Loading...

Αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο πρότασης δυσπιστίας ο Μητσοτάκης


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέστησε σαφές ότι η Ν.Δ. «θα εξηγήσει στους Ελληνες πολίτες γιατί είναι μία κακή συμφωνία και θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει την κύρωσή της στο ελληνικό Κοινοβούλιο».
Το μήνυμα ότι όλοι οι βουλευτές «θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη συνείδησή τους και υπόλογοι, βέβαια, στην Ιστορία για τις αποφάσεις που θα πάρουν» έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μία ημέρα πριν από την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια, όπου η Ν.Δ. είναι αποφασισμένη να δώσει μάχη για να μην κυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών και στο πλαίσιο αυτό διατηρεί απολύτως ανοιχτό και το ενδεχόμενο να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας.
Από τη Θεσσαλονίκη στην οποία βρέθηκε χθες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέστησε σαφές ότι η Ν.Δ. «θα εξηγήσει στους Ελληνες πολίτες γιατί είναι μία κακή συμφωνία και θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει την κύρωσή της στο ελληνικό Κοινοβούλιο». «Η συζήτηση που θα ξεκινήσει στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου θα είναι εξαιρετικά κρίσιμη για την εξέλιξη του εθνικού θέματος», υπογράμμισε και τόνισε ότι το κόμμα του προσέρχεται σε αυτήν «συντεταγμένα, με νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα».
Εξηγώντας για μία ακόμη φορά τους λόγους της απόλυτης αντίθεσης της Ν.Δ., επισήμανε ότι «για πρώτη φορά η Ελλάδα εκχωρεί επίσημα μακεδονική γλώσσα και μακεδονική ταυτότητα στους γείτονες, εγκαταλείποντας με αυτό τον τρόπο μια πολιτική δεκαετιών, για λόγους τους οποίους μόνο ο κ. Τσίπρας γνωρίζει».
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. χαρακτήρισε παράλληλα «αδιανόητο» να καλούνται τα μέλη του ελληνικού Κοινοβουλίου να κάνουν αυτή τη συζήτηση χωρίς να έχει κατατεθεί ακόμα το οριστικό, αναθεωρημένο και κωδικοποιημένο κείμενο του σκοπιανού Συντάγματος, όπως προέκυψε μετά τη διαδικασία αναθεώρησης».
«Αυτά που κατέθεσε ο κ. Κατρούγκαλος στην Επιτροπή δεν συνιστούν τίποτε άλλο από το Σύνταγμα των Σκοπίων όπως ισχύει σήμερα», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης και διερωτήθηκε «πώς είναι δυνατόν η Βουλή των Ελλήνων να κληθεί να πάρει μία τόσο σημαντική απόφαση χωρίς να γνωρίζει τελικά στη λεπτομέρειά τους ποιες είναι οι διατάξεις οι οποίες αναθεωρήθηκαν και τι μορφή θα πάρει τελικά το κείμενο του Συντάγματος της γειτονικής χώρας»;
Το όπλο της πρότασης δυσπιστίας που παραμένει πάνω στο τραπέζι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εάν τελικά επιλεγεί οριστικά, θα καταστήσει ακόμη πιο ηχηρό το μήνυμα της αντίθεσης της Ν.Δ. στη συμφωνία των Πρεσπών. Στην αξιωματική αντιπολίτευση σχολιάζουν τις δηλώσεις του προέδρου των ΑΝ.ΕΛ., Πάνου Καμμένου, περί στήριξης μίας ενδεχόμενης γαλάζιας πρότασης δυσπιστίας, υπενθυμίζοντας ότι βουλευτές του κόμματός του «έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση πριν από μία εβδομάδα». «Τι άλλαξε;», διερωτώνται, ενώ επαναλαμβάνουν ότι εάν ο κ. Καμμένος ήθελε πραγματικά να αποτρέψει τη συμφωνία των Πρεσπών, είχε τη δυνατότητα να το κάνει τον περασμένο Ιούνιο υπερψηφίζοντας την πρόταση δυσπιστίας της Ν.Δ., αλλά επέλεξε τότε «να δώσει το στιλό στον κ. Τσίπρα και στον κ. Κοτζιά για να την υπογράψουν».
Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Πολιτική 3906247654449708817
Περιμένουμε το σχόλιο σου
Αρχική σελίδα item

Μόλις Ανέβηκε