Loading...

Επιτυχία ή αποτυχία το νέο σήμα της ΝΔ; Αλλάζει τελικά η κεντροδεξιά παράταξη;


Στη χθεσινή επετειακή εκδήλωση για τα 44 χρόνια από την ίδρυση της ΝΔ, αυτό που ξεχώρισε και συζητήθηκε περισσότερο, ήταν η αλλαγή του κομματικού συμβόλου. Το νέο λογότυπο, το οποίο σχεδιάστηκε από εθελοντή που δούλεψε πάνω στην ιδέα του να αλλάζει ανάλογα με την περίσταση, έγινε αντικείμενο εκτενούς σχολιασμού στα Social Media, με τις γνώμες –ως συνήθως, να είναι μοιρασμένες μεταξύ αυτών που δήλωναν ικανοποιημένοι από το νέο σήμα και εκείνων που περίμεναν να δουν κάτι διαφορετικό.
Με δεδομένο ότι το καινούριο κομματικό σύμβολο θα έπρεπε να κουβαλά όλη την φορτισμένη ιστορικότητα μιας παράταξης όπως η ΝΔ και να εμπεριέχει συμβολικά όλα τα μηνύματα του πολιτικού χώρου που εκπροσωπεί, το στοίχημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους συνεργάτες του ήταν μεγάλο. Στόχος τους, να συμβολίζει, όπως έλεγαν, όλα όσα πρέπει να χαρακτηρίζουν τη Νέα Δημοκρατία του αύριο: μια Νέα Δημοκρατία ανοιχτή στην κοινωνία και τις νέες ιδέες, ώστε να  ξαναπλησιάσουν οι νέοι την πολιτική.    
«Το γεγονός ότι συζητήθηκε τόσο πολύ, δείχνει από μόνο του ότι μάλλον κάτι έγινε σωστά. Και προφανώς δεν ενοχλεί το χιούμορ, κάθε άλλο» σημείωνε στο newpost.gr κορυφαίο στέλεχος της οδού Πειραιώς, προσθέτοντας: «Το καινούργιο σήμα όμως είναι τόσο διακριτό, ώστε να ξεχωρίζει από κάθε άλλο. Και, ταυτόχρονα, τόσο αφαιρετικό, ώστε να προβάλλουν επάνω του, η κάθε Ελληνίδα και ο κάθε Έλληνας, τις δικές τους ελπίδες και προσδοκίες. Γιατί αυτό συμβόλιζε πάντα η ΝΔ: Την ελπίδα του απλού ανθρώπου για μια καλύτερη ζωή».
Σύμφωνα με τα γαλάζια στελέχη, το νέο σήμα δείχνει ότι η ΝΔ αλλάζει και ότι είναι ένα σύγχρονο Ευρωπαϊκό Κόμμα. Ότι ανανεώνεται χωρίς όμως να αμφισβητεί τις θεμελιώδεις αξίες της και ενώνει ιδέες και πρόσωπα. Ήδη, η διαρροή τις προηγούμενες ημέρες για επιστροφή στην εύληπτη απλότητα του πυρσού του 1974, είχε κινήσει με θετικό τρόπο το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων της κεντροδεξιάς παράταξης. Στο νέο λογότυπο, το παραδοσιακό σύμβολο της ΝΔ, ο πυρσός, βρίσκεται στον πυρήνα του, σε μια πιο αφαιρετική απεικόνιση, που συμβολίζει τον συνδυασμό της παράδοσης και της ανανέωσης.
Τους συμβολισμούς που εμπεριέχει το νέο σήμα, εξήγησε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην κατάμεστη αίθουσα του Μουσείου Μπενάκη: «σηματοδοτεί το κόμμα, που είναι ανοιχτό στην κοινωνία, που θα φέρει τους νέους στην πολιτική, που θέλει να ενώσει τους Έλληνες. Ένα κόμμα που θα γράψει τις πρώτες σελίδες μιας νέας εποχής», είπε, σημειώνοντας πως το γράμμα «Ν» συμβολίζει τη διαρκή νεότητα και το γράμμα «Δ» την παντοτινή δημοκρατική αναφορά του κόμματος.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκτός από την αφαιρετική εκδοχή του παραδοσιακού πυρσού, αναφέρθηκε και στις χρωματικές επιλογές του νέου σήματος, επισημαίνοντας πως «τυλίγεται από το γαλάζιο φόντο της πατρίδας αλλά κι από το λευκό χρώμα, το χρώμα που είναι έτοιμο να συνεργαστεί με όλα τα άλλα». Στο πλαίσιο αυτό απηύθυνε κάλεσμα προς την κεντροαριστερά, αλλά και τους απογοητευμένους ψηφοφόρους της ΝΔ, επικρίνοντας ιδιαίτερα την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
«Κυβέρνησαν με ψέμα και δημαγωγία, πληγώνοντας τη λειτουργία της δημοκρατίας και με στόχο να αλλοιώσουν την ορθολογική κρίση των πολιτών. Είναι μια εποχή που τελειώνει με οδύνη και δυστυχώς, με τη σιωπηλή παραίτηση των Ελλήνων. Οι πολίτες θα τους διώξουν όπως τους αξίζει, πολιτικά ηττημένους και ηθικά απαξιωμένους», υπογράμμισε.
Όπως σχολίαζαν πάντως σε δηκτικό ύφος γαλάζια στελέχη, το γεγονός ότι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και πρόσωπα όπως ο Ευάγγελος Αντώναρος, που συγχρωτίζονται πλέον με τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ενοχλήθηκαν από το νέο σήμα και οι δηλώσεις τους φιλοξενήθηκαν αμέσως στο Documento, αποδεικνύει ότι η επιχείρηση «rebranding» της ΝΔ, είναι επιτυχημένη...
Πολιτική 5873072342139237578
Περιμένουμε το σχόλιο σου
Αρχική σελίδα item

Μόλις Ανέβηκε