Loading...

Ο σχεδιασμός της ΝΔ για αύξηση των ποσοστών της, οι εκλογές και η μήνυση Καμμένου


«Θέλουν δεν θέλουν, θα δώσουν εξηγήσεις για την εθνική ντροπή που ονομάζεται Μόρια» τόνιζαν από τη ΝΔ, με αφορμή τη μήνυση Καμμένου που οδήγησε στα κρατητήρια τους δημοσιογράφους του «Φιλελεύθερου». Σύμφωνα με το γαλάζιο επιτελείο, από τις πρώτες υποθέσεις που θα ζητήσει να διερευνηθούν η επόμενη κυβέρνηση, είναι το που πήγαν τελικά τα 1,6 δις ευρώ που έδωσε από το 2015 μέχρι σήμερα η Ε.Ε. στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης.
Στην οδό Πειραιώς αποδίδουν την κίνηση του υπουργού Άμυνας να ζητήσει αυτόφωρο Παρασκευή μεσημέρι για πρωτοσέλιδο εφημερίδας που έθετε συγκεκριμένα ερωτήματα, όχι μόνο σε μια προσπάθεια εκφοβισμού του Τύπου, αλλά σε ένα γενικότερο πλαίσιο σπασμωδικών αντιδράσεών του, καθώς βλέπει τα ποσοστά των ΑΝΕΛ να τον στέλνουν εκτός Βουλής. Για αυτό και στη ΝΔ, αν και προς το παρόν εκτιμούν ότι ο κ. Καμμένος βρίσκεται σε πλήρη συνεννόηση με τον Αλέξη Τσίπρα, ακόμη και για το Σκοπιανό, δεν αποκλείουν, αν δει ότι εξαφανίζεται πολιτικά, να σπάσει το αρραγές κυβερνητικό μέτωπο και να προχωρήσει αυτόνομα.
Στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη πιστεύουν ότι η εικόνα θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει τον Δεκέμβριο, με τις συντάξεις να θεωρούνται ορόσημο για τον κ. Τσίπρα, τον οποίον μέχρι στιγμής οι ΑΝΕΛ δεν αγγίζουν ούτε για τη συμφωνία των Πρεσπών, περιοριζόμενοι απλά σε επιθέσεις κατά του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά. Σε κάθε περίπτωση, στην οδό Πειραιώς βλέπουν ότι η κυβέρνηση προχωρά από τώρα σε προεκλογικό σκηνικό, που στήνει με προσλήψεις στο δημόσιο, καταβολή αναδρομικών στους ενστόλους, επιδόματα και πολωτική ρητορική για τους αντιπάλους.

Οι χαμένοι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ

Ωστόσο, σύμφωνα με την ανάλυση που κάνουν στο γαλάζιο επιτελείο, με βάση και τα στοιχεία των τελευταίων μετρήσεων, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει τουλάχιστον το ⅓ των ψηφοφόρων του 2015: οι τελευταίοι, που σε ορισμένες ερωτήσεις φτάνουν ακόμη και το 40% δηλώνουν με κάθε τρόπο, ότι δεν θα εμπιστευτούν για τρίτη φορά τον κ. Τσίπρα. Έτσι, τη μικρή μείωση στη διαφορά των δύο κομμάτων που δείχνουν κάποιες δημοσκοπήσεις, την αποδίδουν σε μια ελαφρά και απολύτως αναμενόμενη αύξηση της συσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία όπως λένε, είναι αδύνατον να συνεχιστεί όταν φτάσει στα όρια που μπορεί να προσεγγίσει στις εκλογές.
Ως παράδειγμα, αναφέρουν την τελευταία έρευνα της Metron -μετά τη ΔΕΘ-, όπου το 49% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να δηλώνει ότι έχει αρνητική εντύπωση για το έργο της κυβέρνησης Τσίπρα, ενώ αντίστοιχο είναι το ποσοστό (49%) που δηλώνει και σήμερα ότι «η χώρα μας κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση». Με αυτά τα δεδομένα, η παρατηρούμενη στις τελευταίες μετρήσεις μικρή μεσοσταθμική αύξηση της συσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ από το 50% σε περίπου 55%, εκτιμάται ότι δείχνει το όριο της εκλογικής επιρροής που μπορεί να φτάσει στις εκλογές.
Συμπερασματικά, στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να διαθέτει άλλες δεξαμενές εισροών, δεδομένου ότι οι υπόλοιποι ψηφοφόροι του τον έχουν εγκαταλείψει οριστικά, ενώ ελάχιστες είναι και οι μετακινήσεις ψηφοφόρων που φαίνεται να μπορεί να προσελκύσει από άλλα κόμματα. Ακριβώς το αντίθετο, όμως λένε, συμβαίνει με τη ΝΔ παρότι κάποιοι θεωρούν ότι έχει φτάσει στο ταβάνι της συσπείρωσης της.

Πώς θα αυξηθούν τα ποσοστά της ΝΔ

Σύμφωνα με τα γαλάζια στελέχη, η ΝΔ διαφαίνεται ότι θα αυξήσει ακόμη περισσότερο την εκλογική ισχύ της, όχι μόνον λόγω της δυναμικής του Κυριάκου Μητσοτάκη που συγκεντρώνει ποσοστά μεγαλύτερα του κόμματός του, αλλά και γιατί η οδός Πειραιώς μπορεί να αυξήσει ακόμη περισσότερο τις εισροές που έχει από όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα. Επιπλέον, όμως, υπενθυμίζουν, η ΝΔ διαθέτει και την τεράστια δεξαμενή των ψηφοφόρων που απείχαν στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις και την είχαν απεδειγμένα εμπιστευθεί στο παρελθόν.
Ως παράδειγμα φέρουν το γεγονός, πως στις κάλπες του Σεπτεμβρίου του 2015 ψήφισαν 800.000 λιγότεροι ψηφοφόροι σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του ίδιου έτους, λόγω και του ότι αυτές διεξήχθησαν με λίστα και όχι με σταυρό που κινητοποιεί τους ψηφοφόρους. Παράλληλα, τονίζουν ότι ο αριθμός όσων μετέχουν στην εκλογική διαδικασία τα τελευταία χρόνια, μειώνεται διαρκώς, γεγονός που επίσης μεταφράζεται σε μια τεράστια δεξαμενή ψηφοφόρων στους οποίους επίσης απευθύνεται η ΝΔ ζητώντας τη θετική τους ψήφο. Οι συγκεκριμένοι, έχουν εμπιστευθεί τη ΝΔ και ποτέ το ΣΥΡΙΖΑ στο παρελθόν.
Εν κατακλείδι, στην οδό Πειραιώς τα στελέχη που ασχολούνται με τις δημοσκοπήσεις, κρατούν μικρό καλάθι για τα ποσοστά που τελικά θα δείξουν οι κάλπες όποτε κι αν στηθούν.  Επισημαίνουν όμως κάτι: Ότι οι πολίτες που επανακάμπτουν στις κάλπες ύστερα από μια περίοδο αποχής, σπάνια το πράττουν για να ανανεώσουν τη θητεία μιας κυβέρνησης. Επανακάμπτουν, λένε, γιατί επιθυμούν και προσβλέπουν σε μια πολιτική αλλαγή.

Πολιτική 5803858556673497797
Περιμένουμε το σχόλιο σου
Αρχική σελίδα item

Μόλις Ανέβηκε