Loading...

Η δημοσιονομική βόμβα της κυβέρνησης Τσίπρα και το ραντεβού Μητσοτάκη με τους κληρικούς



Παρουσία του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ, του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι και των στελεχών του ΕΛΚ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Ελσίνκι, μίλησε για τη μάχη που θα πρέπει να δοθεί πανευρωπαϊκά κατά του λαϊκισμού, φέρνοντας το παράδειγμα της Ελλάδας και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. «Θα τους νικήσουμε, όχι επειδή απέτυχαν παταγωδώς, αλλά επειδή εμείς έχουμε αλλάξει, και παρέχουμε στους πολίτες λύσεις που δεν βρίσκονται στο παραδοσιακό δίπολο "δεξιά - αριστερά", αλλά λύσεις και πολιτικές της εποχής του μετα-λαϊκισμού», τόνισε.
Την ίδια ώρα στην Αθήνα, το Μέγαρο Μαξίμου προχωρούσε σε μια άνευ προηγουμένου μικροπολιτική εκμετάλλευση της κίνησης, που ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, χαρακτήρισε ιστορική: όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, έρχονται 10.000 προσλήψεις στη θέση των 10.000 κληρικών που δεν θα μισθοδοτούνται άμεσα, αλλά έμμεσα από το δημόσιο. «Ποιον νομίζουν ότι κοροϊδεύουν; Κουτόχορτο τρώνε οι πολίτες; Έχει ανακαλύψει κάποιο ευρώδεντρο  η κυβέρνηση, η οποία έχει γονατίσει τους πάντες στους φόρους;», σημείωνε σε έντονο ύφος, κορυφαίο στέλεχος της ΝΔ μιλώντας στο newpost.gr.
Στην οδό Πειραιώς εκτιμούν ότι ο κ. Τσίπρας και το επιτελείο του, μπροστά στην επερχόμενη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα διστάσουν να κάνουν τα πάντα, ακόμη και να τινάξουν τη χώρα στον αέρα. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που κάνουν στο γαλάζιο οικονομικό επιτελείο, οι χρηματοδοτικές ανάγκες που δημιουργούνται από τις προεκλογικές υποσχέσεις και την παροχολογία του ΣΥΡΙΖΑ, κατασκευάζουν μια δημοσιονομική βόμβα, η οποία μόνο για τα αναδρομικά, ξεπερνά τα 9 δισ. και μπορεί να φτάσει και τα 15 δισ. ευρώ, σε μια περίοδο που η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει καν στις αγορές για χρηματοδότηση.
Αν το κράτος κληθεί τελικά να δώσει αυτά τα χρήματα στο επόμενο διάστημα, όπως τονίζουν οι έχοντες γνώση της οικονομικής κατάστασης, όχι απλά θα καταρρεύσει το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, αλλά η χώρα θα οδηγηθεί ξανά σε επικίνδυνες καταστάσεις. Όπως επισημαίνουν από τη ΝΔ, ο γκρεμός είναι ξανά κοντά, αν ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του, συνεχίσουν εν μέσω προεκλογικής περιόδου να τάζουν ανεξέλεγκτα, είτε προχωρώντας σε πράξεις, είτε στα λόγια, από επιδόματα, μέχρι προσλήψεις.
Σε κάθε περίπτωση, η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι κινείται πρόχειρα και επιπόλαια, γεγονός που αποδείχθηκε και στο θέμα της συμφωνίας Τσίπρα- Ιερώνυμου. Μια σειρά ερωτημάτων, όπως ποιος θα αναλάβει το συνταξιοδοτικό κόστος των κληρικών ή τι θα γίνει με τους κληρικούς που δεν ανήκουν στην Εκκλησία της Ελλάδος, αλλά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπως π.χ. στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, έμειναν αναπάντητα από το Μέγαρο Μαξίμου.
«Η κυβέρνηση, -κάθε κυβέρνηση- οφείλει να σέβεται και να διαφυλάσσει το λειτούργημα των κληρικών και τη ζωή των οικογενειών τους και όχι να διαταράσσει την εύρυθμη λειτουργία της εκκλησίας με εντελώς πρόχειρες και ακατέργαστες επιλογές. Ανάλογες αποφάσεις δεν μπορούν να λαμβάνονται στο πόδι για 10.000 λειτουργούς της Εκκλησίας», λένε από τη ΝΔ, προσθέτοντας πως θα ήταν ευχής έργο, κάποια στιγμή στο μέλλον οι ιερείς να μπορούν να πληρώνονται αποκλειστικά από τα έσοδα που θα έχει η Εκκλησία από την αξιοποίηση της περιουσίας της.
Ωστόσο διευκρινίζουν, πως αυτό είναι μια εξέλιξη που δεν μπορεί να γίνει ούτε από τη μια μέρα στην άλλη, ούτε με πρόχειρες ανακοινώσεις που τελικά μόνο ανησυχία και προβλήματα φαίνεται να δημιουργούν. Πάντως, σύμφωνα με τις πληροφορίες της ιστοσελίδας μας, για το θέμα που έχει ανακύψει, όπως και για άλλα προβληματικά σημεία στις σχέσεις Κράτους Εκκλησίας, ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος ζήτησε εκτάκτως συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη, η οποία προγραμματίστηκε για τις προσεχείς ημέρες.
Πολιτική 4605680310052648719
Περιμένουμε το σχόλιο σου
Αρχική σελίδα item

Μόλις Ανέβηκε