Loading...

Νέα άνοδος αναμένεται αυτή την εβδομάδα στα καύσιμα


Τις  διεθνείς τιμές στις οποίες θα διαμορφωθεί την ερχόμενη εβδομάδα το βαρέλι του αργού πετρελαίου (αμερικανικό και brent) αναμένει η αγορά των καυσίμων στη χώρα μας προκειμένου να διαμορφώσει ανάλογα  τη λιανική τιμή στην αμόλυβδη βενζίνη και στο ντίζελ κίνησης. Διεθνείς παράγοντες ωστόσο εκφράζουν φόβους ότι οι αναταραχές στις διεθνείς χρηματαγορές, το πρόβλημα με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, και η αμφιταλαντευόμενη στάση του Αμερικανού προέδρου για συνάντησή του με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη πιθανόν να οδηγήσουν  σε νέα άνοδο στη χονδρική τιμή του αργού  πετρελαίου  που ήδη από τα  52,6 δoλάρια  έφτασε στα 80 δολάρια το βαρέλι του brent.
Μια νέα άνοδος της διεθνούς  τιμής του αργού πετρελαίου θα ανεβάσει αυτομάτως και τις τιμές στη λιανική, όπου ήδη η αμόλυβδη σε ορισμένα νησιά των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων άγγιξε η ξεπέρασε τα δύο ευρώ το λίτρο. Οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Εμπορίας Πετρελαιοειδών αποδίδουν τις αυξήσεις των καυσίμων στη λιανική τιμή μέχρι και 7-8 λεπτά το λίτρο τον τελευταίο μήνα στην άνοδο των διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου, ενώ ειδικά για τις υψηλότερες τιμές στις οποίες διατίθεται  η αμόλυβδη στα νησιά αποδίδεται πρωτίστως  στο αυξημένο μεταφορικό κόστος.
Την ίδια ώρα  η χώρα μας σύμφωνα με την παγκόσμια λίστα "Global Petrol Prices "κατέχει την 6η θέση πανευρωπαϊκά και την 7η παγκοσμίως αναφορικά με την τιμή πώλησης στη λιανική των καυσίμων με μέσο όρο τιμής στα 1,63 ευρώ/λίτρο στην αμόλυβδη και 1,4 ευρώ/λίτρο στο ντίζελ κίνησης, με πρώτη ακριβότερη χώρα το Χόνγκ Κόνγκ (μ.ο τιμής 1,81 ευρώ/λίτρο στην αμόλυβδη).
Οι υψηλές τιμές στις οποίες αγοράζει τα καύσιμα ο Έλληνας καταναλωτής αποδίδονται κατά κύριο λόγο στην υπέρμετρη φορολογία τους η οποία αποτελεί το 60%-70% της λιανικής τους τιμής ,πολύ πάνω από το μέσο όρο της φορολογίας των καυσίμων στην Ευρωζώνη,και δευτερευόντως σε ορισμένους βενζινοπώλες που αισχροκερδούν σε κάθε περίοδο ανόδου των διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου.
Οικονομία 3528309768604949664
Περιμένουμε το σχόλιο σου
Αρχική σελίδα item

Μόλις Ανέβηκε