Loading...

Τι θα ζητήσει ο Μητσοτάκης από τον Καμμένο, μετά το δημοψήφισμα στα Σκόπια


Τίποτε δεν θα είναι το ίδιο από αύριο, μετά το σημερινό κρίσιμο δημοψήφισμα στα Σκόπια, για την αποδοχή ή όχι, της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ούτε για τους γείτονες, αλλά ούτε για την Ελλάδα. Στο εσωτερικό της χώρας, ο Αλέξης Τσίπρας, ο Πάνος Καμμένος, αλλά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα κληθούν να βαδίσουν στο ναρκοπέδιο του ονοματολογικού, που οι δύο πρώτοι δημιούργησαν με την υπογραφή που έβαλε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τον περασμένο Ιούνιο.
Από την αξιωματική αντιπολίτευση έχουν τονίσει ήδη, πως κάθε βήμα που κάνουν τα Σκόπια για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, δημιουργεί τετελεσμένα που καθιστούν όλο και πιο δύσκολη τη διαπραγματευτική θέση όλων όσοι τη θεωρούν εξ αρχής ως εθνικά επιζήμια. Για αυτό το λόγο, τόνιζε στο newpost.gr, στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, η ΝΔ είχε προειδοποιήσει εξ αρχής και είχε καταθέσει και την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.
Όπως εξηγούσε ο ίδιος, αυτό που θα γίνει σήμερα αν επικρατήσει το «Ναι» στα Σκόπια, είναι να ανοίξει διάπλατα ο δρόμος για τη συνταγματική αναθεώρηση στη γειτονική χώρα, που θα κατοχυρώνει πλέον στο Σύνταγμά τους, τη δήθεν «μακεδονική» εθνικότητα και τη δήθεν «μακεδονική» γλώσσα. «Το πόσο δύσκολο είναι στην επόμενη ελληνική κυβέρνηση να καλέσει μια χώρα να αλλάξει ξανά το Σύνταγμά της, όταν θα έχει ψηφιστεί από τα 2/3 της Βουλής της, λίγους μήνες νωρίτερα, είναι προφανές», σημείωνε ο συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ.
Στο στόχαστρο της οδού Πειραιώς έχει μπει πάντως, η στάση του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου, του Πάνου Καμμένου, καθώς οι θέσεις του κ. Τσίπρα στο Μακεδονικό είναι γνωστές εδώ και χρόνια. Από το γαλάζιο επιτελείο επισημαίνουν ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, έχει πει πολλά και δεν έχει τηρήσει τίποτε. Όπως υπενθυμίζουν, είχε δηλώσει, εκτός του ότι θα ρίξει την κυβέρνηση, πως δεν ανησυχούσε, γιατί όπως υποστήριζε στις 12 Ιουνίου – μια εβδομάδα πριν τις υπογραφές στις Πρέσπες, «η συμφωνία για το Σκοπιανό δεν θα γίνει αποδεκτή σε δημοψήφισμα ή ψηφοφορία στη Βουλή των Σκοπίων».
Αν τελικά σήμερα οι Σκοπιανοί τον διαψεύσουν, σύμφωνα με τις πληροφορίες της ιστοσελίδας μας, η ΝΔ θα τον καλέσει αύριο, να άρει αμέσως την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση, πριν ξεκινήσουν οι Σκοπιανοί τις διαδικασίες με τη Συνταγματική αναθεώρηση. «Οτιδήποτε άλλο, θα είναι στήριξη στη Συμφωνία και στήριξη στους Σκοπιανούς», είναι το μήνυμα που θα στείλει ο κ. Μητσοτάκης προς τον κυβερνητικό εταίρο του κ. Τσίπρα.
Ωστόσο προβληματισμό προκαλεί στην οδό Πειραιώς και η δήλωση του πρωθυπουργού ότι θα συνεχίσει να κυβερνά, χωρίς να έχει την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας της Βουλής. Στο πλαίσιο αυτό δεν θεωρούν τυχαία την προχθεσινή συνέντευξη του νέου Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Σκουρλέτη στο CNN.gr, όπου επιβεβαίωσε τη θεσμική ακροβασία που κυκλοφορούσε μόνο ως φήμη στα πολιτικά και τα δημοσιογραφικά γραφεία: όπως είπε, δεν αποκλείεται να χρειαστούν δύο διαφορετικές κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες, μία για τη Συμφωνία και μία για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Ουσιαστικά, λένε από τη ΝΔ, ο κ. Τσίπρας θα δώσει την ευκαιρία στον κ. Καμμένο να μην ψηφίσει τη Συμφωνία, αφού θα έχει εξασφαλίσει τους «πρόθυμους» (ανεξάρτητους ή από άλλα κόμματα) που απαιτούνται για την πλειοψηφία και στη συνέχεια ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ να ψηφίσει κατά, στο ενδεχόμενο μιας πρότασης μομφής προς την κυβέρνηση, την οποία θα ψηφίσουν όμως, αυτοί που ψήφισαν τη Συμφωνία!
Υπό τα δεδομένα αυτά και καθώς στην εξίσωση μπαίνουν και άλλοι παράγοντες, όπως το ζήτημα της περικοπής στις συντάξεις, στην οδό Πειραιώς θεωρούν ότι όλα τα σενάρια είναι ανοικτά, επιμένοντας πως μόνη λύση αυτή τη στιγμή, που θα παράξει άμεσα και πολιτικό αποτέλεσμα, είναι οι εκλογές.
Πολιτική 5221082211308633535
Περιμένουμε το σχόλιο σου
Αρχική σελίδα item

Μόλις Ανέβηκε