Loading...

Λ. Αυγενάκης: Καμία συνεργασία με τους λαϊκιστές


"Οι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ είναι οι γνήσιοι εκφραστές του λαϊκισμού στη χώρα μας. Καμία συνεργασία μαζί τους. Μια κυβέρνηση μεταρρυθμιστική δεν θα μπορούσε να συνεργαστεί μαζί τους", αναφέρει ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. και βουλευτής Ηρακλείου, Λευτέρης Αυγενάκης, στη συνέντευξη που παραχωρεί στο "Κεφάλαιο".
Όπως εξηγεί ο ίδιος, "στην πλάτη του επόμενου πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, πέφτει μια βαριά ευθύνη. Όχι μόνο να πετύχουμε μια μεγάλη πολιτική αλλαγή, αλλά να βγάλουμε οριστικά τη χώρα από την κρίση. Το πλαίσιο του κυβερνητικού προγράμματος της Ν.Δ., όπως προέκυψε από το 11ο Συνέδριο του κόμματός μας, είναι μια δέσμευση με πραγματικό περιεχόμενο. Δεν είναι κούφια λόγια".
Συνέντευξη στον Δημήτρη Γκάτσιο
Κύριε Αυγενάκη, η Νέα Δημοκρατία επιμένει πως πορευόμαστε σε έτος εκλογών. Ο πρωθυπουργός, από την πλευρά του, έδειξε και πάλι προς την κατεύθυνση ολοκλήρωσης της τετραετίας. Τι σας κάνει να πιστεύετε πως ο κ. Τσίπρας θα αλλάξει στάση και θα στήσει κάλπες εντός του 2018;
Θα έχουμε σύντομα εκλογές και σίγουρα μέσα στο 2018. Μόνο ο κ. Τσίπρας λέει ότι το 2019 θα γίνουν εκλογές, όμως δεν πείθει ούτε τον εαυτό του. Πείτε μου μια φορά που ο κ. Τσίπρας τήρησε τον λόγο του. Καμία. Πρόκειται για τον πιο αναξιόπιστο πολιτικό, για τον πιο αναξιόπιστο πρωθυπουργό.
Το αίτημα για εκλογές είναι επίκαιρο, ισχυρό και η κυβέρνηση το ακούει, παρότι κλείνει τα αυτιά της. Ο κ. Τσίπρας νομίζει ότι θα αιφνιδιάσει τη Ν.Δ. με εκλογές. Η Ν.Δ. όμως είναι προ πολλού έτοιμη.
Ο κ. Τσίπρας διαμηνύει πως το 2018 θα είναι η χρονιά της Ελλάδας, με προμετωπίδα την έξοδο από τα Μνημόνια και την ανάκτηση της οικονομικής της αυτοδυναμίας. "Καθαρή έξοδος" μπορεί να υπάρξει, κ. Αυγενάκη;
Ποια "καθαρή έξοδο"; Η κυβέρνηση πρόσφατα αντικατέστησε την "καθαρή έξοδο" με την "αυτοδύναμη έξοδο". Όπως αντιλαμβάνεστε, το παραμύθιασμα συνεχίζεται. Ο άνθρωπος είναι και ανόητος και κατά συρροή ψεύτης.
Δυστυχώς, τα επόμενα χρόνια με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι ναρκοθετημένα. Η κυβέρνηση λέει αυτά που λέει την ώρα που έχουν ήδη προσυμφωνηθεί τα μέτρα του 2019 και του 2020, τα πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022, τα πρωτογενή πλεονάσματα 2-2,4% του ΑΕΠ μέχρι το 2060 ανεξαρτήτως ρυθμού ανάπτυξης και ύψους ετήσιων τόκων εξυπηρέτησης του χρέους, το Υπερταμείο κ.λπ.
Στις δημοσκοπήσεις, πάντως, κύριε γραμματέα, αποτυπώνεται άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, οι πολιτικοί σας αντίπαλοι υποστηρίζουν πως η Ν.Δ. έχει πιάσει δημοσκοπικό ταβάνι…
Σε ποιες δημοσκοπήσεις; Σε αυτές που παραγγέλνει η κυβέρνηση από μη αδειοδοτημένες εταιρείες; Δεν χρειάζεται να δει κανείς δημοσκοπήσεις για να δει ποιο είναι το κλίμα στην κοινωνία. Σήμερα η διαφορά υπέρ της Ν.Δ. ξεπερνά τις 10 μονάδες. Και ανατρέχοντας στην ιστορία των πολιτικών κομμάτων σας λέω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο μόνος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης που επί δύο συνεχή χρόνια η συντριπτική πλειονότητα των δημοσκοπήσεων τον δείχνει να υπερέχει αρκετές μονάδες του πρωθυπουργού, όταν είθισται ο εκάστοτε πρωθυπουργός να αντέχει δημοκοπικά περισσότερο από το κόμμα του. Και όλα αυτά χωρίς να έχει τάξει το παραμικρό.
Ας υποθέσουμε πως γίνονται άμεσα εκλογές. Και η Ν.Δ. σχηματίζει κυβέρνηση. Εσείς τι διαφορετικό θα κάνετε, σε ένα πλαίσιο έτσι κι αλλιώς ασφυκτικό;
Σας λέω επιγραμματικά ότι η δική μας κυβέρνηση θα πετύχει δημοσιονομικό χώρο αναπνοής με αντάλλαγμα αξιοπιστία για ανταγωνιστικότητα και ρεαλιστική προοπτική ανάπτυξης της χώρας.
Όμως πρέπει να το δούμε συνολικά. Η μάχη που πρέπει να δώσουμε δεν αφορά μόνο την τεχνοκρατική πτυχή των δημόσιων πολιτικών. Είναι ταυτόχρονα και μια βαθιά ιδεολογική μάχη που απαιτεί από όλους μας να επαναπροσδιορίσουμε το πλαίσιο των αξιών πάνω στις οποίες οργανώνουμε την οικονομική και κοινωνική μας ζωή, αλλά και την εν γένει συμπεριφορά μας.
Στις δικές μας πλάτες, στην πλάτη του επόμενου πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, πέφτει βαριά ευθύνη. Όχι μόνο να πετύχουμε μεγάλη πολιτική αλλαγή, αλλά να βγάλουμε οριστικά τη χώρα από την κρίση. Το πλαίσιο του κυβερνητικού προγράμματος της Ν.Δ., όπως προέκυψε από το 11ο Συνέδριο του κόμματός μας, είναι μια δέσμευση με πραγματικό περιεχόμενο. Δεν είναι κούφια λόγια.
Η μεταμνημονιακή Ελλάδα πρέπει να στήσει τις βάσεις της στη συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων; Θα μπορούσατε να καθίσετε στο ίδιο τραπέζι με τον ΣΥΡΙΖΑ;
Θα ξεκινήσω λίγο διαφορετικά την απάντησή μου: "Ο λαϊκισμός δεν είναι απλώς αντι-πλουραλιστικός. Είναι αντιδημοκρατικός –η μόνιμη σκιά της αντιπροσώπευσης. […] ο λαϊκισμός οικειοποιείται τον "λαό”, επειδή αρνείται το διαφορετικό και το αποκλίνον, αποτελεί μια διαρκή απειλή για την, ούτως ή άλλως εύθραυστη, δημοκρατία – που σήμερα κινδυνεύει όσο ποτέ". Τα όσα ανέφερα είναι αποσπάσματα από το βιβλίο του Γιαν-Βέρνερ Μίλερ για τον λαϊκισμό.
Αυτές είναι οι συμπεριφορές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Είναι βασικά χαρακτηριστικά της ταυτότητάς τους. Οι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ είναι οι γνήσιοι εκφραστές του λαϊκισμού στη χώρα μας. Καμία συνεργασία μαζί τους. Μια κυβέρνηση μεταρρυθμιστική δεν θα μπορούσε να συνεργαστεί μαζί τους.
Με τον ΕΦΚΑ τι θα πράξετε; Με την υψηλή φορολογία; Χιλιάδες μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες αναζητούν μιαν άλλη πρόταση-ανάσα...
Για να κάνουμε μια πραγματική επανάσταση στη φορολογία πρέπει να μειώσουμε τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων. Είμαστε αποφασισμένοι να πείσουμε τους εταίρους μας ότι αυτό είναι και προς το δικό τους συμφέρον. Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται σε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, με έμφαση στη μεταρρύθμιση του κράτους, μετά το 2018, τις οποίες προτείνει και εφαρμόζει η ίδια με απόλυτη προσήλωση. Και όσο αυτές υλοποιούνται τόσο μειώνονται οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2%. Με αυτήν τη συμφωνία θα μπορέσουμε να μειώσουμε τη φορολογία επιχειρήσεων, ΕΝΦΙΑ, φορολογικούς συντελεστές και βέβαια να μειώσουμε σημαντικά τις ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών.
"Να καταλήξει η κυβέρνηση σε κοινή θέση για πΓΔΜ"
Θεωρείτε πως η κυβέρνηση θέλει ειλικρινά την επίλυση του όλου ζητήματος; Στελέχη σας σημειώνουν πως ο κ. Τσίπρας μπορεί να βλέπει στο Σκοπιανό μια οδό διαφυγής από το πολιτικό του αδιέξοδο…
Ζητάμε από την κυβέρνηση κάτι απολύτως αυτονόητο. Να παρουσιάσει μια επίσημη και κοινή θέση των δύο κυβερνητικών εταίρων για την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (πΓΔΜ). Η κυβέρνηση, που απαρτίζεται από τα δύο κόμματα, διαπραγματεύεται και επομένως τα δύο κόμματα έχουν την απόλυτη ευθύνη για την εξέλιξη του εθνικού αυτού ζητήματος. Αυτό που ζητεί, λοιπόν, η Νέα Δημοκρατία από τη συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι, αφού καταλήξει σε μια κοινή θέση - πρόταση για την πΓΔΜ, να ενημερώσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Αυτός είναι και ο λόγος, άλλωστε, που θεωρούμε αποπροσανατολιστική κάθε άλλη συζήτηση. Και πολύ περισσότερο την εμφανή προσπάθεια της συγκυβέρνησης να μεταθέσει στην αντιπολίτευση τις δικές της εσωτερικές αντιφάσεις.
Θα μπορούσε το θέμα αυτό να αποτελέσει θρυαλλίδα πολιτικών εξελίξεων; Η θέση της Ν.Δ. είναι και σήμερα αυτή του 2008;
Όταν η Νέα Δημοκρατία ήταν στην κυβέρνηση το 2008, με πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή, υπουργό Εξωτερικών την Ντόρα Μπακογιάννη και υπουργό Εθνικής Άμυνας τον Βαγγέλη Μεΐμαράκη, πέτυχε στο Βουκουρέστι, τους εξής δύο στόχους που είχε θέσει τότε: Πρώτον, ότι είναι προϋπόθεση που αποδέχθηκε το ΝΑΤΟ, η επίλυση του ζητήματος με αμοιβαία αποδεκτή ονομασία ώστε η πΓΔΜ να εισέλθει στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Δεύτερον, η ελληνική κυβέρνηση τοποθετήθηκε τότε, ώστε ως αμοιβαία αποδεκτή λύση να μπορεί να γίνει δεκτή μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό που να ισχύει έναντι όλων. Δηλαδή μία ονομασία και για εσωτερική και για εξωτερική χρήση (erga omnes). Έκτοτε η θέση αυτή έγινε εθνική θέση, όπως επιβεβαιώνεται και από το επίσημο site του ΥΠΕΞ επί υπουργίας του κ. Νίκου Κοτζιά. Υπενθυμίζεται, επιπλέον, ότι το 2008, μέλος της κυβέρνησης Καραμανλή ήταν και ο κ. Πάνος Καμμένος, ο οποίος ουδόλως διαφώνησε με την επίσημη αυτή θέση που διαμορφώθηκε τότε.
*Αναδημοσίευση από το "Κεφάλαιο" που κυκλοφορεί.
Πολιτική 5325066448274177924
Περιμένουμε το σχόλιο σου
Αρχική σελίδα item

Μόλις Ανέβηκε