Loading...

Παρουσιάση βιβλίου του πρέσβη ε.τ. Αλεξάνδρου Μαλλιά στο Χαλάνδρι






*Του Παναγιώτη Μίχου

Μια ακόμα παρουσίαση του βιβλίου «Στον αστερισμό του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ: Η Νέα Τουρκία και Εμείς» θα λάβει χώρα το απόγευμα της Πέμπτης (14/12)· αυτή τη φορά στο βιβλιοπωλείο Ευρυπίδης, στο Χαλάνδρι. Την εκδήλωση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Αλεξία Τασούλη, ενώ για το βιβλίο θα μιλήσει ο δημοσιογράφος και πρώην πολιτικός Πέτρος Ευθυμίου και ο Νικόλας Παπαναστασόπουλος. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον συγγραφέα και πρέσβη επι τιμή, Αλέξανδρο Μαλλιά.

Τι πραγματεύεται όμως στο βιβλιο; Μέσα σε 70 σελίδες, ο κος Μαλλιάς αποφεύγοντας τη ξύλινη γλώσσα των διπλωματών, περιγράφει γλαφυρά και συνάμα κατανοητά πως οφείλει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα την «εξ Ανατολών απειλή». Σε μια διαρκώς μεταβληθείσα διεθνή πραγματικότητα, και με δεδομένη την υπάρξης ενός απρόβλεπτου «γείτονα» όπως ο Ταγίπ Ερντογάν, ο συγγραφέας προτείνει την αναθεώρηση και τον εκσυγχρονισμό του Δόγματος Εθνικής Ασφάλειας της χώρας μας. Ακόμα, σημειώνει ότι η Ελλάδα πρέπει να χρησιμοποιεί διπλωματικά, όσο το δυνατόν καλύτερα ένα μεγάλο «χαρτί» που διαθέτει: τη βάση της Σουδας. Επιπλέον, στο πόνημα τονίζεται η ανάγκη αλλά και η σημασία του να υπάρξει εθνική συνεννόηση και συναίνεση στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής. Κάτι που μέχρι στιγμής δεν συμβαίνει καθόλου. 

Η συγκυρία της παρουσίασης μπορεί να θεωρηθεί ιδανική, καθώς αύριο συμπληρώνεται μια εβδομάδα από την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Ελλάδα. Όποτε θα μπορούσε να λεχθεί, ότι η αυριανή συζήτηση είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.

Ο Αλέξανδρος Μαλλιάς έχει διατελέσει πρέσβης της Ελλάδας σε πολλές χώρες του εξωτερικού. Μεταξύ αυτών υπηρέτησε πέντε χρόνια ως πρέσβης στην Ουάσινγκτον (2005-2009), ενώ παλαιότερα υπήρξε αντιπρόσωπος της χώρας μας στα Ηνωμένα Έθνη. Εκτός από το προαναφερθέν, έχει γράψει αλλά δυο βιβλία: το «Οράματα και Χίμαιρες-Διαδρομές ενός πρέσβη» και το «Η άλλη κρίση: Η μαρτυρία ενός πρέσβη». Επιπλέον, αρθρογραφεί τακτικά στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.


Μοιάζει βέβαιο, λοιπόν, ότι το απόγευμα της Πέμπτης, σε μια ήσυχη γωνία μιας ανήσυχης πόλης, θα διεξάχθει μια πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα. Και όσοι ασχολούνται ή τους αρέσει να παρακολουθούν τέτοια ζητήματα, όπως ο υποφαινόμενος, «οφείλουν» να είναι εκεί. 

*Φοιτητής Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και απόφοιτος του Εργαστηρίου Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας 
Πολιτισμός 3030407729899515058
Περιμένουμε το σχόλιο σου
Αρχική σελίδα item

Μόλις Ανέβηκε