Loading...

Ισίδωρος Μάδης: «Το έργο της αποχέτευσης είναι πρώτη προτεραιότητα για εμάς»



Πέντε χρόνια μετά την ανάληψη της διοίκησης από τον κ. Στάμου και τους συνεργάτες του, η κατάσταση στο Δήμο είναι απογοητευτική, μας λέει ο υποψήφιος δήμαρχος Παιανίας Ισίδωρος Μάδης και προσθέτει ότι στις δύο δημοτικές ενότητες, η κατάσταση με τα κοιμητήρια είναι ιδιαιτέρως ντροπιαστική για όλους μας.

Στον Νίκο Χιδίρογλου 

Ακούγοντάς σας κάποιος, θα νόμιζε ότι πέντε χρόνια πήγαν χαμένα για την Παιανία. Είναι έτσι; Δεν έγινε έργο από την απερχόμενη διοίκηση; 

Η φιλοσοφία μου καθώς και των συνεργατών μου είναι μακριά και πέρα από μηδενισμούς και αφοριστικές πολιτικές. Θα ήθελα πραγματικά να είχα άδικο και η πραγματικότητα να ήταν πολύ καλύτερη για το Δήμο Παιανίας. Δυστυχώς πέντε χρόνια μετά την ανάληψη της διοίκησης από τον κ. Στάμου και τους συνεργάτες του, η κατάσταση στο Δήμο είναι απογοητευτική. Σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε για παραγόμενο έργο, αλλά, στην καλύτερη περίπτωση, για μια προσπάθεια διαχείρισης των λειτουργιών του οργανισμού που λέγεται Δήμος Παιανίας. Ειλικρινά, τι να πρωτοαναφέρουμε;  Το Βατερλό που ονομάζεται κατασκευή εσωτερικού δικτύου ακαθάρτων της Παιανίας, το θέμα με το σπήλαιο Παιανίας, την φωτιά στο περιβάλλοντα χώρο του κλειστού γηπέδου Βόλεϊ όπου η αναφορά της Πυροσβεστικής ήταν καθαρά επιβαρυντική για το Δήμο Παιανίας; Το πρόστιμο που καλείται ο Δήμος να πληρώσει για τα μπάζα στο χώρο της παλιάς χωματερής; Την εξέλιξη της δίκης για τις αγωγές εναντίον των εταιρειών που στεγάζονται στο εμπορικό πάρκο του αεροδρομίου και που τελικά θα αναγκαστούμε να επιστρέψουμε τα χρήματα και ενδεχομένως και με το νόμιμο τόκο; Μήπως να θυμηθούμε τις επιστολές - ανακοινώσεις του δημάρχου για την ανέγερση νέου δημαρχείου, με το σκεπτικό ότι η κατασκευή θα γίνει με δωρεά ως επιβράβευση της παρουσίας του στο δημαρχιακό θώκο; Όπου με βάση τα χρονοδιαγράμματα, το έργο θα παραδιδόταν το Σεπτέμβριο του 2018 και τώρα που είμαστε στο 2019, το έργο έχει σταματήσει, ο εργολάβος έχει κηρυχθεί έκπτωτος και από το σύνολο του έργου, έχει γίνει μόλις το 10% αυτού. 

Σας άκουσα να μιλάτε και να αναφέρεστε στο αποχετευτικό. Τι έπρεπε να έχει γίνει τα προηγούμενα χρόνια και δεν έγινε; Το γίνεται με τα χρονοδιαγράμματα και τις χρηματοδοτήσεις; Και τι πρόβλημα είναι αυτό με τον αμίαντο στις σωληνώσεις και ποιες είναι οι επιπτώσεις του στη δημόσια υγεία; 

Το έργο της αποχέτευσης είναι πρώτη προτεραιότητα για εμάς αλλά προφανώς ελάσσονος σημασίας για τη διοίκηση του Δήμου. Το έργο της αποχέτευσης, για το Δήμο Παιανίας, χωρίζεται σε δύο υποέργα. Το ένα είναι το εσωτερικό δίκτυο ακαθάρτων της δημοτικής ενότητας Παιανίας και το δεύτερο είναι το εσωτερικό δίκτυο ακαθάρτων της δημοτικής ενότητας Γλυκών Νερών. Το εσωτερικό δίκτυο της Παιανίας δόθηκε μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας σε εργολάβο. Σε εκείνη τη φάση είχαμε εκφράσει τις ενστάσεις μας για το συγκεκριμένο εργολάβο και που τελικά επιβεβαιωθήκαμε. Με βάση τα χρονοδιαγράμματα, το έργο θα παραδιδόταν το Σεπτέμβριο του 2018 και τώρα που είμαστε στο 2019, το έργο έχει σταματήσει, ο εργολάβος έχει κηρυχθεί έκπτωτος και από το σύνολο του έργου, έχει γίνει μόλις το 10% αυτού. Το κάζο με το εσωτερικό δίκτυο Παιανίας έγινε μάθημα για το εσωτερικό δίκτυο Γλυκών Νερών, όπου ο Δήμος ζήτησε να το πάρει ως ανάδοχος η ΕΥΔΑΠ, όπως και έγινε, και που εντέλει, η ολοκλήρωσή του θα γίνει πολύ - πολύ νωρίτερα του αντίστοιχου της Παιανίας. Τώρα, σε σχέση με το δίκτυο ύδρευσης και τις σωληνώσεις με αμίαντο, μιλάμε για υγειονομική βόμβα και για μια ολιγωρία της διοίκησης του Δήμου που βάζει σε πολύ μεγάλο κίνδυνο την υγεία των συμπολιτών μας. Το πρόβλημα ήταν γνωστό σε όλους ήδη από τη προηγούμενη διοίκηση και θα έπρεπε να έχει προβεί σε όλες αυτές τις ενέργειες που θα επέτρεπαν την αντικατάσταση των σωληνώσεων του δικτύου ύδρευσης μέσω του προγράμματος ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ που βρίσκεται σε εξέλιξη και που μέχρι τώρα ο Δήμος Παιανίας έχει καταθέσει αίτημα μόνο για τις παιδικές χαρές, ενώ οι προοπτικές χρηματοδοτήσεων έργων ήταν πολλές και άκρως σημαντικές για τη δική μας περίπτωση. 

Στη διάρκεια της θητείας του, ο απερχόμενος δήμαρχος έχασε την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο, ελέω ανεξαρτητοποιήσεων. Δεδομένου ότι δύσκολα κάποιος θα πάρει την απόλυτη πλειοψηφία από τον πρώτο γύρο, αλλά και του νέου εκλογικού πλαισίου του «Κλεισθένη», πόσο αισιόδοξος είστε για τη συγκρότηση μιας βιώσιμης κατάστασης μετεκλογικά; 

Χαριτολογώντας, θα σχολίαζα ότι ο πολιτικός βίος του κ Στάμου και του πρωθυπουργού κ Τσίπρα έχει αρκετές ομοιότητες. Και οι δυο υποσχέθηκαν προεκλογικά τα πάντα στους πάντες, κάτι που φυσικά μετεκλογικά δεν τήρησε κανείς από τους δυο. Στη περίπτωση του Δήμου μας, ο κ. Στάμου εμφανίστηκε να διοικεί με μια στενή ομάδα δύο – τριών συνεργατών του. Σε κάθε περίπτωση, ο Κλεισθένης διαμορφώνει ένα νέο περιβάλλον στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Χρειάζονται απαραίτητα συζητήσεις, ζυμώσεις, συνεννοήσεις μεταξύ των μελών του νέου ΔΣ για το καλό των συμπολιτών μας. Για να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και με βάση και τον «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ», θα πρέπει οι εμπλεκόμενοι με τα κοινά να αφήσουν κατά μέρος τις άγονες αντιπαραθέσεις, τις προσωπικές φιλοδοξίες και να συμφωνήσουμε σε ένα σχέδιο για την ανάπτυξη της Παιανίας και των Γλυκών Νερών και την ευημερία των πολιτών τους. Φυσικά, απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνουν αυτά, είναι οι προεκλογικές αντιπαραθέσεις μεταξύ των ανθυποψηφίων να μείνουν σε αυστηρά πολιτικό επίπεδο. Από το 2010 και μέχρι και σήμερα που μιλάμε, υφίσταμαι προσωπικά εγώ και συνέπεια αυτού οι συνεργάτες μου, τόνους λάσπης και σπίλωσης της τιμής και της υπόληψης μου. Εμείς και σε αυτή τη προεκλογική περίοδο θα μείνουμε πιστοί στις αρχές και στις αξίες μας και θα κινηθούμε ΜΟΝΟ σε πολιτικό επίπεδο αντιπαράθεσης. Μετεκλογικά, εμείς έχουμε την απαιτούμενη πολιτική πρόθεση να συζητήσουμε με όλους όσους θέλουν, ώστε να βρεθούν τα σημεία σύγκλισης και της πορείας του Δήμου μας προς τα εμπρός. 

Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται για την κακή κατάσταση του οδικού δικτύου στην πόλη. Τι έχει γίνει όσον αφορά στην ασφαλτόστρωση και στην αποκατάσταση ζημιών, τα τελευταία πέντε χρόνια; 

Η κακή κατάσταση του οδικού δικτύου είναι από τα πιο σημαντικά θέματα στο Δήμο μας. Δυστυχώς, ακόμα και εκεί, ακόμα και εγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις από την Περιφέρεια επί διοίκησης Σγουρού δεν μετουσιώθηκαν σε έργο και μετά από πέντε χρόνια, το θέμα οξύνθηκε παραπάνω. Φυσικά και το σταματημένο έργο της κατασκευής του εσωτερικού δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων επιβαρύνει την κατάσταση του οδικού δικτύου. Επιπρόσθετα, το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ που περιλαμβάνει και τον τομέα με τα οδικά δίκτυα θα έπρεπε να είναι η άμεση προτεραιότητα του κ. Στάμου και των συνεργατών του, πράγμα που δυστυχώς δεν συμβαίνει. Ντρέπομαι που συμβαίνει, αλλά ο δρόμος προς το Σπήλαιο Κουτούκι έχει αφεθεί εξολοκλήρου, με αποτέλεσμα να μοιάζει περισσότερο με δρόμο της δεκαετίας του ‘40 και του ’50, παρά με δρόμο του 2019.

Τι γίνεται με το ΕΣΠΑ; Ποια είναι η απορροφητικότητα εδώ από τους αρμόδιους; Ποιες δράσεις βασίστηκαν στα προβλεπόμενα κονδύλια; 

Η λέξη ΕΣΠΑ και μόνο δημιουργεί πολλές απορίες στον κ. Στάμου και στους συνεργάτες του. Η χρηματοδότηση μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ που πιθανότατα είναι το μόνο αξιόπιστο εργαλείο για τους ΟΤΑ, είναι εντελώς άγνωστη λέξη για το Δήμο Παιανίας. Δεν μπορεί να εξηγηθεί με άλλο τρόπο το γεγονός ότι δεν έχουμε καν κάνει ούτε μια προσπάθεια να ενταχθούμε σε προγράμματα ΕΣΠΑ και συνεχώς καταλήγουμε να μιλάμε για ίδιους πόρους. Ακόμα και η αγορά των νέων απορριμματοφόρων που έγινε επί των ημερών διοίκησης Στάμου, θα μπορούσε να γίνει μέσω ΕΣΠΑ. Φυσικά, για να φθάναμε σε μια τέτοια περίπτωση, θα έπρεπε να υπάρχει όρεξη και σχέδιο δράσης, έννοιες που επίσης είναι άγνωστες για το Δήμο μας. Συνεπώς, είμαστε εκ των εξαιρέσεων πανελλαδικά που η απορροφητικότητα σε προγράμματα ΕΣΠΑ είναι μηδενική.

Σχετικά με το κοιμητήριο: απαιτείται η επέκτασή του; Και αν ναι, τι έχει γίνει σε αυτή την κατεύθυνση; 

Στις δύο δημοτικές ενότητες, η κατάσταση με τα κοιμητήρια είναι ιδιαιτέρως ντροπιαστική για όλους μας. Ειδικά για την ενότητα της Παιανίας, η κατάσταση είναι ιδιαιτέρως προσβλητική για όλους μας. Έχουν «επιστρατευτεί» ακόμα και οι διάδρομοι. Φυσικά, όλα αυτά δημιουργούν εύλογες απορίες μιας και το θέμα της επέκτασης έχει τελειώσει, έχουν γίνει οι απαλλοτριώσεις, έχουν πληρωθεί οι δικαιούχοι και η επέκταση δεν έχει γίνει. Μέχρι πριν μερικά χρόνια, η δικαιολογία ήταν το ΠΔ του Υμηττού (γνωστό και ως νόμος Μπιρμπίλη) το όποιο όμως κατέπεσε και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αλλά και στο ΣτΕ και έπρεπε ήδη να έχουν προχωρήσει οι ενέργειες για την επέκταση του κοιμητηρίου της Παιανίας. 

Τι πρέπει να γίνει με τον κάμπο; Είναι όντως απαραίτητη η παρουσία αγροφυλάκων; 

Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω ανάποδα την απάντηση και να δούμε το θέμα της δημιουργίας δημοτικής αγροφυλακής που αποτέλεσε ένα προεκλογικό τρυκ στις εκλογές του 2014 από μεριάς του δημάρχου κ. Στάμου, με στόχο να «πουλήσει» ελπίδες εργασίας σε άνεργους συμπολίτες μας. Η πραγματικότητα σαφώς και δεν «δικαίωσε» τον κ. Στάμου σε αυτές τις υποσχέσεις. Εμείς δεν πρόκειται να λαϊκίσουμε. Δεν μπορεί να λυθεί το πρόβλημα της παραβατικότητας με κούφιες υποσχέσεις. Το θέμα της παραβατικότητας απασχολεί και το μεσογείτικο κάμπο αλλά και τον αστικό ιστό του Δήμου μας. Χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης που θα είναι το αποτέλεσμα διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς τόσο σε επίπεδο πολιτών, όπως αγροτικός συνεταιρισμός και επιτροπές κατοίκων, όσο και σε επίπεδο κράτους με εκπροσώπους της ΕΛΑΣ, της περιφέρειας Αττικής, του Δασαρχείου των όμορων Δήμων αλλά και των βουλευτών της περιφέρειας μας.

Περιφέρεια Αττικής 7353955915339028271
Περιμένουμε το σχόλιο σου
Αρχική σελίδα item

Μόλις Ανέβηκε