Loading...

Ο σχεδιασμός Μητσοτάκη, απέναντι στα σενάρια αποχώρησης των ΑΝΕΛ και εκλογών



Πότε θα «ξεκλειδώσει» ο χρόνος των εθνικών εκλογών
Οι τεκτονικές αναταράξεις που θα δημιουργήσει η Συμφωνία των Πρεσπών όταν έρθει στην ελληνική Βουλή, είναι εκείνες που θα ξεκινήσουν το ντόμινο των πολιτικών εξελίξεων και θα ξεκλειδώσουν το χρόνο των εθνικών εκλογών. Στην οδό Πειραιώς ετοιμάζονται για όλα τα πιθανά σενάρια που μπορεί να δρομολογηθούν στο επόμενο, όχι και τόσο μακρινό χρονικό διάστημα, καθώς οι Πρέσπες αναμένεται να περάσουν από το Σκοπιανό κοινοβούλιο, μεταξύ 9-15 Ιανουαρίου.
Στο γαλάζιο επιτελείο, διακρίνουν όπως λένε, μια ιδιαίτερη ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως αποδεικνύεται και από τις κινήσεις που κάνει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, με τελευταία τα εγκαίνια του έργου του Μετρό της Θεσσαλονίκης, που θα είναι έτοιμο στο τέλος του 2020! Απρόβλεπτο παράγοντα θεωρούν στην οδό Πειραιώς, τον Πάνο Καμμένο, λόγω της δημοσκοπικής εξαφάνισης των ΑΝΕΛ. Ωστόσο πιστεύουν ότι δεν θα επηρεάσει τους σχεδιασμούς του κ. Τσίπρα, σε σχέση με τον χρόνο των εκλογών.
Και αυτό γιατί, ακόμη και σε περίπτωση αποχώρησης του κ. Καμμένου και των υπουργών των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση (εκτός από τον ίδιο, υπουργοί είναι οι: Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, Έλενα Κουντουρά, Βασίλης Κόκκαλης, Νίκος Μαυραγάνης και Τέρενς Κουίκ, που είναι με το ένα πόδι εκτός ΑΝΕΛ), ανεξαρτήτως του ποιοι θα ακολουθήσουν, στη ΝΔ θεωρούν ότι ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει μέσω ενός νέου ανασχηματισμού να συνεχίσει ακόμη και με κυβέρνηση μειοψηφίας.
Βεβαίως, στο γαλάζιο πολιτικό οπλοστάσιο, βρίσκεται και η κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά του κυβερνητικού συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με τον Πάνο Καμμένο ωστόσο, να έχει ξεκαθαρίσει ήδη ότι θα την καταψηφίσει και θα στηρίξει την κυβέρνηση, ανεξαρτήτως της στάσης που θα κρατήσει απέναντι στη Συμφωνία Τσίπρα- Ζάεφ. Στην οδό Πειραιώς αναμένουν να δουν τι θα γίνει και με τα κλιμάκια των Θεσμών, που επιστρέφουν στην Αθήνα μετά τις 20 Ιανουαρίου για τη 2η μεταμνημονιακή αξιολόγηση, σε ένα σκηνικό ακατάσχετης παραχολογίας και εξαγγελιών για χιλιάδες προσλήψεις στο δημόσιο.
Τα στελέχη του Κυριάκου Μητσοτάκη πάντως, βλέπουν ότι η παροχολογία δεν φαίνεται να βοήθησε τον Αλέξη Τσίπρα, και δεν κεφαλαιοποιήθηκε εκλογικά με βάση τα στοιχεία των τελευταίων μετρήσεων της κοινής γνώμης. Αντιθέτως, καταγράφεται μια μετακίνηση ψηφοφόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ προς τη ΝΔ, με το 16% εκείνων που εμπιστεύτηκαν τον κ. Τσίπρα το Σεπτέμβριο του 2015, έχει μετακινηθεί προς το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ιδιαίτερη σημασία δίνουν από το γαλάζιο επιτελείο και σε ένα ακόμη στοιχείο των δημοσκοπήσεων: το 30% της γκρίζας ζώνης (αναποφάσιστοι/λευκό-άκυρο/αποχή) είναι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του newpost.gr, σε αυτά τα εκλογικά κοινά θα στοχεύσει ο πρόεδρος της ΝΔ, αμέσως μετά τις γιορτές, ζητώντας και από τους βουλευτές του να οργανώσουν στοχευμένες επισκέψεις σε κοινωνικές δομές, ανάλογες με αυτές που κάνει ο ίδιος (το βράδυ των Χριστουγέννων, βρέθηκε σε καφενείο στην Πλατεία Βάθη, όπου άκουσε τις προσωπικές ιστορίες των ανθρώπων που κατάφεραν να απεξαρτηθούν από τα ναρκωτικά).
Παράλληλα στις 10 Ιανουαρίου, που συμπληρώνονται 3 χρόνια από την εκλογή του στην ηγεσία της ΝΔ, θα γίνει η ανακοίνωση πρώτων γαλάζιων υποψηφίων για τις εθνικές κάλπες, ενώ θα δοθεί και λίστα με 30 γυναίκες, που θα διεκδικήσουν μια θέση στο Κοινοβούλιο. Στη συνέχεια θα ανακοινωθούν και τα πρόσωπα που θα αντικαταστήσουν τους Γραμματείς του κόμματος που θα πολιτευτούν, αλλά και η εκλογική Επιτροπή της ΝΔ, που η σύνθεσή της θα στέλνει μήνυμα ενότητας. 
Νωρίτερα, την ερχόμενη Πέμπτη, 3 Ιανουαρίου, ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στη Γερμανία, προσκεκλημένος του CSU, στη Σύνοδο της Κ.Ο. του κόμματος που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό της Μέρκελ. Στο περιθώριο της εκδήλωσης δεν αποκλείεται να συναντηθεί με τον Χορστ Ζεεχόφερ, υπουργό Εσωτερικών και επικεφαλής του γερμανικού κεντροδεξιού κόμματος, αλλά και με τον Μάνφρεντ Βέμπερ, τον υποψήφιο του ΕΛΚ για την Κομισιόν.
Πολιτική 7802755356930777566
Περιμένουμε το σχόλιο σου
Αρχική σελίδα item

Μόλις Ανέβηκε