Σε… μητέρα όλων των κοινοβουλευτικών μαχών μετατρέπεται για τη Νέα Δημοκρατία η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, τόσο στη διάρκεια της περιοδείας του στην Κρήτη, όσο και μετά τη λήξη του συλλαλητηρίου της πλατείας Συντάγματος, έστειλε μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες.
Πρώτα από όλους ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Αλλά και οι "πρόθυμοι" βουλευτές που θα θελήσουν, δια της ψήφου τους, να ανάψουν πράσινο φως στη συμφωνία, την οποία η οδός Πειραιώς χαρακτηρίζει, σε όλους τους τόνους, επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα.
Η πίεση που αναμένεται ότι θα ασκήσει η "γαλάζια" κοινοβουλευτική ομάδα σε επίπεδο επιτροπής, αλλά και Ολομέλειας, θα είναι ασφυκτική. Τον τόνο, άλλωστε, της κατά μέτωπο επίθεσης εναντίον της κυβέρνησης Τσίπρα τον δίνουν οι δημόσιες αναφορές βουλευτών και στελεχών, τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατακεραυνώνει το οικοδόμημα ΣΥΡΙΖΑ και αυτούς που το στηρίζουν.
Το μήνυμα του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, ελάχιστες ώρες πριν σηκώσει αυλαία η συνεδρίαση-φωτιά της επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, φτάνει μη βαριά ηχώ στη αυλή του Μεγάρου Μαξίμου.
"Ο κ. Τσίπρας οφείλει να ακούσει τη φωνή των πολιτών", διαμηνύει ο κ. Μητσοτάκης, που πυκνώνει το κύμα των βολών του εναντίον εκείνων των βουλευτών, οι οποίοι έχουν ταχθεί υπέρ του "ναι" στη συμφωνία. Η επισήμανση πως πρέπει να ακούσουν και αυτοί τη φωνή της κοινωνίας ακολουθείται από την αιχμή πως ετοιμάζονται να ψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών "χωρίς να έχουν καμία τέτοια εντολή από τους ψηφοφόρους τους", με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να θέτει, έτσι κι αλλιώς, άπαντες προ των μεγάλων ευθυνών τους και να κάνει λόγο για τεχνητές πλειοψηφίες στη Βουλή, που είναι κούφιοι αριθμοί μπροστά στα εκατομμύρια των Ελλήνων που διαφωνούν.
"Η προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κρύψει την αλήθεια: Πρόκειται για συμφωνία που ανατρέπει μια εξωτερική πολιτική δεκαετιών, καθώς αναγνωρίζει "μακεδονική" ταυτότητα και γλώσσα στους γείτονες κι ενισχύει τον αλυτρωτισμό τους. Στη Βουλή, την εβδομάδα που έρχεται, η Νέα Δημοκρατία θα είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα για να μην κυρωθεί η Συμφωνία. Με επιχειρήματα, αλλά και με αποφασιστικότητα. Με δημοκρατική ωριμότητα θα αντιμετωπίσουμε και αυτή τη νέα περιπέτεια στην οποία μας οδηγεί ο κ. Τσίπρας, για λόγους που μόνο αυτός γνωρίζει", διεμήνυσε, στη χθεσινή του παρέμβαση, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
Όλα τα βλέμματα, λοιπόν, των "γαλάζιων" στρέφονται στην ψηφοφορία για τη συμφωνία των Πρεσπών. Στην οδό Πειραιώς τονίζουν ότι στις συνεδριάσεις που θα πραγματοποιηθούν, ο πρωθυπουργός θα κληθεί να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις, γιατί προτίθεται να κυρώσει την επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα συμφωνία. Παράλληλα, τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης κοιτάζουν προς το Ποτάμι και το Κίνημα Αλλαγής, όσον αφορά στις εσωτερικές τους τεκτονικές κινήσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το "όπλο" της πρότασης μομφής βρίσκεται πάντα στη φαρέτρα. Τα βέλη, δε, πέφτουν σωρηδόν εναντίον των μαξιμινών. "Ο κ. Τσίπρας, από την πρώτη στιγμή, εργαλειοποίησε το εθνικό ζήτημα για μικροκομματικούς λόγους και καθύβριζε ως ακροδεξιούς τη μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων που διαφωνούσαν μαζί του. Θα απαντήσει στη Βουλή γιατί παρέδωσε στους Σκοπιανούς τη δήθεν μακεδονική εθνότητα και γλώσσα, κάτι που καμία προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση δεν είχε διανοηθεί", σημειώνει η οδός Πειραιώς.
Το τέμπο της στρατηγικής των επόμενων εικοσιτετραώρων, το έχει ορίσει ήδη ο κ. Μητσοτάκης, που κρατάει πάντα στην πρώτη γραμμή των ευθυνών τους κυρίους Τσίπρα και Καμμένο.
"Η συμφωνία αυτή αναγνωρίζει δήθεν "μακεδονική" ταυτότητα και γλώσσα στα Σκόπια και σπέρνει τελικά τον αλυτρωτισμό. Και αυτό είναι που κάνει προβληματικό το όνομα και όχι το αντίθετο. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι έτσι δεν κλείνει μία παλαιά πληγή, αλλά ανοίγουν δύο νέες πληγές και στις δύο χώρες. Ξυπνούν εθνικισμοί, ξυπνούν ακραίες συμπεριφορές με τις οποίες βρισκόμαστε απέναντι…Οι δύο λαοί εμποδίζονται από αυτή τη συμφωνία να βρουν μία αποδεκτή και βιώσιμη λύση. Για αυτό εμείς λέμε "όχι" στη συμφωνία. Είναι μία συμφωνία που κοιτάζει προς τα πίσω αντί να κοιτάζει μπροστά. Και είναι και μία συμφωνία, όπως θα αποδείξουμε στη συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή, η οποία είναι γεμάτη παγίδες", σημειώνει, σκιαγραφώντας τα υλικά της "γαλάζιας" αντεπίθεσης.