Loading...

Μπάχαλο: Λείπουν ψηφοδέλτια 27 κομμάτων στο εξωτερικό


 Σε επικοινωνία τους με το υπουργείο Εσωτερικών, η απάντηση που έλαβαν οι επόπτες ήταν πως δύσκολα το πρόβλημα θα έχει λυθεί μέχρι την εκλογική διαδικασία, ενώ ανέφεραν πως η έλλειψη οφείλεται στα κόμματα, που δεν έχουν αποστείλει επαρκή αριθμό ψηφοδελτίων.
Με… λιγότερα από τα μισά ψηφοδέλτια θα ψηφίσουν στις επερχόμενες ευρωεκλογές πολλοί Ελληνες του εξωτερικού, αν δεν αλλάξει κάτι μέχρι την Κυριακή!
Στο υλικό που έχει αποσταλεί από το υπουργείο Εσωτερικών προς τις ανά τον κόσμο πρεσβείες της Ελλάδας (όπου θα βρίσκονται τα εκλογικά τμήματα για τους Ελληνες του εξωτερικού) βρίσκονται, σε πολλές περιπτώσεις, τα ψηφοδέλτια μόνο δεκατριών (!) από τα σαράντα κόμματα που έχουν θέσει υποψηφιότητα.
Πολλοί δικαστικοί αντιπρόσωποι που έχουν διοριστεί σε εκλογικά τμήματα του εξωτερικού ενημερώθηκαν για το πρόβλημα από τους επόπτες τους, οι οποίοι είναι ανώτατοι δικαστές που εποπτεύουν την εκλογική διαδικασία από τη σκοπιά της δικαστικής αρχής. Σε επικοινωνία τους με το υπουργείο Εσωτερικών, η απάντηση που έλαβαν οι επόπτες ήταν πως δύσκολα το πρόβλημα θα έχει λυθεί μέχρι την εκλογική διαδικασία (τουλάχιστον για όλους τους υποψήφιους συνδυασμούς), ενώ ανέφεραν πως η έλλειψη οφείλεται στα κόμματα, που δεν έχουν αποστείλει επαρκή αριθμό ψηφοδελτίων. Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε και στον «Ε.Τ». πηγή του υπουργείου Εσωτερικών, ενώ άγνωστο παραμένει το εάν τα κόμματα έχουν ειδοποιηθεί για τις ελλείψεις.
Προς το παρόν δεν έχει γίνει επίσης γνωστό ποια είναι τα κόμματα που δεν… υπάρχουν στις κάλπες του εξωτερικού, αφού το άνοιγμα του εκλογικού υλικού θα γίνει, όπως προβλέπει η νομοθεσία, την Παρασκευή. Ωστόσο, ήδη πολλοί δικαστικοί αντιπρόσωποι που έχουν διοριστεί στο εξωτερικό και οι επόπτες τους βρίσκονται σε αναβρασμό, προσπαθώντας να βρουν μια λύση για να κυλήσουν όλα ομαλά, κάτι που δεν θα είναι καθόλου εύκολο εάν δεν αποσταλούν αρμοδίως τα ψηφοδέλτια.
Η άποψη που έχουν εκφράσει κάποιοι δικαστές αναφέρει πως μπορεί να γίνει διασταλτική ερμηνεία του εκλογικού νόμου, που προβλέπει πως σε περίπτωση που τελειώσουν τα ψηφοδέλτια κάποιου υποψήφιου συνδυασμού, τότε η εφορευτική επιτροπή χρησιμοποιεί λευκά ψηφοδέλτια, όπου αναγράφει το όνομα του συνδυασμού που λείπει και στη συνέχεια ο ψηφοφόρος συμπληρώνει (αντί σταυρού) γραπτά τα ονόματα των υποψήφιων της προτίμησής του.
Μια λύση ωστόσο που δύσκολα μπορεί να εφαρμοστεί εάν οι ελλείψεις είναι τόσο μεγάλες, εκτός εάν σταλεί τεράστιος αριθμός λευκών ψηφοδελτίων. Ακόμη και τότε, όμως, θα πρέπει η λύση αυτή να βρει σύμφωνες και τις κατά τόπους εφορευτικές επιτροπές. Σε κάθε περίπτωση, εάν τα ψηφοδέλτια δεν αποσταλούν εγκαίρως, είναι βέβαιο πως η εκλογική διαδικασία θα εξελιχθεί μετ’ εμποδίων.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Πολιτική 543759256539425884
Περιμένουμε το σχόλιο σου
Αρχική σελίδα item

Μόλις Ανέβηκε