Loading...

Τα πάνω κάτω φέρνει ο Μητσοτάκης στην ΝΔ, το ασυμβίβαστο και οι εκλογές από τη βάση


Τα πάνω κάτω φέρνει ο Μητσοτάκης στην ΝΔ, το ασυμβίβαστο και οι εκλογές από τη βάση
Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Πριν από δύο χρόνια εξελέγη με ψηφοφορία απευθείας από τους πολίτες, όντας το απόλυτο αουτσάιντερ. Στην πρώτη του ομιλία στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ μίλησε για την ανάγκη ανανέωσης του κόμματος, ως προϋπόθεση σωστής λειτουργίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δύο χρόνια μετά, κάνει το επόμενο βήμα και φέρνει τα πάνω κάτω στην οργάνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στόχος είναι η ενίσχυση της εξωστρέφειας των κομματικών οργάνων, η ισχυροποίηση των μελών και η απλοποίηση των διαδικασιών εκλογής. 
Ο νέος κανονισμός πανελλαδικής οργάνωσης εγκρίθηκε από την πολιτική επιτροπή την περασμένη εβδομάδα, μετά από εισήγηση του γραμματέα της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη και μπορεί να πέρασε στα ψιλά όμως είναι ενδεικτικός της κατεύθυνσης, την οποία θέλει να δώσει ο κ.Μητσοτάκης.
Στις κεντρικές αλλαγές που ο Κανονισμός Πανελλαδικής Οργάνωσης φέρνει, ξεχωρίζουν :
--Άμεση εκλογή προέδρων ΝΟ.Δ.Ε. και ΔΗΜ.Τ.Ο. από τα μέλη του Κόμματος. Με την αλλαγή αυτή εξασφαλίζεται η αμεσότητα και η συμμετοχή των μελών στην εκλογή των Προέδρων ΝΟ.Δ.Ε. Και γίνεται πράξη η άμεση δημοκρατία σε τοπικό επίπεδο.
--Σαφή δικαιώματα, υποχρεώσεις και ευθύνες για τα μέλη και τα στελέχη των οργανώσεών. Εισάγονται δύο πρωτοπόρες πρακτικές στην κομματική δομή: Προγραμματισμός και λογοδοσία: Οι οργανώσεις πλέον καταρτίζουν προγραμματισμό υλοποίησης των ετήσιων στόχων τους και απολογισμό των δράσεων του έτους.
--Διευρύνεται το ασυμβίβαστο για τις κομματικές θέσεις. Ασυμβίβαστο έχουν πλέον εκτός από α) τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, β) τα μονοπρόσωπα όργανα των Ο.Τ.Α α’ και β’ βαθμού, γ) οι εν ενεργεία εκπρόσωποι της Ο.Ν.ΝΕ.Δ.,  δ) οι αποσπασμένοι και μετακλητοί υπάλληλοι πολιτικών γραφείων, ε) οι υπάλληλοι των κεντρικών γραφείων του Κόμματος, στ) οι υποψήφιοι Βουλευτές και Ευρωβουλευτές και ζ) οι Περιφερειάρχες, Αντιπεριφερειάρχες και Δήμαρχοι αν δεν έχουν παραιτηθεί από το αξίωμά τους τουλάχιστον έξι μήνες πριν τις αντίστοιχες εκλογές.
Η συγκεκριμένη αλλαγή μάλιστα  αφορά και σημερινούς “τοπικούς άρχοντες” που πιθανόν να ρίχνουν κλεφτές ματιές στην κεντρική πολιτική ζωή.
--Καταργούνται οι Περιφερειακές Οργανώσεις λόγω επικαλύψεων και σύγχυσης αρμοδιοτήτων. Έτσι επιτυγχάνεται πιο άμεση και αποτελεσματική επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ κέντρου - περιφερειακών και τοπικών αιρετών οργάνων.
--Την ίδια ώρα οι Πρόεδροι έχουν διετή θητεία.
Ολες οι παραπάνω αλλαγές έρχονται σε μία χρονική συγκυρία που η ΝΔ βρίσκεται σε εκλογική ετοιμότητα. Περιοδείες του Κυριάκου Μητσοτάκη προγραμματίζονται , μέσα στην εβδομάδα θα επισκεφτεί την Ηλεία και την Μεσσηνία, πρωτοκλασσάτα στελέχη ήδη ταξιδεύουν σε οργανώσεις ανά την Ελλάδα με αφορμή την νέα χρονιά ενώ μέσα στον Φεβρουάριο ο κ.Μητσοτάκης θα ταξιδέψει ξανά στις Βρυξέλλες για νέο κύκλο επαφών με ευρωπαίους αξιωματούχους.
ΠΗΓΗ
Πολιτική 7243530509636458448
Περιμένουμε το σχόλιο σου
Αρχική σελίδα item

Μόλις Ανέβηκε