Loading...

Από τα "μακάβρια" σχόλια για τις συντάξεις στα... "μαύρα μαντάτα" για τις επενδύσεις


Του Κωνσταντίνου Δέδε
 
Tο κρίσιμο 13ο Συνέδριο Ελληνικών Επιχειρήσεων στο Λονδίνο ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, ωστόσο αυτό που απέμεινε στη δημόσια συζήτηση ήταν τα "μακάβρια" σχόλια του υπουργού Οικονομικών για τους παλαιούς συνταξιούχους, που, όπως είπε, σύντομα θα τεθούν εκτός συστήματος με… φυσικό τρόπο!
Μπροστά σε ένα απαιτητικό ακροατήριο, που διψά για καλές ειδήσεις και επενδυτικές ευκαιρίες, ο υπουργός Οικονομικών επέλεξε να αντιπαρατεθεί με αυτόν τον τουλάχιστον ανορθόδοξο τρόπο με το ΔΝΤ, για το θέμα των περικοπών στις συντάξεις. Και, τελικά, τι πέτυχε; Το ακριβώς αντίθετο από αυτό που επεδίωκε. 
Για το φετινό Roadshow, που έγινε σε μια χρονική περίοδο ιδιαίτερα σημαντική (έναν μήνα μετά την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα), είχαν δημιουργηθεί ιδιαίτερα υψηλές προσδοκίες. Σε έναν βαθμό, αυτές τις προσδοκίες τις καλλιέργησε η ίδια η κυβέρνηση, θεωρώντας ότι η έξοδος από τα μνημόνια είναι ικανή από μόνη της να προσελκύσει σωρεία επενδυτών στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό έσπευσε να… διαφημίσει τον μεγάλο αριθμό των ξένων επενδυτών, που συμμετείχαν στο 13ο Roadshow, τους 130 αναλυτές και τις  620 κατ' ιδίαν συναντήσεις, που πραγματοποιήθηκαν με τις 33 ελληνικές εισηγμένες εταιρείες.
Καλά όλα αυτά. Τα αποτελέσματα, όμως, ποια είναι; Ούτε συμφωνίες, ούτε συνεργασίες ανακοινώθηκαν. Και εξ’ όσων γνωρίζω, στις συναντήσεις με τους εκπροσώπους των ελληνικών τραπεζών περίσσεψε ο προβληματισμός των ξένων επενδυτών.
Βασική τους ανησυχία είναι πως οι ελληνικές τράπεζες θα "τρέξουν" τα θέματα εξυγίανσης και καθαρισμού των χαρτοφυλακίων τους και αν, τελικά, θα καταφέρουν… να περιορίσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους στο 20% μέχρι το τέλος του 2021.
Σε αρκετές περιπτώσεις έγινε σαφές από τους ξένους επενδυτές, ότι οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να υιοθετήσουν μια πιο "σκληρή" γραμμή, για τον περιορισμό των καθυστερούμενων οφειλών.
Δεν ήταν, όμως, μόνο αυτά τα μηνύματα των επενδυτών. Η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος,  στην οποία έχει μπει η χώρα, δεν προσφέρεται για την πραγματοποίηση επενδύσεων. Το κλίμα της παροχολογίας, που έχει δημιουργηθεί με ευθύνη της κυβέρνησης, δεν έχει περάσει απαρατήρητο από τους επενδυτές, που βλέπουν να αναβιώνει ο κίνδυνος ανακοπής των μεταρρυθμίσεων και ανατροπής των συμφωνηθέντων με τους δανειστές.
Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί και το γεγονός ότι η κυβέρνηση αποφεύγει να στείλει ενθαρρυντικά μηνύματα  για τις επιχειρήσεις και για τη φορολογία τους. Η εμμονή της στην υπερφορολόγηση, προκειμένου να στηριχθούν τα θηριώδη υπερπλεονάσματα, δεν επισημαίνεται μόνο από τον ΣΕΒ, αλλά και από τους ξένους αναλυτές, που πήραν μέρος στο συνέδριο του Λονδίνου.
ο ΔΝΤ στην τελευταία ενημέρωση που έκανε - και "άδειασε" τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για το θέμα των συντάξεων - σημείωσε με έμφαση ότι, αν στην Ελλάδα υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια, τότε θα πρέπει να υιοθετηθούν άλλες πολιτικές στήριξης, όπως η μείωση των φορολογικών βαρών. Μια τέτοια εξέλιξη θα έδινε ένα ενθαρρυντικό σήμα στις αγορές είπε ο εκπρόσωπός του. 
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών επέλεξε, μιλώντας στους εκπροσώπους των αγορών, να κάνει το ακριβώς αντίθετο, από αυτό που υπέδειξε το ΔΝΤ. Και μπορεί στα μάτια  των ομοϊδεατών του να φάνηκε ως νέος Δον Κιχώτης, επειδή "κονταροχτυπήθηκε" ανοιχτά με το Ταμείο, στην πραγματικότητα, όμως, ούτε τον στόχο της ακύρωσης των περικοπών στις συντάξεις πέτυχε, ούτε τους επενδυτές ενθουσίασε. Το μόνο που κατάφερε με την παρουσία του και την συνολική πολιτική που ακολουθεί, είναι να βάλει δίπλα από τα μακάβρια σχόλιά του και τα μαύρα μαντάτα για την παράταση της αποχής των μεγάλων ξένων επενδυτών από την Ελλάδα.
Όλα αυτά μπορεί, βέβαια, να μην απασχολούν τον υπουργό Οικονομικών, τους συνεργάτες του ή και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Ενδιαφέρουν, όμως, άμεσα τους μεγάλους ελληνικούς ομίλους, που συμμετείχαν στο 13ο Roadshow, οι οποίοι έχουν ανοίξει στο εξωτερικό τα φτερά τους, έχουν ξεφύγει από την εγχώρια μιζέρια και κινούνται, όσο αυτό είναι δυνατό, ανεξάρτητα από την εσωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας. 
* Ο κ. Κωνσταντίνος Δέδες είναι Δικηγόρος - Μέλος του τομέα Ανάπτυξης της ΝΔ
Πολιτική 4290643631692345868
Περιμένουμε το σχόλιο σου
Αρχική σελίδα item

Μόλις Ανέβηκε