τομεάρχης Δημοσίων Σχέσεων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων στρατιωτικών και Πρόεδρος του Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 14ουΔημοτικού Σχολείου Αχαρνών, μιλάει στο attikinews. Συγκεκριμένα αναφέρετε στην απόφαση του να λάβει για πρώτη φορά μέρος στις αυτοδιοικητικές εκλογές με τον συνδυασμό του κ. Θεόφιλου Αφουξενίδη και στο όραμα του για τον δήμο Αχαρνών, τονίζοντας πως κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις και είναι καιρός να ζήσουν την καλύτερη, καθώς τα τελευταία χρόνια βιώνουν την άσχημη όψη του τόπου τους.  

Στην Ευαγγελία Γουλέτα 

Κύριε Νιώρα,

Σας βλέπουμε για πρώτη φορά υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο στις αυτοδιοίκητές εκλογές. Τι σας ώθησε στην συμμετοχή σας αυτή;


Από την παιδική μου ηλικία έως και σήμερα, λόγω της ιδιότητας του πατέρα μου, είχα την δυνατότητα να παρατηρώ τόσο την πολιτική «σκηνή» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όσο και τους πρωταγωνιστές αυτής.
Καθώς, όμως περνούσαν τα χρόνια και ωρίμαζα ως πολίτης διαπίστωνα ότι ο Δήμος Αχαρνών, δεδομένης της πληθώρας των ευκαιριών και δυνατοτήτων του, αντί να αποτελεί πηγή Πολιτισμού και εξέλιξης για τους πολίτες, χαρακτηριζόταν από μία συνεχή παρακμή που οδηγούσε τους κατοίκους του στην απομόνωση και την εσωστρέφεια.
Η παραπάνω κατάσταση με οδήγησε στην παραδοχή ότι ένας ενεργός πολίτης, ο οποίος επιθυμεί να αλλάξει και να βελτιώσει τον τόπο του, δεν αρκεί να αναθέτει την τύχη του ιδίου και της περιοχής  του συνεχώς σε άλλους, οι οποίοι μέχρι σήμερα έχουν αποδειχθεί κατά το πλείστο ανεπαρκείς, αλλά αντιθέτως πρέπει και οφείλει στον εαυτό του να αποκτήσει ενεργό δράση και αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που με βλέπετε σήμερα υποψήφιο Δημοτικό Σύμβουλο του Δήμου Αχαρνών στις επερχόμενες εκλογές.

Με ποιο κριτήριο επιλέξατε να σταθείτε στο πλευρό του κύριου Θεόφιλου Αφουξενίδη;


Ο κ. Θεόφιλος Αφουξενίδης εκπροσωπεί την νέα εποχή για τον Δήμο Αχαρνών, λόγω τόσο της ηλικίας του και των ιδεών του, όσο και της δομής της ίδιας του της παράταξης, η οποία αποτελείται από ανθρώπους, οι οποίοι χαρακτηρίζονται από αγνές προθέσεις, μη έχοντας  ασχοληθεί κανείς τους ξανά με τα κοινά, με αποτέλεσμα να μην εξαρτώνται από τυχόν «λάθη» προτέρου βίου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Όπως έχει και ο ίδιος αναφέρει σε σχετικές δηλώσεις του, στην παράταξη μας, το πάθος και αγάπη για τις Αχαρνές αποτελούν το κοινό τόπο της προσπάθειας μας και την εφαλτήριο δύναμη ώστε να επιφέρουμε την αλλαγή στον Δήμο μας. Αυτά τα αγνά αισθήματα για τον τόπο μας είναι που με ένωσαν με τον κ. Θεόφιλο Αφουξενίδη, στου οποίου το πλευρό θα συμμετέχω ως υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος.

Βιώνοντας την καθημερινότητα της περιοχής σας από νεαρή ηλικία μέσω από την σπουδαία δουλειά που προσφέρει ο πατέρας σας ως εκδότης της γνωστής εφημερίδας ΑΧΑΡΝΑΪΚΗ, πως επηρεαστήκατε ώστε να συμμετάσχετε στα κοινά του τόπου σας;


Όπως ανέφερα και στην πρώτη ερώτηση σας, μέσω της ξεχωριστής δουλειάς του πατέρα μου διαπίστωνα σε σειρά ετών, την φθίνουσα πορεία των Αχαρνών στις συνθήκες διαβίωσης των πολιτών. Παράλληλα, όμως συνειδητοποιούσα ότι οι δυνατότητες και τα πλεονεκτήματα του τόπου μας υπερτερούν και πως η αλλαγή του Δήμου μας από τόπο παρακμής και απομόνωσης σε πόλο έλξης και σε πηγή Πολιτισμού δεν αποτελεί ουτοπία, αλλά μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις και δυστυχώς τα τελευταία χρόνια βιώνουμε την άσχημη όψη του τόπου μας. Είναι λοιπόν καιρός να ζήσουμε την καλύτερη όψη και να εκμεταλλευτούμε κάθε ευκαιρία που μας παρέχεται έτσι ώστε ο Δήμος Αχαρνών να αποκτήσει την υπερ-τοπικότητα και την λάμψη που του αξίζει, με αποτέλεσμα οι Δημότες του να ζήσουν σε μία πόλη που αξίζει να κατοικούν και αισθάνονται περήφανοι για αυτή και τις δομές της.

Πιστεύετε ότι μπορεί να συνδυαστεί το επάγγελμα ενός στρατιωτικού με την πολιτική;


Η ζωή ενός στρατιωτικού χαρακτηρίζεται από την πειθαρχία και την εντιμότητα, τόσο ως προς την πατρίδα, όσο και προς την τήρηση των νόμων και του Συντάγματος της χώρας.
Η πολιτική και στην συγκεκριμένη περίπτωση η Τοπική Αυτοδιοίκηση χρειάζεται αυτά τα δύο χαρακτηριστικά και κατά την γνώμη μου αποτελούν απαραίτητα εφόδια του κάθε αιρετού έτσι ώστε να καταφέρει να ολοκληρώσει το έργο του. Η πειθαρχία είναι αναγκαία, διότι χωρίς την θέσπιση και την αυστηρή τήρηση προγράμματος δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί ποτέ κανένα έργο και δεν υπάρχει πιθανότητα να  υλοποιηθεί κανένας στόχος. Επιπρόσθετα, η εντιμότητα αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση, ώστε να είσαι σε θέση να «κοιτάς» τον συμπολίτη σου στα μάτια και να προωθείς τα κοινά συμφέροντα, υπηρετώντας το κοινό καλό και όχι ιδιοτελείς σκοπούς και φιλοδοξίες.
Καταλήγουμε λοιπόν στο συμπέρασμα ότι η στρατιωτική ζωή και τα χαρακτηριστικά της αποτελούν πλεονεκτήματα για κάποιον, ο οποίος έχει στόχους και οράματα και θέλει να υπηρετήσει ουσιαστικά τον τόπο του ως αιρετός.

Πως ιεραρχείτε τα προβλήματα της περιοχής σας και ποιες πρόκειται να είναι οι προτεραιότητές σας εφόσον συμμετάσχετε στην επόμενη δημοτική αρχή;


Όπως έχω ήδη αναφέρει η πορεία του Δήμου μας είναι πτωτική και σχεδόν σε κάθε τομέα αντιμετωπίζει προβλήματα, που όμως όλα λύνονται. Η ασφάλεια και οι υποδομές σε ολόκληρο τον Δήμο αποτελούν προτεραιότητα μου, έτσι ώστε να μπορούμε να ασχοληθούμε με οποιοδήποτε άλλο ζήτημακαι το τρίπτυχο Αθλητισμός - Παιδεία - Πολιτισμός, αποτελεί το γενικότερο όραμα μου.
Δυστυχώς η εγκληματικότητα στο επίπεδο που έχει περιέλθει στην περιοχή μας, χρήζει άμεσης αντιμετώπισης και το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει είναι η άμεση και έννομη καταστολή της. Το επόμενο βήμα, είναι η ανάπτυξη του Πολιτισμού στις Αχαρνές μέσω της «Κοινωνίας Πολιτών», δηλαδή τις συλλογικές δράσεις ατόμων εντός της κοινωνίας μας, και κατ’ επέκταση τους Τοπικούς Συλλόγους. Μέσα στους εκάστοτε Τοπικούς Συλλόγους τα άτομα, τα οποία ουσιαστικά αποτελούν την κοινωνία μας, ενώνονται υπό την σκέπη του Πολιτισμού και του Αθλητισμού, μέσω των οποίων παράγεται φως με αποτέλεσμα να απομακρύνεται το σκότος της εσωστρέφειας, του διχασμού και κυρίως της εγκληματικότητας.
Επομένως, ο Δήμος Αχαρνών, αξίζει και οφείλει να επενδύσει στις νέες γενιές, δηλαδή τα παιδιά μας, τα οποία ουσιαστικά αποτελούν και το μέλλον του, μέσω των Αθλητικών - Πολιτιστικών Συλλόγων, οι οποίοι προσφέρουν στο παιδί την αίσθηση ότι ανήκει σε μία ομάδα και ότι μέσω της ομάδας αυτής δημιουργεί και προσφέρει σε ολόκληρη την κοινωνία, με αποτέλεσμα να κοινωνικοποιείται και να αποκτά τις απαραίτητες βάσεις και γνώσεις, ώστε να ευημερήσει και να εξελιχθεί στην πορεία της μετέπειτα ζωής του, ως ενήλικας. Η υλοποίηση του παραπάνω στόχου, θεμελιώνεται αφενός με την διενέργεια ειδικών προγραμμάτων, τα οποία θα μετατρέψουν τα σχολεία τις απογευματινές ώρες σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης των νέων (ΚΔΑΠ), και αφετέρου με την αξιοποίηση των ήδη υπαρχόντων Τοπικών Συλλόγων και ομάδων εθελοντών, που δυστυχώς βιώνουν την απόλυτη εγκατάλειψη και τη αδιαφορία από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Οι υποψήφιες δημοτικές παρατάξεις στον Δήμο σας είναι σε αριθμό δέκα. Πώς κρίνετε την μεγάλη αυτή συμμετοχή;


Αρχικά, θα ήθελα να επισημάνω ότι πέρα από το γεγονός ότι το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο ευνοεί τον μεγάλο αυτό αριθμό υποψηφίων συνδυασμών, η πολυφωνία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση εξυπηρετεί στην ουσία το πολίτευμα της Δημοκρατίας και κατ’ επέκταση τον ίδιο τον πολίτη.
Επιπρόσθετα, επιτακτικό είναι να αναφερθεί ότι με την ισχύουσα νομοθεσία αναγκαίες θα είναι οι μετέπειτα συνεργασίες, οι οποίες όμως θα πρέπει να προκύψουν με γνώμονα το κοινό καλό, αλλά και τους κοινούς στόχους που θεωρώ ότι όλες οι παρατάξεις έχουμε για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στην περιοχή μας, αγνοώντας ιδιοτελείς σκοπούς και προσωπικές φιλοδοξίες.
Το μείζον ζήτημα στο θέμα των συνεργασιών όμως έγκειται στο «γνώθι σαυτόν» που πρέπει να έχει κάθε υποψήφιος Δήμαρχος, έτσι ώστε να παραμεριστούν εγωισμοί και εσωστρέφειες και να επιλεγεί εν τέλει ένας άνθρωπος, που όχι μόνο επιθυμεί να διοικήσει τον πολύπαθο Δήμο μας, αλλά και να μπορεί. Όπως συχνά αναφέρω για την υλοποίηση οποιουδήποτε οράματος στην ζωή σου θα πρέπει να κατέχεις την ικανότητα, την θέληση αλλά και τον τρόπο υλοποίησης του ίδιου του οράματός σου, δηλαδή με άλλα λόγια την εμπειρία και κατά την προσωπική μου άποψη ο Θεόφιλος Αφουξενίδης συνδυάζει όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά, αναδεικνύοντας τα σε κάθε ευκαιρία που του δόθηκε αυτά τα δεκατρία χρόνια πορείας του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Κι όπως λέει κι ο ίδιος ίσοι μπορεί να είμαστε όλοι, ίδιοι δεν είμαστε.

                                                                                                                                                   
Περιφέρεια Αττικής 942706919763739435
Περιμένουμε το σχόλιο σου
Αρχική σελίδα item

Μόλις Ανέβηκε