Για de facto κυβέρνηση μειοψηφίας μιλά πλέον η ΝΔ, μετά τις 145 + 6, των «προθύμων» ψήφους που εξασφάλισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη χθεσινή διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης. Σύμφωνα με την οδό Πειραιώς, όπου έχουν πλέον το βλέμμα τους στραμμένο στη Συμφωνία των Πρεσπών, η κυβέρνηση συγκροτείται πια από μια επίπλαστη πλειοψηφία η οποία δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση που χρειάζεται για να διαχειριστεί ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα, όπως το ονοματολογικό των Σκοπίων.
Στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, από χθες το βράδυ λένε, ότι ο χρόνος για να στηθούν οι κάλπες μετρά αντίστροφα και κάνουν λόγο για μια «κυβέρνηση-κουρελού». Μάλιστα, υπενθυμίζουν τα στοιχεία που καταγράφουν οι τελευταίες μετρήσεις της κοινής γνώμης, όπως αυτή της Marc για το protothema.gr, όπου το 65,5% των πολιτών, ζητά άμεσα εθνικές εκλογές, ενώ 7 στους 10, χαρακτηρίζουν «προσυμφωνημένο» το «διαζύγιο» Τσίπρα – Καμμένου.
«Γυρολόγοι πολιτικοί, παζάρεψαν μια νέα στέγη, ξεχνώντας τι έλεγαν μέχρι πρόσφατα και προσβάλλοντας τους ψηφοφόρους τους που για άλλα πράγματα τους εξέλεξαν. Το Μέγαρο Μαξίμου δεν αναζήτησε τη στήριξη και την αποδοχή της κοινωνίας, αλλά 151 πρόθυμους, που θα συνδέονται με τη σαθρή κλωστή της εξουσίας», σχολίαζε στο newpost.gr, στενός συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ, σχετικά με το χθεσινό αποτέλεσμα.
Στη λογική αυτή, από την αξιωματική αντιπολίτευση, επεσήμαιναν και το γεγονός, ότι οι τέσσερις από τους έξι «πρόθυμους» βουλευτές που έδωσαν χθες το βράδυ το φιλί της ζωής στον Αλέξη Τσίπρα, δεν έδειξαν την ίδια προθυμία να μιλήσουν στην Ολομέλεια και να δικαιολογήσουν την απόφασή τους να στηρίξουν την κυβέρνηση. Κουντουρά και Κόκκαλης δεν διέκοψαν καν το ταξίδι τους στην Κίνα για να παραστούν έστω και τη δεύτερη ημέρα σε μια από τις κορυφαίες διαδικασίες της Βουλής.
Την αφωνία επέλεξε η Κατερίνα Παπακώστα, αλλά και ο Κώστας Ζουράρις που επίσης έδωσε θετική ψήφο, δεν δικαιολόγησε την απόφασή του. Από τους έξι μίλησαν οι δύο. Ο Σπύρος Δανέλλης που έκανε λόγο για ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις και αλλαγές και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος. Στην οδό Πειραιώς πάντως επικεντρώνονται πλέον στη Συμφωνία των Πρεσπών, για την οποία η θέση της πλειοψηφίας των πολιτών παραμένει αρνητική.
Στη μέτρηση της Marc, ποσοστό 69,6%, περίπου 7 στους 10 δηλαδή, κρίνουν αρνητικά ή μάλλον αρνητικά τη Συμφωνία, έναντι μόλις 26,5% που κρίνουν ότι είναι θετική ή μάλλον θετική. Το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στο τι θα πράξουν οι 6 «πρόθυμοι», αλλά και το Ποτάμι. Μαζί με τους κ. Παπαχριστόπουλο και Δανέλλη και η κα Παπακώστα φέρεται διατεθειμένη να πει «ναι» στις «Πρέσπες». Ο κ. Ζουράρις έχει δηλώσει πως θα καταψηφίσει, ωστόσο, μετά τη χθεσινή ψήφο του, αυτό δεν έχει σημασία.
Κατά της Συμφωνίας, εκτός από τον κ. Ζουράρι, έχει ταχθεί προς το παρόν και ο Βασίλης Κόκκαλης. Η Έλενα Κουντουρά δεν έχει τοποθετηθεί. Η τελευταία δήλωσή της, ήταν πριν από 8 μήνες, κατά της Συμφωνίας, ωστόσο από τότε έχουν αλλάξει πολλά και η γενικότερη αφωνία της ερμηνεύεται ως προάγγελος της θετικής στάσης που θα κρατήσει όταν τεθεί προς κύρωση στη Βουλή.
Οι κινήσεις αυτές, έχουν οδηγήσει τα γαλάζια στελέχη στο συμπέρασμα, ότι η συναλλαγή μεταξύ «πρόθυμων» και Μεγάρου Μαξίμου γίνεται βάση Σχεδίου, κάτι που επεσήμανε και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης χθες στην Ολομέλεια, προειδοποιώντας τόσο τον πρωθυπουργό, όσο και τον πρόεδρο της Βουλής, να ξεχάσουν «τις διαδικασίες εξπρές και τις κρυφές μεθοδεύσεις για να περάσει άρον – άρον η επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών».
Μάλιστα, απευθυνόμενος προσωπικά στον κ. Βούτση, αναφέρθηκε στο θέμα που αποκάλυψε χθες το newpost.gr, σχετικά με την αναλογία ανάμεσα στους βουλευτές – μέλη των Επιτροπών από τις οποίες θα περάσει η Συμφωνία και στη νέα σύνθεση των κομμάτων που προέκυψε τις τελευταίες ημέρες. «Μην διανοηθείτε να προχωρήσετε σε αλλαγές στη σύνθεση των Επιτροπών της Βουλής που να παραποιούν τις πραγματικές δυνάμεις των κοινοβουλευτικών ομάδων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.