Loading...

Αυγενάκης: Η Ν.Δ. θέλει μια αυτοδιοίκηση αυτόνομη και αποτελεσματική


"Στόχος μας είναι η διακυβέρνηση της ΝΔ να συμβολίζει μια νέα εποχή ενίσχυσης της αυτοδιοίκησης και άριστης συνεργασίας ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δύο αυτοδιοικητικούς βαθμούς", τόνισε ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης, στο πλαίσιο σύσκεψης με αυτοδιοικητικά στελέχη της Πελοποννήσου που πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στην Τρίπολη.
Όσον αφορά στις αλλαγές που προτείνει η κυβέρνηση στον "Καλλικράτη", ο Λευτέρης Αυγενάκης είπε: "Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να αλλάξει τους συσχετισμούς στην αυτοδιοίκηση. Όχι μόνο στοχεύει στην αλλαγή της ημερομηνίας διεξαγωγής των εκλογών, αλλά βάλλει εναντίον του συστήματος διακυβέρνησης των ΟΤΑ, με σκοπό να προκαλέσει χάος".
Ως προς το χρόνο διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών ο κ. Αυγενάκης υπογράμμισε ότι "δεν μπορεί να γίνουν ταυτόχρονα με τις εθνικές" και πρόσθεσε: "Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δεν πρέπει να γίνουν μαζί με τις Ευρωεκλογές, διότι αλλοιώνεται ο αυτοδιοικητικός χαρακτήρας. Αυτό ισχύει σε υπερθετικό βαθμό για τις εθνικές εκλογές".
Ακόμη, ο Λευτέρης Αυγενάκης αναφέρθηκε και στην απλή αναλογική, λέγοντας πως "η κυβέρνηση επιδιώκει το χάος και την αποδυνάμωση της τοπικής αυτοδιοίκησης".
"Η θέση της ΝΔ γύρω από το θέμα του εκλογικού νόμου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση" συνέχισε "είναι ξεκάθαρη και απηχεί τη συντριπτική πλειοψηφία όσων ασχολούνται με την αυτοδιοίκηση".
Παράλληλα, διατύπωσε την εκτίμηση, ότι "η απλή αναλογική είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε ακυβερνησία τους δήμους και τις περιφέρειες και θα πλήξει την αξιοπιστία της αυτοδιοίκησης".
Ακολούθως, ο Λευτέρης Αυγενάκης παρουσίασε τις βασικές θέσεις της ΝΔ για τη μεταρρύθμιση της αυτοδιοίκησης, σημειώνοντας μεταξύ άλλων τα εξής: "Η ΝΔ θέλει μια αυτοδιοίκηση αυτόνομη και αποτελεσματική, που δίνει πραγματικές λύσεις στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών, Εμείς, πιστεύουμε στην αποκέντρωση και όχι στο δυσλειτουργικό κράτος. Πιστεύουμε σε μια αυτοδιοίκηση από την τοπική κοινωνία και όχι στην πατρωνία από κομματικούς κυβερνητικούς εγκάθετους. Εμείς θέλουμε την αυτοδιοίκηση ως μοχλό ανάπτυξης, και ως πυλώνα δημοκρατίας".
Στο μεταξύ, απαντώντας νωρίτερα ο Λευτέρης Αυγενάκης σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, σχετικά με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη, ανέφερε: "Φαίνεται μέχρι τώρα ότι ο κ. Τατούλης δεν συμβαδίζει με την ΝΔ και την πορεία που έχει χαράξει η ηγεσία της παράταξής μας. Μένει σε εκείνον και στα στελέχη της περιφέρειας να επανεξετάσουν τη στρατηγική τους".
Κατά την διάρκεια της σύσκεψης με αυτοδιοικητικά στελέχη της Πελοποννήσου ο τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ και βουλευτής Αττικής Μάκης Βορίδης αναφέρθηκε στην αλλαγή του εκλογικού νόμου στις αυτοδιοικητικές, λέγοντας μεταξύ άλλων: "Για το υπουργείο, το κυρίαρχο πρόβλημα δεν είναι η υποχρηματοδότηση, η γραφειοκρατία, οι πολλαπλοί έλεγχοι, η σύγχυση αρμοδιοτήτων, η έλλειψη προσωπικού, αλλά το πώς θα συγκροτηθούν πλειοψηφίες στα δημοτικά συμβούλια. Αυτή είναι η προτεραιότητά του, αυτό θέλει για να τον θυμούνται ο κ. Σκουρλέτης. Σήμερα, στα δημοτικά συμβούλια οι συναινέσεις στηρίζονται σε ισχυρή βάση γιατί υπάρχει πλειοψηφία. Η κυβέρνηση προωθεί την απλή αναλογική στην αυτοδιοίκηση για έναν και μόνο σκοπό, να διαμορφώσει ερείσματα σ′ αυτήν".
Τέλος, ο Γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΝΔ Τάσος Γαϊτάνης επεσήμανε πως "ζητήματα που απασχολούν το θεσμό της αυτοδιοίκησης, όπως η σύγχυση αρμοδιοτήτων, η έλλειψη πόρων, η γραφειοκρατία, αλλά και το στρεβλό ελεγκτικό πλαίσιο δεν αντιμετωπίζονται από την επιχειρούμενη "μεταρρύθμιση"".
Αντίθετα, συνέχισε, "η ΝΔ έχει προτείνει συγκεκριμένες λύσεις και καθιστούμε, σαφές προς όλους ότι η ΝΔ θα δώσει τη μάχη για την υπεράσπιση του θεσμού".
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πολιτική 1076434015699653107
Περιμένουμε το σχόλιο σου
Αρχική σελίδα item

Μόλις Ανέβηκε