Στα της εσωτερικής πραγματικότητας επιστρέφει σήμερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την ολοκλήρωση της διήμερης επίσκεψής του στη Μόσχα. Ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα μιλήσει το μεσημέρι στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, προσθέτοντας ακόμα ένα επεισόδιο στον κύκλο των δημόσιων παρεμβάσεών του, που έχουν ως βασικά συστατικά στοιχεία την αποτύπωση του "γαλάζιου" προγραμματικού λόγου και την ανάλυση της στρατηγικής για τη μετάβαση της χώρας στην κανονικότητα και την ανάπτυξη.
Όλα αυτά, τη στιγμή που μία ακόμα δημοσκόπηση (της εταιρείας Pulse για λογαριασμό του Σκάι) δίνει προβάδισμα έντεκα εκατοστιαίων μονάδων στην οδό Πειραιώς, με την απόσταση που τη χωρίζει από το ΣΥΡΙΖΑ να διευρύνεται συνεχώς, δίνοντας περαιτέρω ώθηση στον αέρα κυβερνησιμότητας της Νέας Δημοκρατίας.
Στο "γαλάζιο" στρατόπεδο, η ικανοποίηση από τα αποτελέσματα των συναντήσεων του κ. Μητσοτάκη στη ρωσική πρωτεύουσα είναι διάχυτη. Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτηρίζουν εξαιρετικό το κλίμα των τετ α τετ που είχε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας με τους κυρίους Μεντβέντεφ και Λαβρόφ, στη διάρκεια των οποίων βρέθηκαν στο προσκήνιο η ενίσχυση των σχέσεων Αθήνας-Μόσχας και, κυρίως, η προσέλκυση ρωσικών επενδύσεων στη χώρα μας.
Όπως επισημαίνουν πηγές της οδού Πειραιώς, ένα από τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν με τους κορυφαίους Ρώσους αξιωματούχους ήταν η σημασία που έχουν οι επενδύσεις των ρωσικών εταιρειών στην Ελλάδα στο πλαίσιο του σχεδίου της παράταξης για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας και την επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης.
Οι προοπτικές της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στην ενέργεια, τον αγροτοδιατροφικό κλάδο και στον τουρισμό αποτέλεσε σημείο κομβικό, υπό το πρίσμα ότι η Τουρκία, για παράδειγμα, δέχεται σε ετήσια βάση έξι εκατομμύρια Ρώσους τουρίστες, όταν στη χώρα μας ο αριθμός δεν υπερβαίνει το ένα εκατομμύριο.
Στη διάρκεια των συνομιλιών, που πραγματοποιήθηκαν στη Μόσχα, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως η κυβέρνησή του θα υποδεχθεί με διαφάνεια, ίσους όρους και χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια τις υγιείς ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα. "Φιλοδοξία είναι η χώρα μας να καταστεί τα επόμενα χρόνια η επενδυτική έκπληξη της Ευρώπης, αξιοποιώντας όλα τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και το ανθρώπινο δυναμικό της.
Στόχος είναι να προσελκύσουμε 150 δισεκατομμύρια ευρώ επενδύσεων, καθώς η Ελλάδα θα είναι μία χώρα με πολιτική σταθερότητα, η οποία θα διευκολύνει, αντί να δυσχεραίνει, την επιχειρηματικότητα μέσω της μείωσης των φόρων σε ένα σταθερό και δίκαιο φορολογικό περιβάλλον", ήταν το μήνυμα που απηύθυνε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Παράλληλα, σημείωσε ότι με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας οι σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας θα βασίζονται στους άξονες της σταθερότητας, της προβλεψιμότητας και της ειλικρίνειας.
"Γαλάζιες" πηγές, που σχολιάζουν ότι η όλη αντιμετώπιση έδειχνε ότι επίκειται πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα, αναφέρουν πως θεμέλιο των ελληνορωσικών σχέσεων είναι ο αμοιβαίος σεβασμός και η μη παρέμβαση στα εσωτερικά των δύο χωρών με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Αυτή ήταν, δε και η βάση πάνω στην οποία συζητήθηκαν και περιφερειακά ζητήματα, όπως οι σχέσεις με την Τουρκία , τα Βαλκάνια και η ανατολική Μεσόγειος.
Στη Μόσχα συζητήθηκε και η συμφωνία των Πρεσπών, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επαναλαμβάνει την κατηγορηματική διαφωνία της Νέας Δημοκρατίας σε σχέση με την αναγνώριση "μακεδονικής" ταυτότητας και "μακεδονικής" γλώσσας, ενώ συμφωνία διαπιστώθηκε στην ανάγκη να υπάρξει μία δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό.