Loading...

Συνεχίζεται η αγωνία για τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς


Κανένα νέο δεδομένο δεν υπάρχει για τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς, που κρατούνται επί 137 μέρες στις φυλακές της Αδριανούπολης. Ένα πρώτο καλό βήμα έγινε με τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ταγίπ Ερντογάν στις Βρυξέλλες, ωστόσο είναι εμφανές πως ο Τούρκος πρόεδρος έχει "εργαλειοποιήσει" το συγκεκριμένο ζήτημα, όπως έχει κάνει επανειλημμένα με το προσφυγικό.
Αναλυτές εκτιμούν πως παρά την ολοκλήρωση της προεκλογικής περιόδου το "παζάρι" της Άγκυρας θα συνεχιστεί και είναι άγνωστο πότε θα ολοκληρωθεί η Οδύσσεια του Άγγελου Μητρετώδη και του Δημήτρη Κούκλατζη. Οι δυο στρατιωτικοί έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας και όπως προέκυψε από το τετ α τετ των δυο ηγετών στις Βρυξέλλες αποτελούν ζήτημα ανταλλαγής με τους 8 Τούρκους αξιωματικούς.
Η διεθνοποίηση της κράτησης των δυο στελεχών του στρατού ξηράς είχε ξεκινήσει δυναμικά από τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες τον περασμένο Μάρτιο. Τότε υπήρξαν ελπίδες ότι ενδεχομένως η Τουρκία πιεστεί αρκετά και προχωρήσει σε κάποιες κινήσεις καλής θέλησης. Η προκήρυξη των εκλογών στη γειτονική χώρα "πάγωσε" τα πάντα και πλέον αναμένεται από την ελληνική πλευρά ένας νέο γύρος επαφών στην κατεύθυνση πίεσης του Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε μια πρώτη προσπάθεια ώστε οι σχέσεις των δυο χωρών να επιστρέψουν στην κανονικότητα, ωστόσο όλα δείχνουν πως υπάρχει αρκετός δρόμος να διανυθεί ακόμα. Μια πρώτη καλή κίνηση θα ήταν να οριστεί η σύγκληση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των δυο χώρων - το οποίο ήταν να πραγματοποιηθεί στην Θεσσαλονίκη το πρώτο εξάμηνο του 2018 - και αναβλήθηκε μετά τα τελευταία γεγονότα.
Με βάση την άκαμπτη στάση της Άγκυρας το αίτημα για άμεση απελευθέρωση μοιάζει ουτοπικό και αυτό στο οποίο φαίνεται να στοχεύει η Αθήνα είναι η γρήγορη διεξαγωγή μιας δίκαιης δίκης.
Μπορεί μεμονωμένα από κράτη μέλη στη Σύνοδο των Βρυξελλών την εβδομάδα που πέρασε να ασκήθηκε πρέσινγκ στην Τουρκία, ωστόσο το γεγονός ότι η θέση της στο ΝΑΤΟ παραμένει ισχυρή, λόγω της στρατιωτικής δύναμης που διαθέτει, καθιστά αδύνατη την οποιαδήποτε περαιτέρω πίεση από τη Συμμαχία και τον Γενς Στόλτεντμπεργκ. Τη στιγμή, μάλιστα που ο Ταγίπ Ερντογάν δεν είναι αντίθετος στο να αναλάβει η χώρα του μεγαλύτερη δράση στη Μαύρη Θάλασσα που αποτελεί περιοχή μεγάλης σημασίας για το ΝΑΤΟ.
Αν και η Βορειοατλαντική Συμμαχία ενδιαφέρει την Τουρκία περισσότερο από την Ευρωπαϊκή Ένωση η Αθήνα φαίνεται να έχει εναποθέσει αυτή τη στιγμή αρκετές από τις ελπίδες της στο ρόλο των Βρυξελλών. Καλά πληροφορημένες πηγές δεν διέψευδαν την πληροφορία πως ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρενδεχομένως πάρει κάποια πρωτοβουλία το επόμενο διάστημα για τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς χωρίς να είναι σε θέση να γνωρίζουν ποια μορφή θα έχει αυτή.
Ρόλο δεν αποκλείεται να παίξει στο μέλλον και το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται η τουρκική οικονομία. Ο Τούρκος πρόεδρος σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία δεν φαίνεται να θέλει να είναι απομονωμένος ούτε από την Ευρώπη, αλλά ούτε και από τις ΗΠΑ.

Διάφορα 5691712487917682983
Περιμένουμε το σχόλιο σου
Αρχική σελίδα item

Μόλις Ανέβηκε