Loading...

Τα 10 στοιχήματα του Μητσοτάκη στη ΔΕΘ


Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκηςμεταβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη  στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ.
Το Σάββατο το βράδυ  θα απευθύνει ομιλία στους παραγωγικούς φορείς της πόλης και την Κυριακή το μεσημέρι θα δώσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου. Οι δηλώσεις του, όπως και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, θα μπουν στη βάσανο της αυστηρής κριτικής και της σύγκρισης μεταξύ των δύο αφηγημάτων, καθώς θα αποτελέσουν το πολιτικό βαρόμετρο των εξελίξεων που θα ακολουθήσουν κατά την πιο ακραία προεκλογική περίοδο που θα ζήσει η χώρα.
Ο πρόεδρος της ΝΔ αντιμετωπίζεται και από τους ξένους ως ο επόμενος πρωθυπουργός. Ο,τι πει θα τον ακολουθεί. Ο πήχης είναι ψηλά. Δέκα είναι τα στοιχήματα που έχει μπροστά του και η παρουσία του στη ΔΕΘ θα δείξει πόσο κοντά ή μακριά είναι από το να τα κερδίσει ή έστω να τα παλέψει.
1.Η εμπιστοσύνη των πολιτών είναι το πιο κρίσιμο ζητούμενο. Οι κυβιστήσεις - κοινώς κωλοτούμπες- του Αλέξη Τσίπρα ενίσχυσαν την καχυποψία απέναντι στους πολιτικούς και τα κόμματα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να στοχεύσει στη θετική ψήφο και όχι απλώς στην «τιμωρητική» (κατά του ΣΥΡΙΖΑ), την οποία επιστρατεύει μια σημαντική πλειοψηφία της κοινωνίας στις περισσότερες εκλογικές αναμετρήσεις. Χρειάζεται συμμάχους την επομένη μιας νίκης στις μεταρρυθμίσεις που θέλει να κάνει. 
2.Το επιχείρημα «μη ρωτάτε εμάς, δεν είμαστε εμείς που κυβερνάμε, ρωτήστε τον κ.Τσίπρα» λειτουργεί πλέον αρνητικά για την αξιωματική αντιπολίτευση. Η χώρα έχει μπει σε προεκλογική περίοδο. Η ΝΔ διεκδικεί να είναι η επόμενη κυβέρνηση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να παρουσιάσει ένα ξεκάθαρο κυβερνητικό πρόγραμμα με κοστολογημένες τις δεσμεύσεις που θα αναλάβει. 
3.Το μοντέλο διακυβέρνησης που θα εφαρμόσει πρέπει να είναι συγκεκριμένο. Οι πολίτες θα πρέπει να ξέρουν τι κυβέρνηση θα συγκροτήσει απέναντι στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο / μαμούθ των «53» προσώπων εφόσον κερδίσει τις εκλογές. Τι προγραμματισμό έχει για τις πρώτες 100 μέρες, τι νομοσχέδια θα φέρει πρώτα.
4. Η μη περικοπή των συντάξεων από την 1/1/2019 έχει αναδειχθεί στο υπογάστριο της ελληνικής κοινωνίας. και μπορεί να κρίνει το χρόνο των εκλογών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι η ΝΔ ήταν αντίθετη με το μέτρο. Το καταψήφισε και τις δύο φορές που ήρθε στη Βουλή και κατέθεσε τροπολογία κατάργησής του ζητώντας να τη στηρίξει και η κυβέρνηση. Η ΝΔ θα πρέπει να εξηγήσει τι θα πράξει αν κληθεί ως κυβέρνηση να διαχειριστεί το θέμα των περικοπών. 
5. Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει προαναγγείλει ότι η τομή στην οποία θα προχωρήσει στο ασφαλιστικό είναι η κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου. Δεν είναι μόνο η ατυχέστατη δήλωση του Κώστα Καραγκούνη ότι η πρόταση της ΝΔ είναι παρόμοια με το ασφαλιστικό Πινοσέτ που έγινε αντιπολιτευτική σημαία του ΣΥΡΙΖΑ. Και άλλα στελέχη της ΝΔ που βγαίνουν στα τηλεπαράθυρα δεν ξέρουν να εξηγήσουν την μεταρρύθμιση και αντί να καθησυχάσουν τους πολίτες τους προκαλούν νέες ανησυχίες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επειδή ακριβώς είναι τόσο σοβαρό το θέμα θα πρέπει να το εξηγήσει με απλά λόγια και να πει αν έχει έτοιμο το νομοσχέδιο και από πότε θα εφαρμοστεί. Χρειάζονται και παραδείγματα. Και βέβαια θα πρέπει να απαντήσει στην υπουργό Εργασίας κυρία Αχτσιόγλου ποιο είναι το κόστος του νέου ασφαλιστικού συστήματος που προτείνει διότι εκείνη υποστήριξε ότι φτάνει τα 55 δισ. 
6. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κατηγορήσει - και δικαίως- την κυβέρνηση Τσίπρα ότι ενώ ήρθε στην εξουσία έχοντας σημαία το αριστερό πρόσημο του ΣΥΡΙΖΑ, αντί να στηρίξει τους αδύναμους, τους «τιμώρησε» ακόμη περισσότερο (κατήργησε το ΕΚΑΣ, μείωσε το επίδομα θέρμανσης, ψήφισε τη μείωση του αφορολόγητου στα 5.600 ευρώ, οδήγησε σε απόγνωση τις χήρες κόβοντας τις συντάξεις τους κλπ.) Αντίθετα μια κυβέρνηση δική του θα φέρει μέτρα ανακούφισής τους, όπως δεσμεύεται. Θα πρέπει να είναι σαφής ποια θα είναι αυτά τα μέτρα κσι όντως δεν είναι ένας «ακραίος νεοφιλελεύθερος», όπως τον κατηγορεί ο Αλέξης Τσίπρας.
7.Το Σκοπιανό προκαλεί εθνική ανησυχία. Ο πρόεδρος της ΝΔ θα πρέπει να εξηγήσει πως θα χειριστεί την «καυτή πατάτα».
8.Η στρατηγική που θα ακολουθήσει απέναντι στους δανειστές κατά την εφαρμογή του προγράμματός του έχε μεγάλη σημασία. Θα είναι ένας «καλός μαθητής», όπως ο ίδιος κατηγορούσε τον Τσίπρα, ή θα ακολουθήσει μια διαφορετική τακτική.
9.Η διεύρυνση της ΝΔ δεν θα στείλει μόνο πολιτικά μηνύματα αλλά θα παίξει ρόλο και στην επόμενη μέρα. Ιδιαίτερα εάν δεν έχει εξασφαλιστεί η αυτοδυναμία που θα επιτρέψει στον Κυριάκο Μητσοτάκη να αλλάξει τον εκλογικό νόμο και να καταργήσει τη απλή αναλογική. Ποια θα είναι τα πρόσωπα και τι είδους συνεργασία θα επιδιώξει, θα δώσουν το στίγμα για την δυναμική της προοπτικής και της πολιτικής σταθερότητας που θα μπορούσαν  να διαμορφώσουν. 
10. Μετά από οχτώ χρόνια δυσβάσταχτων μνημονίων οι πολίτες έχουν ανάγκη από μια ελπίδα. Ισως αυτό είναι το πιο δύσκολο στοίχημα που έχει μπροστά του ο πρόεδρος της ΝΔ. Να πείσει τους  πολίτες ότι όντως μπορεί να αλλάξει η ζωή τους προς το καλύτερο και να τους πείσει ότι δεν θα αποφύγει την παγίδα της απλής διαχείρισης και της τήρησης των στόχων των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων. 

Πολιτική 5665229097782198330
Περιμένουμε το σχόλιο σου
Αρχική σελίδα item

Μόλις Ανέβηκε