Loading...

Κ. Μητσοτάκης: Μείζον εθνικό ζήτημα η κυβερνητική διγλωσσία


Κ. Μητσοτάκης: Μείζον εθνικό ζήτημα η κυβερνητική διγλωσσία
Του Δημήτρη Γκάτσιου
Συνολική επίθεση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - Ανεξάρτητων Ελλήνων για τα ανοιχτά εθνικά θέματα εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στους ξένους ανταποκριτές.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εστιάζοντας στα ελληνοτουρκικά, εγκάλεσε το οικοσύστημα Κουμουνδούρου - κόμματος Καμμένου για "αφόρητη διγλωσσία”, που δημιουργεί μείζον εθνικό ζήτημα. Όσον αφορά στο ονοματολογικό των Σκοπίων, ο κ. Μητσοτάκης κράτησε στο προσκήνιο τις πάγιες θέσεις της οδού Πειραιώς, επισημαίνοντας ότι απαραίτητη προϋπόθεση για λύση είναι η συνταγματική αναθεώρηση στη γείτονα και η αντιμετώπιση των θεμάτων του αλυτρωτισμού και της εθνικής ταυτότητας.
"Δεν θα είχα τον κ. Καμμένο υπουργό. Η αφόρητη κυβερνητική διγλωσσία δημιουργεί μείζον εθνικό ζήτημα. Ο κ. Τσίπρας είναι αδύναμος. Αναγκάζεται να κρατήσει υπουργό τον κ. Καμμένο αλλά το κόστος για τη χώρα είναι μεγάλο. Άλλα λέει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και άλλα το Μέγαρο Μαξίμου. Στην τουρκική επιθετικότητα που ξεκίνησε από κρεσέντο παραβιάσεων και κατέληξε στην παράνομη κράτηση των δυο στρατιωτικών απαιτείται σοβαρότητα, υπευθυνότητα και ισχύ. Δεν το έχουμε”, ανέφερε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, απαντώντας στις ερωτήσεις των ξένων ανταποκριτών για τα ελληνοτουρκικά.
"Θα αμφισβητούσα αυτό το οποίο λέτε για την ελληνική κυβέρνηση, διότι ο έτερος κυβερνητικός εταίρος διαφωνεί αυτή τη στιγμή οριζόντια και κάθετα με οποιαδήποτε λύση. Ο κ. Τσίπρας δεν διαπραγματεύεται σήμερα ως επικεφαλής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στη Βουλή, αλλά ως επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. Τυπικά είναι επικεφαλής της κυβέρνησης, αλλά ο κυβερνητικός εταίρος στον οποίο στηρίζεται για να έχει πλειοψηφία στη Βουλή έχει μία τελείως διαφορετική θέση για το ζήτημα αυτό. Έχω θέσει και δημόσια το πλαίσιο για μία ενδεχόμενη συμφωνία. Το επανέλαβα και πριν. Αφορά τη συνταγματική αναθεώρηση ως απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει οποιαδήποτε συμφωνία, την αντιμετώπιση ζητημάτων αλυτρωτισμού και εθνικής ταυτότητας, ως απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει συμφωνία και να ξεκινήσει η ενταξιακή διαδικασία των Σκοπίων στους ευρωατλαντικούς θεσμούς”, ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ για το ονοματολογικό των Σκοπίων. Παράλληλα, τόνισε ότι η θέση του είναι ξεκάθαρη.
"Η αναφορά μου στο θέμα του χρόνου έχει να κάνει πολύ και με το γεγονός ότι η κυβέρνηση χειρίστηκε το ζήτημα αυτό από πλευράς ελληνικής κοινής γνώμης με ένα τελείως λάθος τρόπο. Δεν χρειάζεται να ανατρέξω στην ιστορία του τι έγινε, τα γνωρίζετε καλά. Δεν ξέρω αν υπήρχε πραγματικό ενδιαφέρον να λυθεί το ζήτημα ή να δημιουργήσει πρόβλημα στη Νέα Δημοκρατία. Το βέβαιο είναι ότι δίχασε την ελληνική κοινωνία αυτή η ιστορία χαρακτηρίζοντας συλλήβδην η κυβέρνηση όσους διαφωνούν επί της αρχής με οποιαδήποτε λύση, ως γραφικούς, εθνικιστές και μη αντιλαμβανόμενη ότι, αυτή τη στιγμή, σε αυτή τη συγκυρία, το ζήτημα αυτό έχει μία ιδιαίτερα μεγάλη σημασία για την ελληνική κοινή γνώμη. Όλα αυτά η κυβέρνηση τα αγνόησε, έδειξε να μην την ενδιαφέρουν καθόλου, με αποτέλεσμα, αντί να διαμορφώνουμε μία ενιαία θέση, η κυβέρνηση να κάνει βασικά μυστική διπλωματία, να ενημερώνει εκ των υστέρων τα πολιτικά κόμματα. Και μια κοινωνία η οποία σήμερα είναι εξαιρετικά εχθρική στη λύση του ζητήματος. Αλλά θα πρέπει να αναζητήσουμε ευθύνες γιατί έγινε αυτό σε αυτή τη συγκυρία", είπε.
Ερωτηθείς, δε, εάν η η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα δεσμεύεται από μια συμφωνία στο Σκοπιανό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε: "Έχω πει πολλές φορές και στα ζητήματα που αφορούν τα Μνημόνια ότι προφανώς οι διεθνείς συμφωνίες δεσμεύουν τη χώρα. Θα εκφράσουμε την εντονότατη διαφωνία μας στη Βουλή σε περίπτωση που η συμφωνία έρθει, όπως τουλάχιστον φαίνεται σήμερα χωρίς -αν κρίνω από τις όποιες διαρροές- χωρίς να είναι μία ενιαία συνολική και οριστική λύση που να θέτει ως προαπαιτούμενο τη συνταγματική αναθεώρηση στη γείτονα χώρα και την αντιμετώπιση ζητημάτων εθνότητας και αλυτρωτισμού. Αλλά αυτό αφορά τη στάση μας στη Βουλή όταν και εφόσον έρθει η συμφωνία".
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ άλλων, επεσήμανε:
-Για το Δημόσιο τομέα: H ριζική ανασυγκρότηση του δημοσίου τομέα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να εφαρμοστεί οποιαδήποτε πραγματική μεταρρύθμιση στη χώρα μας. Θέλω, λοιπόν, να είμαι για άλλη μία φορά ξεκάθαρος: στο σχέδιό μας δεν υπάρχουν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Υπάρχει αξιολόγηση δημοσίων υπαλλήλων όπως την είχα εισηγηθεί και ουσιαστικά νομοθετήσει όταν ήμουν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Υπάρχει ουσιαστική αναδιάταξη των δομών του δημοσίου έτσι ώστε το δημόσιο να έχει ένα μικρότερο λειτουργικό αποτύπωμα όπως είχε γίνει επί των ημερών μου.
-Για την πορεία της ΝΔ: Παρέλαβα ένα κόμμα το οποίο είχε ηττηθεί σε εθνικές εκλογές με επτά μονάδες διαφορά και σήμερα, ο μέσος όρος των δημοσκοπήσεων που δίνεται στη δημοσιότητα δείχνει ότι έχουμε μια διαφορά διψήφια από το ΣΥΡΙΖΑ. Η δύναμη της Νέας Δημοκρατίας, προβάλλοντας τις δημοσκοπήσεις, είναι ασυνήθιστα μεγάλη για τα ποσοστά άλλων κεντροδεξιών κομμάτων στην υπόλοιπη ευρωπαϊκή οικογένεια. Σκοπός μου είναι να παράγω πραγματική ευημερία και όσο το δυνατόν περισσότεροι Έλληνες να βρουν τη θέση τους στο σχέδιό μου για την Ελλάδα της επόμενης μέρα. Και η Νέα Δημοκρατία είναι η μόνη πολιτική δύναμη η οποία έχει σχέδιο για το τι θα γίνει μετά τη λήξη του τρίτου προγράμματος.
-Για το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας και τη στάση των θεσμών: Πρώτη προτεραιότητα του σχεδίου μας είναι η δημιουργία δουλειών μέσα από την προσέλκυση επενδύσεων. Η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να δεσμευθεί από ένα αναπτυξιακό σχέδιο, το οποίο θα ανακυκλώνει ιδεοληψίες μιας άλλης εποχής. Εάν το σχέδιο αυτό είναι ένα σχέδιο το οποίο επαναφέρει στο δημόσιο διάλογο στερεότυπα άλλων εποχών, αυτό το σχέδιο σε καμία περίπτωση δεν δεσμεύει την επόμενη κυβέρνηση και σίγουρα δεν είναι η ατζέντα με την οποία εμείς θα ζητήσουμε νωπή λαϊκή εντολή στις επόμενες εκλογές.
-Για την πιθανότητα επαναδιαπραγμάτευσης με τους θεσμούς του σχεδίου ανάπτυξης, σε περίπτωση εκλογής της ΝΔ: Δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι το σχέδιο αυτό θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς. Εγώ σας λέω ότι δεν πρόκειται να δεσμευθώ. Προτείνω ένα τολμηρό σχέδιο μεταρρυθμίσεων. Κανείς δε μπορεί να με κατηγορήσει για μεταρρυθμιστική ατολμία.
-Για τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία: Θέλω να καταδικάσω απερίφραστα με τη μεγαλύτερη δυνατή ένταση τη χρήση χημικών όπλων, όπως αυτή έγινε τις προηγούμενες μέρες. Όταν μάλιστα γίνεται έναντι αμάχων και παιδιών είναι ακόμη πιο αποκρουστική. Θα πρέπει να υπάρξει πλήρης διαλεύκανση του περιστατικού. Να εκφράσω τη λύπη μου για το γεγονός ότι δεν έγινε δεκτή στο Συμβούλιο Ασφάλειας η πρόταση έτσι όπως κατατέθηκε για να υπάρξει μια πλήρης διερεύνηση του περιστατικού και να ξέρουμε ακριβώς το τι έχει συμβεί.
-Για τις μεταναστευτικές ροές: Έχουμε και εμείς ένα δικό μας εσωτερικό μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση η οποία επικρατεί σήμερα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Είναι αδιανόητο η χώρα να έχει πάρει τόσα κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κέντρα υποδοχής να βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση. Και είναι, επίσης, λάθος, κατά την άποψη μου, το γεγονός ότι παραμένουμε εγκλωβισμένοι σε μια διαδικασία χορήγησης ασύλου η οποία είναι εξαιρετικά χρονοβόρα, με διπλές προσφυγές σε δυο επίπεδα, η οποία οδηγεί, νομοτελειακά, στην υπερσυγκέντρωση μεταναστών και προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου. Άρα, για την εικόνα που υπάρχει στα νησιά του Αιγαίου, υπάρχει και ένα ζήτημα Ελληνικής διαχειριστικής ανεπάρκειας...Και υπάρχει και ένα ζήτημα ως προς τη διαδικασία χορήγησης ασύλου.
-Για τη μείωση της φορολογίας και τη συνεννόηση με τους θεσμούς: "Η Ελλάδα είναι μια χώρα όπου πια το άθροισμα της φορολογικής και ασφαλιστικής επιβάρυνσης είναι τέτοιο που λειτουργεί ως ουσιαστικό αντικίνητρο για τη δήλωση εισοδημάτων, με αποτέλεσμα να χάνουμε και φόρους και εισφορές. Δικός μας στόχος είναι να υπάρχει ένα συνολικό πλαφόν στη φορολογική και ασφαλιστική επιβάρυνση την οποία καλείται να πληρώσει ένας Έλληνας πολίτης... Εάν με οποιονδήποτε τρόπο είτε υπάρχει υπεραπόδοση άνω του στόχου του 3,5%, είτε μπορέσουμε να διαπραγματευτούμε μια μείωση των στόχων, δική μου δέσμευση -και αυτή είναι δέσμευση δημόσια και απέναντι στους πιστωτές- είναι ότι όποιος δημοσιονομικός χώρος δημιουργηθεί με όποιον τρόπο θα κατευθύνεται κατά 80% στη μείωση των φόρων και των εισφορών και κατά 20% μόνο στην αύξηση των δαπανών, με απόλυτη έμφαση τις κοινωνικές δαπάνες για τους πιο αδύναμους, δηλαδή το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.
-Για το αν η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει να επιδιώκει ενίσχυση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, παρά τις αυξανόμενες απειλές από την Τουρκική πλευρά: "Η Ελλάδα δεν έχει εδαφικές αξιώσεις απέναντι σε κανέναν. Έχει, όμως, αυτοπεποίθηση και ισχυρή αποτρεπτική δυνατότητα και ισχύ να υπερασπιστεί τα Εθνικά της συμφέροντα. Αυτό δε σημαίνει σε καμία περίπτωση, όσο τεταμένο και αν είναι το κλίμα, ότι δε πρέπει να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας. Σε αυτό θέλω να είμαι τελείως ξεκάθαρος.
-Για το θέμα των 8 Τούρκων στρατιωτικών: "Η Ελλάδα είναι κράτος Δικαίου και η Εκτελεστική της Εξουσία δεν μπορεί να παρέμβει σε ένα ζήτημα το οποίο αφορά αποκλειστικά και μόνο τη Δικαστική Εξουσία. Είναι δουλειά της Δικαιοσύνης να κρίνει αυτήν την υπόθεση. Ούτε μπορεί η κυβέρνηση, ούτε πρέπει να έχει άποψη, ούτε μπορεί καθ’ οποιονδήποτε τρόπο οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις στο ζήτημα αυτό να επηρεάζονται από το τι θα μπορούσε η Κυβέρνηση να κάνει με το ζήτημα των 8. Άρα όσο λιγότερο μιλάμε για αυτό το ζήτημα στην Ελλάδα τόσο το καλύτερο.
-Για τις σχέσεις Δύσης- Ρωσίας και τη θέση της ΝΔ: "Γνωρίζετε ότι η Ελλάδα έχει παραδοσιακούς δεσμούς με τη Ρωσία, πολιτιστικούς, πολιτικούς, κοινωνικούς, ιστορικούς. Η Ελλάδα είναι σε μία πιο ιδιόμορφη θέση από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Όμως η Ελλάδα ταυτόχρονα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι και μέλος του ΝΑΤΟ. Και ως προς τα ζητήματα της πολιτικής απέναντι στη Ρωσία δεσμεύεται από τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεσμεύεται και από τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ. Στο βαθμό που μπορούμε να κρατάμε σε άλλο επίπεδο, ενδεχομένως χαμηλότερης πολιτικής, τη σχέση μας με την Ρωσία αυτό είναι συνεπές με την ιστορική παράδοση των διμερών μας σχέσεων.
-Για το αν η άσκηση οξύτατης κριτικής στην κυβέρνηση τελικά ωφελεί τη χώρα: "Τα ίδια πράγματα που λέω εκτός Ελλάδας τα λέω και στην Ελλάδα και δεν φιλτράρω το λόγο μου ούτε θεωρώ ότι πρέπει καθ’ οποιοδήποτε τρόπο να ωραιοποιήσω καταστάσεις. Κάθε φορά που έχω βρεθεί εκτός Ελλάδος φοράω τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδος και αγωνίζομαι για τα συμφέροντα της χώρας. Αλλά δεν μπορώ να μην επισημάνω και το γεγονός ότι η κυβέρνηση σήμερα είναι μία Κυβέρνηση άκρως προβληματική για τα εθνικά συμφέροντα τόσο στην οικονομία όσο και στο μέτωπο των μεγάλων ανοιχτών εθνικών ζητημάτων. Ποτέ δεν έχω βρεθεί στο εξωτερικό, σε συναντήσεις με επενδυτές, και να μην παρουσιάσω την Ελλάδα ως ένα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, καθ’ οιοδήποτε τρόπο ότι νομιμοποιούμαι να μην εκφράζω την κριτική μου. Το αν είναι οξύτατοι οι χαρακτηρισμοί ή όχι θα το κρίνετε εσείς, εγώ δεν θεωρώ ότι χρησιμοποιώ μία γλώσσα η οποία είναι οξεία.
Πολιτική 6230069547236493836
Περιμένουμε το σχόλιο σου
Αρχική σελίδα item

Μόλις Ανέβηκε