Loading...

Νάσος Αθανασίου: «Το σοβαρότερο πρόβλημα στην περιοχή του λεκανοπεδίου είναι το περιβαλλοντικό»



Ο Νάσος Αθανασίου, δημοσιογράφος με μεγάλη εμπειρία, είναι βουλευτής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ και Κοσμήτορας της Βουλής των Ελλήνων. Δέχθηκε να μιλήσει στο attikinews και μας είπε πως δεν μπορεί να πει πως αισθάνεται αλληλέγγυος με μεγαλοκαρχαρίες, που χρωστούν δεδουλευμένα σε απολυμένους εργαζομένους τους, αλλά δεν επιθυμούν να εκποιήσουν περιουσία για να εξοφλήσουν χρέη και επίσης, πως η απειλή της κλιματικής αλλαγής θα μας αναγκάσει να ασχοληθούμε ξανά με τις υποδομές, την ορθή περιβαλλοντική διαχείριση, την ενεργειακή εξοικονόμηση και την πρόληψη των φυσικών καταστροφών.


Στον Παναγιώτη Μίχο

Από το σύνθημα «κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη», φθάσαμε στους πρώτους  πλειστηριασμους και μάλιστα μερικοί εξ αυτών, μέσω διαδικτύου. Πως θα εξηγήσετε στον κόσμο αυτή τη στροφή; Γιατί ήταν ένα από τα σημαντικότερα επιχειρήματα του κόμματός σας, προκειμένου να διεκδικήσουν την ψήφο των Ελλήνων πολιτών· είχατε διαμηνύσει ότι με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα δούμε πλειστηριασμούς.


Έγιναν πράγματι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για χρέη που φέρνουν ζάλη. Έγιναν π.χ. για μία έπαυλη στη Φιλοθέη και για γκαράζ σε συγκρότημα γραφείων. Είμαι και ο ίδιος δανειολήπτης για πρώτη κατοικία και μπορώ να καταλάβω πώς αισθάνεται μια οικογένεια μικρομεσαίων όταν δεν έχει να πληρώσει το δάνειό της. Δεν μπορώ να πω όμως, ότι αισθάνομαι αλληλέγγυος με μεγαλοκαρχαρίες, που χρωστούν δεδουλευμένα σε απολυμένους εργαζομένους τους, αλλά δεν επιθυμούν να εκποιήσουν περιουσία για να εξοφλήσουν χρέη. Από τα έως τώρα έχει φανεί ότι από τους δέκα πλειστηριασμούς που αναρτώνται, τελικά οι τρεις φθάνουν στο τελικό στάδιο, είτε διότι οι οφειλέτες δεν έχουν κάνει συναινετική ρύθμιση με τους δανειστές τους, είτε δεν έχουν ζητήσει την προστασία του νόμου Κατσέλη - Σταθάκη που προστατεύει την πρώτη κατοικία έως του ποσού των 280.000 ευρώ. Κάποια στιγμή, οι στρατηγικοί κακοπληρωτές πρέπει να αναλαμβάνουν το βάρος των οικονομικών επιλογών τους. Με αυτά βέβαια, δεν εννοώ ότι δεν υπάρχουν προβλήματα στην εφαρμογή των διατάξεων. Υπάρχουν θέματα που η πολιτεία χρειάζεται να δει: να ενημερώσει ότι υπάρχει δωρεάν νομική συμβουλή προς τους οικονομικά αδύναμους, να ενημερώσει για τις διατάξεις του εξωδικαστικού συμβιβασμού που αφορούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Να δούμε ξανά τη νομοθεσία για την προσωπική χρεοκοπία στα πρότυπα άλλων χωρών. Η ελληνική νομοθεσία πρέπει να δίνει δεύτερες ευκαιρίες, αλλά όχι σε ανθρώπους που είδαν την κρίση ως ευκαιρία για να ξεπλύνουν όλες τις αμαρτίες τους, εκμεταλλευόμενοι με δόλο την κοινωνία. Το 2009, δηλαδή ένα χρόνο πριν ξεσπάσει η κρίση, έγιναν 58.849 πλειστηριασμοί. Ουδείς αντέδρασε τότε.

Το τελευταίο διάστημα επικράτεισε μεγάλη αναστάτωση σχετικά με την επικείμενη πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία. Πρέπει να υπάρχει και μια ηθική σκέψη του εκάστοτε θέματος, πριν τη λήψη μιας πολιτικής απόφασης;


Ας σεβαστούμε το απόρρητο. Η περιοχή μας είναι εύφλεκτη. Προσωπικά, δεν συζητώ εξειδικευμένα θέματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής με όρους τηλεπαραθύρων και πηχυαίων τίτλων. Και δεν θεωρώ τον εαυτό μου τελείως ανήθικο. Χρειάζεται ψυχραιμία, ιδίως τώρα που είμαστε στην έξοδο κινδύνου…

Ως ΣΥΡΙΖΑ, με τον κ. Καμμένο και τους ΑΝΕΛ προέρχεστε από εντελώς διαφορετική πολιτική κοίτη. Παρόλα αυτά, ο ΥΠΕΘΑ στηρίζει την συγκυβέρνηση διαρρήδην. Θα μπορούσε ο κ. Τσίπρας τον Ιανουάριο του 2015, να είχε κάνει διαφορετική επιλογή εταίρου; 


Έχουμε διαφορετική πολιτική κοίτη, ωστόσο, είχαμε ίδια στόχευση: την απαλλαγή του τόπου από τις υπόγειες δυνάμεις που τον χρεοκόπησαν. Το 2015 δεν θα ήταν δυνατή άλλη επιλογή. Ο δικομματισμός είχε προκαλέσει σοβαρή βλάβη στη χώρα και μεγάλη δυσανεξία στην κοινωνία. Οι πρωταγωνιστές του χάους δεν θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν σε μια καινούργια αρχή, παρότι είμαι από εκείνους, που θεωρούν ότι σε μια μικρή χώρα σαν την Ελλάδα, καμία υγιής δύναμη δεν περισσεύει. Ειδικότερα, εκείνο που με ελκύει στη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ είναι ακριβώς ότι προέρχονται από διαφορετική πολιτική κοίτη. Χρειάζονται υπερβάσεις στην ελληνική πολιτική σκηνή.

 Εάν η διακύβευση ήταν η ακυβερνησία της χώρας, θα συναινούσατε σε κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού με τη ΝΔ; 

Θεωρώ ότι υπάρχουν φωνές εντός της ΝΔ, που δεν συμφωνούν με τον ακραίο φιλελεύθερο λόγο του Κυριάκου Μητσοτάκη και επιδιώκουν συναινετική πολιτική, αναζητούν πολιτική συνθέσεων. Υπάρχουν δυνάμεις στη ΝΔ, που  θα ήθελαν εποικοδομητική αντιπολιτευτική τακτική έναντι της σημερινής κυβέρνησης, όχι επειδή την συμπαθούν, αλλά διότι γνωρίζουν ότι η διακυβέρνηση μιας χώρας υπό συνθήκες επιτροπείας και Μνημονίου πρέπει να στηρίζεται στην ωμή αλήθεια και όχι σε τηλεοπτικά τσιτάτα. Πιστεύω στις κυβερνήσεις συνεργασίας και δεν νομίζω ότι πρέπει να τις αποφεύγουμε. Πρέπει να αποκτήσουμε κουλτούρα συνεργασίας. Την κουλτούρα αυτή τη δημιουργείς. Τώρα, αν με ρωτάτε, αν ένας μεγάλος συνασπισμός μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι σήμερα εφικτός, θα σας απαντούσα απολύτως αρνητικά. Η σημερινή ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας αγαπά τις ακρότητες. Άρα είναι μάταιο να συζητούμε για κάτι ανέφικτο.

Πως βλέπετε τις διεργασίες στην κεντροαριστερά και εάν θα μπορούσε να επέλθει σε μελλοντικό χρόνο μια καλή συνεργασία μεταξύ των δυο δυνάμεων, ΣΥΡΙΖΑ με ΠΑΣΟΚ δηλαδή; Σε επίπεδο συγκυβέρνησης επί παραδείγματι. 


Νομίζω, ότι σας έχω ήδη απαντήσει. Οι συνεργασίες είναι καλές, αρκεί να γίνονται στη βάση προγραμματικών θέσεων, στόχων και προαποφασισμένης στρατηγικής, όπως π.χ. στη Γερμανία.

Έχετε διατελέσει για πολλά χρόνια δημοσιογράφος. Για ποιον λόγο πιστεύετε ότι έχουν τόση απήχηση τα «fake news»; Δεδομένου μάλιστα ότι πολλές εξ αυτών, είναι εξόφθαλμα ανυπόστατες ειδήσεις.


Τα «fake news» ποδηγετούν την κοινή γνώμη και πλήττουν τη δημοκρατία σε όλο τον κόσμο, όχι μόνο στην Ελλάδα. Σε κοινωνίες που πλήττονται από την οικονομική κρίση, οι πολίτες είναι πιο ευπρόσβλητοι στην προπαγάνδα, στο στημένο. Το φαινόμενο έχει να κάνει με το επίπεδο εκπαίδευσης, με την εκμετάλλευση των κοινωνικών μέσων δικτύωσης από δίκτυα προπαγάνδας, μάρκετινγκ, εταιρίες, χώρες. Διάβαζα πρόσφατα στον «Economist», με αφορμή την εκλογή Τραμπ, έρευνα σύμφωνα με την οποία είναι στη φύση του ανθρώπου να δέχεται ως πραγματικό γεγονός, εκείνο που συμφωνεί με προϋπάρχουσες  πεποιθήσεις του. Στα σχολεία της Σουηδίας, οι μαθητές διδάσκονται από 12 ετών, πώς να αντιλαμβάνονται τα «fake news» για να μην ετεροκατευθύνονται και να διαμορφώνουν άποψη χωρίς παραμορφωτικούς φακούς. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ομάδες δημοσιογράφων και πολιτικών επιστημόνων βαθμολογούν τις ομιλίες των πολιτικών ανάλογα με το πόσες ανακρίβειες και το πόσες μισές αλήθειες λένε. Είναι ένα πρόβλημα της εποχής μας, που θα μας απασχολεί για πολύ καιρό ακόμη. Οι ημέρες αθωότητας του διαδικτύου έχουν παρέλθει, προ πολλού.

Είστε βουλευτής στην Περιφέρεια Αττικής. Ποιο θεωρείτε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην ευρύτερη περιοχή, που χρήζει άμεσης λύσης; 


Το σοβαρότερο πρόβλημα στην περιοχή του λεκανοπεδίου είναι κατά την άποψή μου, το περιβαλλοντικό. Εδώ και δεκαετίες περίσσεψαν: η κακοδιαχείριση, η έλλειψη σχεδιασμού, η πλεονεξία, η παλαιοκομματική άγρα ψηφοφόρων και οι λανθασμένες προτεραιότητες. Οι προσβολές εναντίον του περιβάλλοντος αναδύονται, όπως βλέπετε, εφιαλτικά και μας υπενθυμίζουν ότι έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην κοινωνία, στην οικονομία, στη ζωή μας. Είναι δυνατόν, η Αττική και η χώρα συνολικά, να «παλεύει» ακόμη να αποκτήσει δασικούς χάρτες, υπονόμους, βιολογικούς καθαρισμούς και ορθή διαχείριση ρεμάτων και δασών; Η απειλή της κλιματικής αλλαγής θα μας αναγκάσει να ασχοληθούμε ξανά με τις υποδομές, την ορθή περιβαλλοντική διαχείριση, την ενεργειακή εξοικονόμηση και την πρόληψη των φυσικών καταστροφών. Θα χρειαστεί να κάνουμε γρήγορα και συντονισμένα βήματα.

Και κάτι μη πολιτικό: τι κάνετε όταν δεν ασχολείστε με την πολιτική;


Δυστυχώς, με την πολιτική έχασα τις παλιές μου αγαπημένες ασχολίες: τη λογοτεχνία, τη φύση, την κλασική μουσική. Παρηγορούμαι με τη σκέψη ότι δεν είμαι βουλευτής αορίστου χρόνου…


Πολιτική 8742287299072810169
Περιμένουμε το σχόλιο σου
Αρχική σελίδα item

Μόλις Ανέβηκε