Loading...

ΝΔ: Όλοι πλέον μπροστά στην ιστορική ευθύνη τους


"Θα ακουστούν όλα σήμερα στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και μένει να φανεί τι θα απαντήσει ο Αλέξης Τσίπρας στο ντιμπέιτ της Βουλής, όταν ακόμη και χθες ουδείς από την κυβέρνηση δεν αποτόλμησε να φέρει στο Κοινοβούλιο το τελικό κείμενο του αναθεωρημένου Συντάγματος των Σκοπίων".
Το μήνυμα αυτό στέλνουν πηγές της Νέας Δημοκρατίας, λίγο πριν την κορύφωση της κοινοβουλευτικής μάχης για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών και στον απόηχο της απόφασης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην πυροδοτήσει την υποβολή πρότασης δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης Τσίπρα.
Παρά το γεγονός ότι το ζήτημα της πρότασης δυσπιστίας βρισκόταν συνεχώς στο προσκήνιο και συγκέντρωνε, τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα, ισχυρές πιθανότητες, τελικά, αργά χθες το απόγευμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζύγισε άπασες τις εισηγήσεις των στενών συνεργατών του και απέρριψε την κίνηση, με στελέχη της οδού Πειραιώς να εξηγούν τους λόγους, για τους οποίους η συγκριμένη επιλογή τέθηκε εκτός πλάνου.
"Δε θα κάνουμε πρόταση δυσπιστίας για το θεαθήναι. Τον Ιούνιο, όταν πράγματι μπορούσε να πέσει η κυβέρνηση, ο Πάνος Καμμένος, αντί να τη ρίξει, της έδωσε το στυλό να υπογράψει τη συμφωνία των Πρεσπών. Δεν υπάρχουν πιθανότητες να ευδοκιμήσει, καθώς ο κ. Τσίπρας βρήκε τους δανεικούς βουλευτές του κ. Καμμένου πρόθυμους να τον στηρίξουν πριν μία μόλις εβδομάδα. Δε βρίσκουμε λόγο να κάψουμε ένα ισχυρό κοινοβουλευτικό όπλο, χωρίς καμία πιθανότητα επιτυχίας. Πόσο μάλλον όταν οι εξελίξεις είναι τόσο απρόβλεπτες που το χαρτί της πρότασης δυσπιστίας μπορεί να αξιοποιηθεί και μάλιστα πολύ σύντομα, για να τελειώνει μια ώρα νωρίτερα η χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος στη Μεταπολίτευση", σχολιάζουν πηγές της Νέας Δημοκρατίας.
Παράλληλα, η κίνηση της πρότασης δυσπιστίας, εφόσον έβγαινε από το "γαλάζιο οπλοστάσιο", θα αποτελούσε σανίδα σωτηρίας για τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο οποίος, μετά την αποχώρησή του από τον κυβερνητικό συνασπισμό, αναζητούσε…με νύχια και με δόντια σωσίβιο, με στόχο να θέσει εαυτόν εκτός κάδρου Πρεσπών.
"Δε θα υπάρξει άλλη ευκαιρία για άλλοθι στον κ. Καμμένο να παριστάνει ξαφνικά το "Μακεδονομάχο”, όταν εξαιτίας του υπεγράφη και έχει έρθει σήμερα προς κύρωση η συμφωνία. Εξαιτίας των προθύμων βουλευτών του Πάνου Καμμένου η συμφωνία των Πρεσπών βρίσκεται στη Βουλή με σοβαρότατο κίνδυνο να υπερψηφιστεί. Εμείς δεν έχουμε καμία πρόθεση να δώσουμε στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ την ευκαιρία να ξεπλύνει την μέχρι τώρα πορεία του, υπερψηφίζοντας μία πρόταση δυσπιστίας απλά και μόνο για να συνεχίσει το θέατρο που παίζει. Ο κ. Καμμένος προσπαθεί να διασωθεί με τζούφια πυροτεχνήματα και καταθέτει προτάσεις που ξέρει ότι είτε στερούνται σοβαρότητας, είτε δε θα περάσουν", σχολιάζουν στην οδό Πειραιώς.
Με την προσοχή να στρέφεται στο σημερινό τετ α τετ-φωτιά στην Ολομέλεια, όπου το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται πως θα ανεβάσει κατακόρυφα τους τόνους της αντεπίθεσης κατά του Μεγάρου Μαξίμου, οι "γαλάζιοι" δίνουν στην κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών χαρακτηριστικά ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση Τσίπρα. Ταυτόχρονα, το μήνυμα προς όλους τους βουλευτές και, κυρίως, την ομάδα των "προθύμων" να ανάψουν πράσινο φως στη συμφωνία, αυξάνει την πίεση της Νέας Δημοκρατίας.
"Όλοι οι βουλευτές θα τεθούν επώνυμα προ των ιστορικών τους ευθυνών. Και για αυτό δε χρειάζεται βέβαια ψήφος δυσπιστίας για τη συμφωνία των Πρεσπών, αφού ούτως ή άλλως θα υπάρξει απόψε και η ίδια η ψηφοφορία για την κύρωση. Όσοι απόψε το βράδυ πουν "ναι” στην επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα συμφωνία δε θα φέρουν μόνο το βάρος της ευθύνης για τις συνέπειες αυτής της συμφωνίας, αλλά θα πουν "ναι” και στη μικρή έστω παράταση του βίου αυτής της καταστροφικής κυβέρνησης", επισημαίνουν στην οδό Πειραιώς.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, πάντως, αναμένεται σήμερα να υπάρξει δήλωση του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, για το μείζον εθνικό ζήτημα. Αυτή θα είναι, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, γραπτή. Παράλληλα, από το βήμα της Ολομέλειας θα τοποθετηθεί και ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς. 
Πολιτική 4208823461300407607
Περιμένουμε το σχόλιο σου
Αρχική σελίδα item

Μόλις Ανέβηκε