Στη… μάχη της Συνταγματικής Αναθεώρηση ρίχνεται αυτήν την εβδομάδα η Νέα Δημοκρατία, μετά την ολοκλήρωση μίας ακόμα περιοδείας του κ. Μητσοτάκη αιχμές της οποίας ήταν η ατζέντα των εθνικών θεμάτων και η οικονομία.
Για μία ακόμα φορά, μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έσπευσε να στείλει μηνύματα, με αιχμή τη συμφωνία των Πρεσπών. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, οι "πρόθυμοι" να στηρίξουν το οικοσύστημα ΣΥΡΙΖΑ βουλευτές, αλλά και ο "όψιμος μακεδονομάχος", πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος βρίσκονται εξακολουθητικά στην αιχμή της κριτικής του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που αναδεικνύει τις "γαλάζιες" γραμμές στη μετά την κύρωση της συμφωνίας και του πρωτοκόλλου ένταξης εποχή.
Με την αυλαία της Συνταγματικής Αναθεώρησης να ανοίγει, οι βουλευτές καλούνται να ψηφίσουν τα επόμενα εικοσιτετράωρα ποιες διατάξεις θα τεθούν στην κρίση της Ολομέλειας στην επόμενη συζήτηση το Μάρτιο. Στην Επιτροπή Αναθεώρησης, η Νέα Δημοκρατία ψήφισε πέντε από τα 27 άρθρα που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ: Το 32, για την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόκληση εθνικών εκλογών, το 54 για την ψήφο των αποδήμων, το 62 για τη βουλευτική ασυλία, το 86 για τις ποινικές ευθύνες υπουργών και το 101 Α για τη διευκόλυνση της επιλογής των μελών των Ανεξάρτητων Αρχών.
"Στην ολομέλεια θα ξαναβάλουμε μετ’ επιτάσεως όλα τα άρθρα που αρνείται ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και να συζητήσει. Όπως, το 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και το 24 για το περιβάλλον. Μπροστά σε αυτό το "Σύνταγμα της λεκτικής ευτυχίας" που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα αντιτάξουμε ένα νέο Σύνταγμα, όπως απαιτεί η σύγχρονη εποχή, με αναπτυξιακό πρόσημο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα για το ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι άτολμη και ιδεοληπτική είναι ότι στα δικά του άρθρα προς αναθεώρηση δεν υπάρχει καμία λέξη για τους τομείς της Παιδείας, της Ανάπτυξης, της Δικαιοσύνης και του Περιβάλλοντος", είχαν τονίσει, στο περιθώριο της τελευταίας συνεδρίασης των "γαλάζιων" τομεαρχών, πηγές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η κίνηση-ματ της οδού Πειραιώς γύρω από τη Συνταγματική Αναθεώρηση έχει να κάνει με το γεγονός ότι θέτει ισχυρά αναχώματα στη σεναριολογία που θέλει την Κουμουνδούρου να στρέφει το βλέμμα της στη λεγόμενη "δεξιά παρένθεση". Στη φημολογία, δηλαδή, σύμφωνα με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύει να προκαλέσει και πάλι εκλογές το Φεβρουάριο του 2020, με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, εφόσον η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στη διακυβέρνηση της χώρας.
Στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για την συνταγματική αναθεώρηση, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στήριξε την πρόταση της Κουμουνδούρου, που σχετίζεται με την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών. Η οδός Πειραιώς, αιφνιδιάζοντας το κυβερνητικό στρατόπεδο, υπερψήφισε το άρθρο 32 και δημιούργησε ένα νέο πεδίο. Από τη στιγμή που η Νέα Δημοκρατία κατακτήσει στις επόμενες εκλογές την αυτοδυναμία και εφόσον η αναθεώρηση του άρθρου 32 έχει εγκριθεί με 180 ψήφους από την παρούσα Βουλή, η επόμενη κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει άμεσα στην αλλαγή του τρόπου εκλογής του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα, με 151 βουλευτές. Σε μία τέτοια περίπτωση, η προεδρική εκλογή του Φεβρουαρίου του 2020 δε θα αποτελέσει εμπόδιο στην κυβερνητική πορεία της "γαλάζιας" παράταξης.
Σε ένα ευρύτερο πλαίσιο και όπως έχουν σημειώσει στελέχη της οδού Πειραιώς, η στόχευση πίσω από τις προτάσεις της κυβέρνησης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση είναι διπλή:
-Η πρώτη είναι η αμιγώς προεκλογική, γιατί εμφανίζεται η πρόταση ενός Συντάγματος "ευτυχίας", υπό την έννοια ότι προσθέτει ωραίες λέξεις σε άρθρα, μέσω των οποίων η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αποκρύψει την παταγώδη αποτυχία της και να παρουσιάσει στους ψηφοφόρους ότι μέσω του Συντάγματος μπορούν να λυθούν όλα τα προβλήματα που ο κ. Τσίπρας δεν κατόρθωσε να επιλύσει επί μία τετραετία.
-Η δεύτερη είναι ο τορπιλισμός της Συνταγματικής Αναθεώρησης, μέσα από μία καινοφανή θεωρία που υποστηρίζει πως η προτείνουσα Βουλή θα δεσμεύσει την αναθεωρητική και ως προς το ακριβές περιεχόμενο των άρθρων. Όπως σχολιάζουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό, καθώς ποτέ δεν υπήρξε στη μεταπολίτευση προτείνουσα Βουλή να δεσμεύει την επόμενη ως προς το περιεχόμενο των άρθρων, παρά μόνον για το ποια άρθρα είναι υπό αναθεώρηση.
"Ο ΣΥΡΙΖΑ προβάλει την καινοφανή αυτή θεωρία προφανώς γιατί γνωρίζει ότι η πλειοψηφία της Αναθεωρητικής βουλής θα ανήκει στη ΝΔ. Αλλά ακριβώς για αυτό παρεμβάλλονται εκλογές ανάμεσα στην αναθεωρητική διαδικασία. Για να καθορίσει το περιεχόμενο των αναθεωρητέων άρθρων η πλειοψηφία της Βουλής που θα έχει τη νωπή λαϊκή εντολή των πολιτών", σημειώνουν στη Νέα Δημοκρατία.