Loading...

Σωτήρης Μεθενίτης: Η απλή αναλογική θα οδηγήσει σε πλήρη έλλειψη λειτουργικότητας όλους τους δήμους


Η αποχέτευση στο Δήμο Μαρκοπούλου που ήταν όνειρο των τελευταίων τεσσάρων δημάρχων, θα γίνει στη διάρκεια της δικής μας της θητείας και θα φέρει τη σφραγίδα του συνδυασμού «Πάμε Μπροστά» και της δικής μου δημαρχίας, μας λέει ο δήμαρχος Μαρκόπουλου – Μεσογαίας στο attikinews. Και υπογραμμίζει ότι υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια προς την κυβέρνηση, τονίζοντας πως η ΝΔ θα είναι σε εθνικό επίπεδο πρώτο κόμμα και με διαφορά, ενώ το ζητούμενο είναι να έχει περί το 37% ώστε να έχει αυτοδυναμία. 

Στον Παναγιώτη Μίχο 


Δικηγόρος και δήμαρχος. Ποιο από τα δύο «δ» σας καταναλώνει περισσότερο χρόνο καθημερινά;


Στην αρχή της πρώτης μου θητείας το 2011 προσπάθησα να δω αν μπορούν να συνδυαστούν και τα δύο. Πολύ σύντομα όμως διαπίστωσα ότι είναι πρακτικά ασυμβίβαστη η ύπαρξη των δύο λειτουργημάτων στο ίδιο πρόσωπο. Γι’ αυτό, αναγκάστηκα σε σύντομο χρονικό διάστημα να δώσω το γραφείο μου σε δύο συναδέλφους που ήδη συνεργαζόμουν. Από τον Απρίλιο του 2011 μέχρι σήμερα είμαι αποκλειστικής χρήσης και λειτουργίας δήμαρχος. Καθημερινά, χειμώνα-καλοκαίρι, έρχομαι στο δημαρχείο στις 09:00  το πρωί και φεύγω στις 21:00-22:00 το βράδυ. Είμαι και τις Κυριακές κάποιες ώρες στο γραφείο. Είναι χαρακτηριστικό ότι είχε ξαφνιαστεί ο κος Πάντζας (σ.σ. βουλευτής Αττικής ΣΥΡΙΖΑ) όταν κάποτε με έψαχνε κι επειδή δεν είχε τον αριθμό μου πήρε στο δημαρχείο Κυριακή μεσημέρι και του απάντησα εγώ ο ίδιος. Η δικηγορία αποτελεί πια παρελθόν για μένα.


Δουλεύουν όμως όλοι οι δήμαρχοι ή εν γένει οι δημόσιοι λειτουργοί τόσο;


Νομίζω πως αρκετοί δήμαρχοι δουλεύουν σαν εμένα. Και πλέον είναι αναγκαστικό, διότι όταν έχεις 70% περικοπές στα οικονομικά της αυτοδιοίκησης και 25% - 30% στο προσωπικό που έχεις ως Δήμος για να εξυπηρετήσεις τους δημότες, η αυτοπρόσωπη ενασχόληση του δημάρχου και της δημοτικής ομάδας είναι πιο αναγκαία από ποτέ. Έχουμε κάνει μια προσπάθεια να αποκεντρώσουμε πάρα πολύ τις αρμοδιότητες. Τρεις φορές την εβδομάδα έχουμε συνάντηση δημάρχου, αντιδημάρχων και προέδρων νομικών προσώπων, προκειμένου να βάζουμε όλα τα θέματα σε προγραμματισμό, να ελέγχουμε αυτά που ήδη έχουμε προγραμματίσει και να διορθώνουμε τις τυχόν ελλείψεις και τα λάθη που παρουσιάζονται.


Σε τι κατάσταση βρίσκεται το αποχετευτικό σύστημα της  περιοχής σας;


Με περηφάνια μπορώ να πω ότι όταν η Περιφέρεια Αττικής χρειάστηκε να δείξει στην Ευρωπαϊκή Ένωση έναν Δήμο που είναι πρότυπο όσον αφορά στην πολύ γρήγορη προώθηση του αποχετευτικού, έστειλε τους ελεγκτές στον Δήμο Μαρκοπούλου. Παραλάβαμε την 1/1/2011 από την προηγούμενη δημοτική αρχή ένα διαλυμένο ουσιαστικά βιολογικό καθαρισμό και μία μέτρια κατασκευασμένη πρώτη φάση μέσα στην πόλη του Μαρκοπούλου και μέσα σε πέντε χρόνια ολοκληρώσαμε εξ υπ’ αρχής και κάναμε τριτοβάθμιο τον βιολογικό καθαρισμό. Επιπλέον, διορθώσαμε κάποιες ατέλειες που είχαν γίνει στην πρώτη φάση και ολοκληρώσαμε τη δεύτερη φάση του Δήμου μας. Το πιο σημαντικό επίτευγμα όμως, πέρα από το ότι έχουμε καλύψει το 70% του οικισμού του Μαρκοπούλου με λειτουργούσα αποχέτευση, με λειτουργούντα βιολογικό καθαρισμό, είναι το γεγονός ότι εξασφαλίσαμε τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση στην ιστορία του Δήμου. Πήραμε 30 εκατομμύρια ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ήδη δημοπρατείται το πρώτο από τα πέντε υποέργα και προχωράμε μέχρι το Νοέμβριο στην εγκατάσταση του εργολάβου, προκειμένου να αποχετεύσουμε όλο το παράκτιο μέτωπο στο Πόρτο Ράφτη. Η αποχέτευση στο Δήμο Μαρκοπούλου που ήταν όνειρο των τελευταίων τεσσάρων δημάρχων, θα γίνει στη διάρκεια της δικής μας της θητείας και θα φέρει τη σφραγίδα του συνδυασμού «Πάμε μπροστά» και της δικής μου δημαρχίας.


Προσφάτως, ως Δήμος «απειλήσατε» πως θα μηνύσετε την Περιφέρεια Αττικής. Τι ακριβώς συνέβη;


Υπήρξε μια πολύ άκομψη παρέμβαση της κα Δούρου όσον αφορά στην ωρίμανση ενός έργου που αφορούσε το πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Μαρκοπούλου. Υπήρξε λοιπόν μια συνολική και εφ’ όλης της ύλης απάντηση, όχι μόνο για το έργο του πολιτιστικού κέντρου αλλά και για κάποια άλλα ζητήματα της Περιφέρειας. Εκεί, έγινε μια αναφορά, που κι εμένα και πολλούς άλλους συμπολίτες και πάρα πολύ κόσμο σε όλη την Περιφέρεια έχει ενοχλήσει, με τον τρόπο που οργανώνεται να γίνει η νέα αγορά του κτιρίου της Περιφέρειας Αττικής.


Ένα σχόλιο και για την απεξάρτηση του Προαστιακού από την Ανατολική Αττική. Πρόκειται για μια πολύ αρνητική εξέλιξη για όλη την περιοχή.


Το γεγονός ότι το έργο βγήκε από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ στο οποίο ήταν εντεταγμένο, ήταν μια εξαιρετικά οδυνηρή απόφαση για όλους μας στην Ανατολική Αττική. Καταγράφεται στα πλέον αρνητικά γεγονότα της θητείας αυτής της κυβέρνησης. Πρέπει οπωσδήποτε το ένα και μοναδικό, υποτίθεται, έργο πνοής που θα έκανε η κυβέρνηση αυτή στην Ανατολική Αττική, να δει πως θα το εντάξει πάλι στο ΕΣΠΑ ή να φροντίσει να το χρηματοδοτήσει με άλλο τρόπο.


Γιατί όμως φαίνονται να μην υπολογίζουν την Ανατολική Αττική;


Καθαρά για δύο λόγους: ψηφοθηρικούς και μικροκομματικούς. Ψηφοθηρικούς, γιατί η Ανατολική Αττική είναι αραιή σε κατοίκιση και ο αριθμός των κατοίκων της σε σχέση με την έκτασή της είναι δυσανάλογα μικρός, συγκριτικά με την Β’ Αθηνών ή την Β’ Πειραιά. Άρα στοχεύουν τα κυβερνητικά στελέχη να εξυπηρετήσουν περισσότερο κάποιες περιοχές, εκεί όπου και η δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ είναι αρκετά μεγαλύτερη. Δευτερευόντως, το γεγονός ότι εδώ στην Ανατολική Αττική μετά από κάποιες παλινωδίες που έχουν υπάρξει δεν είναι τόσο εύκολη η παρουσία τους. Πώς να εμφανιστούν τα κυβερνητικά στελέχη είτε στην Κερατέα και στην Λαυρεωτική είτε στο Κορωπί και στο Γραμματικό, μετά την αθέτηση όλων των υποσχέσεων που είχαν δώσει σε σχέση με το που θα γίνουν οι χωματερές, που θα γίνουν τα εργοστάσια και που θα προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες. Είναι προφανές ότι είναι θέμα και ασυνέπειας σε σχέση με τις πολιτικές υποσχέσεις που είχαν δώσει.


Απλή αναλογική στην τοπική αυτοδιοίκηση. Για άλλους μέσο καταστρατήγησης των δήμων από την κυβέρνηση και για άλλους πλήρης αποτύπωσης της βούλησης των δημοτών. Εσείς τι λέτε;



Όποιος έχει ασχοληθεί έστω και μια τετραετία με την τοπική αυτοδιοίκηση έστω και από τη θέση του δημοτικού συμβούλου, ξέρει ότι η απλή αναλογική θα οδηγήσει σε πλήρη έλλειψη λειτουργικότητας όλους τους δήμους. Για παράδειγμα, με βάση τα αποτελέσματα του Α’ γύρου των δημοτικών εκλογών στην Αθήνα, όπως προβλέπεται από το νομοσχέδιο, σκεφτείτε να προσπαθούσε ο κος Καμίνης να κυβερνήσει. Από τους 51 δημοτικούς συμβούλους θα ήταν οι 11 δικοί του. Θα έπρεπε να βρει υπερδιπλάσιο αριθμό συμβούλων για να μπορέσει στοιχειωδώς να λειτουργήσει, να περάσει τεχνικό πρόγραμμα, προϋπολογισμό και πολλά ακόμα. Θα υπάρξει πλήρης παράλυση της τοπικής αυτοδιοίκησης και αυτό η κυβέρνηση το κάνει συνειδητά. Εχθρεύεται τους δήμους και θέλει να τους κάνει εξάρτημα του κεντρικού κράτους. Ωστόσο δεν πιστεύω ότι θα εφαρμοστεί η απλή αναλογική, διότι θα προηγηθούν βουλευτικές εκλογές και θα έχει αλλάξει το πολιτικό σκηνικό.


Η κοινωνία εδώ είναι μικρή. Παρατηρείτε κάποια αποστροφή των συμπολιτών σας προς την κυβέρνηση ή όχι;



Υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια προς την κυβέρνηση. Η δυσαρέσκεια αυτή τη στιγμή μεταφράζεται ως ένα βαθμό σε θετική ψήφο στη ΝΔ σε ένα ποσοστό 25-30% αυτών που φεύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το υπόλοιπο 70% έχει μπει στον απροσδιόριστο χώρο του λευκού και του αναποφάσιστου. Άρα, θα εξαρτηθεί πολύ από τις εξελίξεις που θα υπάρξουν το επόμενο διάστημα, για το αν η ΝΔ θα δημιουργήσει την αναγκαία δυναμική για να έχει αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές. Πρώτο κόμμα και με διαφορά θα είναι, ζητούμενο είναι να έχει περί το 37% ώστε να έχει αυτοδυναμία.


Πριν χρόνια γράψατε ένα βιβλίο με τίτλο «Ο κοινωνικός φιλελευθερισμός περνάει στην αντεπίθεση». Τον προσεχή Δεκέμβριο η ΝΔ θα διεξάγει έκτακτο συνέδριο, εντός του οποίου πιθανόν να επαναπροσδιορίσει και το ιδεολογικοπολιτικό της στίγμα. Συμφωνείτε με το άνοιγμα στο κέντρο; Είναι ικανό να δώσει στην κεντροδεξιά μια πλατιά κοινωνική πλειοψηφία;


Στις δημοσκοπήσεις που διαβάζω τα τελευταία 25 χρόνια, όταν ζητείται από τους πολίτες να αυτοτοποθετηθούν στην κλίμακα 0 έως 10, ένα ποσοστό μεγαλύτερο από 30% κυμαίνεται στο χώρο πέριξ του κέντρου. Άρα ο χώρος του κέντρου πράγματι είναι κρίσιμος για το κέρδος των εκλογών. Από την άλλη μεριά η ΝΔ είναι μια παράταξη που έχει δύο κόμματα μέσα της. Δηλαδή, έχει μέσα της έναν παραδοσιακό κορμό που πιστεύει σε ορισμένες αξίες όπως της οικογένειας, της πατρίδας, της θρησκείας και υπάρχει και ένας φιλελεύθερος κορμός που εκφράζεται κυρίως από τη νέα γενιά και δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην επιχειρηματικότητα, στην προώθηση των ατομικών και των κοινωνικών ζητημάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι χρειάστηκε να γίνει κάποια διαβούλευση στο τελευταίο νομοσχέδιο για τον προσδιορισμό του φύλου, προκειμένου να καταλήξει η ΝΔ σε μια συγκεκριμένη θέση. Συνεπώς η ΝΔ έρχεται να εκφράσει πολιτικά ένα πολύ ευρύ φάσμα ψηφοφόρων. Πιστεύω, πως η ΝΔ πρέπει να παραμείνει σ’ αυτό που είχε πει κάποτε ο ιδρυτής της παράταξης, ο αείμνηστος εθνάρχης, Κωνσταντίνος Καραμανλής, ότι η ΝΔ έχει δύο όρια που την περιγράφουν ακρότατα: την άκρα δεξιά και την άκρα αριστερά, που είναι εκτός των ορίων της. Ο,τιδήποτε φθάνει έως και τις παρυφές της κεντροαριστεράς, ανήκει και πρέπει να ανήκει στο χώρο της ΝΔ.


Μετά από δύο γεμάτες θητείες, έχετε διαμηνύσει ότι δεν σκοπεύετε να είστε εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος. Μπορείτε να μας εξηγήσετε τον λόγο;


Υπάρχουν τρεις λόγοι για τους οποίους θα πρέπει οι θητείες να είναι πενταετείς και δεύτερον σε όλα τα αξιώματα, η θητεία να είναι μέχρι τα δέκα χρόνια. Αρχικά, μέσα σε δέκα χρόνια, αυτά που έχει να κάνει, να δώσει ένας δήμαρχος τα έχει δώσει ή τα δίνει. Μπορείς μέσα σε αυτό το διάστημα να υλοποιήσεις το σχέδιο που έχεις. Μια και με ρωτήσατε για τρίτη θητεία, θα κάνω μια πρόβλεψη. Το φαινόμενο που είχαμε στις τελευταίες δημοτικές εκλογές, όπου το 70% των δημάρχων που είχαν εκλεγεί για πρώτη θητεία, δεν ανανέωσε τη θητεία του το 2014. Δηλαδή στους 325 δημάρχους που είχαν εκλεγεί το 2010, επανεξελέγησαν μόλις 115. Οι υπόλοιποι 210 πήγαν σπίτι τους. Το ίδιο θα γίνει και στις επόμενες εκλογές. Και αυτό είναι άδικο, γιατί η μπάλα θα πάρει και επιτυχημένους δημάρχους. Επιπλέον, στα δέκα χρόνια αρχίζει και δημιουργείται αυλή. Φαινόμενα στενού ψηφοθηρικού πελατειακού σχήματος, σε επίπεδο δημοτικής αρχής. Για να αποφύγουμε λοιπόν τα φαινόμενα του παραγοντισμού και του άκρατου πελατειασμού, είτε της διαφθοράς πολύ περισσότερο, δεν θα πρέπει να υπάρχει τρίτη θητεία. Και τέλος, κάποιος ο οποίος έχει αποδειχθεί επιτυχημένος στο έργο του, μπορεί να δοκιμάσει τις δυνάμεις του κάπου αλλού. Προσωπικά, σκέφτομαι ότι αν υπάρξει κάποιο περιφερειακό σχήμα που να με εμπνεύσει και να με πείσει ότι αξίζει τον κόπο, θα είμαι υποψήφιος έστω και ως περιφερειακός σύμβουλος.


Πριν λίγο σας τηλεφώνησαν και σας ζήτησαν κάποια χάρη. Ήσασταν «ξερός», απαντώντας ασυζητητί όχι. Σας ενοχλούν συχνά για εξυπηρετήσεις;



Γενικά έτσι λειτουργώ. Ναι, με ενοχλούν συχνά. Ο κόσμος τους υπουργούς και τους βουλευτές τους συναντά δύσκολα και μόνο με ραντεβού. Αντίθετα είναι εύκολο για τους 25.000 κατοίκους του δήμου Μαρκοπούλου ν’ ανέβουν τα σκαλιά του δημαρχείου και να συναντήσουν τον δήμαρχο. Το δύσκολο είναι να τους εξηγήσει ο δήμαρχος πάνω στη συζήτηση γιατί κάτι μπορεί να γίνει ή γιατί κάτι δεν μπορεί να γίνει. Το θέμα είναι ότι πρέπει να είναι κανείς έντιμος, ειλικρινής και καθαρός στις σχέσεις του με τους δημότες. Αυτό σημαίνει ότι ορισμένες φορές πρέπει να είσαι και αυστηρός και πρώτα με τον εαυτό σου. Τώρα μου ζήτησαν μια εξυπηρέτηση η οποία είχε να κάνει με καταστρατήγηση της λειτουργίας ενός κανονισμού ενός νομικού ιδρύματος του Δήμου. Τους είπα όχι! Γιατί ακόμα και αν γινόταν για μία φορά, άνοιγε η «Κερκόπορτα» και μετά ο επόμενος θα έλεγε ότι αφού το έκανες στον άλλον κάντο και για εμένα. Αναγκάζεσαι να γίνεις δυσάρεστος. Πάρα πολλές φορές την προηγούμενη τετραετία, όποτε παίρναμε με τα οκτάμηνα ή με άλλα προγράμματα δημότες, αναγκάστηκα να εξηγήσω γιατί δεν μπορώ να παρέμβω στο ελάχιστο. Όλα πάνε με βάση τα αντικειμενικά κριτήρια, με μοριοδότηση, έλεγχο από το ΑΣΕΠ. Μου έλεγαν «έλα βρε δήμαρχε, εάν θες εσύ μπορείς να βοηθήσεις το παιδί μου». Τους εξηγούσα λοιπόν συνεχώς πως δεν μπορώ και ότι και να ήθελα δεν επρόκειτο να το κάνω. Γιατί θα αδικούσα ένα παιδί, το οποίο σήμερα μπορεί να είναι το παιδί του γείτονά σου ή του φίλου, αύριο όμως που θα έρθει ο γείτονάς σου, θα αδικήσω το δικό σου το παιδί, που θα δικαιούται την εργασία βάσει των κριτηρίων. Το αποτέλεσμα ήταν τότε πολλοί δημότες να μου πουν «όταν έρθει η ώρα των εκλογών θα τα πούμε». Και πράγματι το παρατήρησα. Πολλοί δημότες που δεν εξυπηρετήθηκαν - και για μένα σωστά- με κάποιο ρουσφέτι ή που δεν μπήκαν τα παιδιά τους στο δήμο με περίεργο τρόπο, μόνο και μόνο γι’ αυτό με καταψήφισαν.


Παράσημο για εσάς... 




Παράσημο μεν, αλλά από την άλλη μεριά σκεφτείτε ότι έτσι διακυβεύτηκε το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών του 2014. Και χρειαζόταν λίγο παραπάνω κουράγιο από μέρους μας. Ήμασταν οχτώ συνδυασμοί στην περιοχή. Στον πρώτο γύρο αναδειχθήκαμε πρώτοι με 800 ψήφους διαφορά από τον δεύτερο και εντέλει, στο δεύτερο γύρο το αποτέλεσμα ήταν 50,5% έναντι 49,5%. Με 1% διαφορά κερδίσαμε, δηλαδή για 87 ψήφους.


Έχετε σχολιάσει αρνητικά το γεγονός ότι ο κ. Πατούλης ξεκίνησε τον προεκλογικό του αγώνα για την δημαρχία των Αθηνών δύο χρόνια πριν τις εκλογές. Υπάρχει συγκεκριμένο διάστημα που πρέπει να ξεκινά να «τρέχει» μια υποψηφιότητα;



Είναι πολλά τα δύο χρόνια. Το θέμα και αυτό είναι που με ενόχλησε με τον κ. Πατούλη είναι ότι έχει και μια άλλη ιδιότητα: αυτή του προέδρου όλων των δημάρχων της Ελλάδας. Αυτή τη στιγμή τι θα κάνει; Θα είναι δήμαρχος στο Μαρούσι, θα είναι υποψήφιος δήμαρχος που θα κάνει εργώδη προεκλογική εκστρατεία σε όλη την Αθήνα ή θα είναι ο πρόεδρος των δημάρχων που θα πρέπει να δίνει καθημερινά μάχες ούτως ώστε να μην υποβαθμίζεται η αυτοδιοίκηση. Ήμουν μέσα στους πρώτους 40 δημάρχους που επέγραψαν την υποψηφιότητα του κου Πατούλη. Και όταν ξεκίνησε, οφείλω να ομολογήσω, έδειξε δείγματα δυναμισμού, προσπάθειας να δημιουργήσει ένα πραγματικό αυτοδιοικητικό ρεύμα, που θα έχει τη δική του ατζέντα και θα παλεύει γ’ αυτά. Σιγά-σιγά, όλο αυτό άρχισε να λειαίνεται, να κάνουμε συναντήσεις, συνέδρια, ημερίδες και όλο να τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις και τα γεγονότα. Και το τελευταίο διάστημα έχει υπεισέλθει και ένας παράγοντας τον οποίο εγώ σιχαίνομαι, ένα άκρατο lifestyle σε κάθε εκδήλωση του προέδρου της ΚΕΔΕ, το οποίο δεν ταιριάζει καθόλου με το στοιχειώδες ύφος και ήθος που πρέπει να έχει ένας πρόεδρος των δημάρχων. Έχει ξεφύγει από τον στόχο του ο κ. Πατούλης. Το αν θα πετύχει στην Αθήνα αφορά αυτόν και θα το κρίνουν οι δημότες των Αθηνών. Εγώ όμως έχω λόγο και άποψη για το αν πετυχαίνει ή όχι ως πρόεδρος των δημάρχων. Πολύ δε περισσότερο όταν τον στήριξα δυναμικά και ανοιχτά. Δυστυχώς κινδυνεύει να κλείσει την θητεία του ως ο χειρότερος πρόεδρος της ΚΕΔΕ των τελευταίων 30 ετών.

Δηλαδή, εννοείτε ότι δεν ανταποκρίνεται ως πρέπει στα καθήκοντά του ως προέδρου της ΚΕΔΕ;



Αυτή τη στιγμή ο κ. Πατούλης είναι δήμαρχος στο Μαρούσι. Σεβαστό, γι’ αυτό άλλωστε έχει εκλεγεί. Είναι πρόεδρος του ΙΣΑ, κάτι που είναι επίσης σεβαστό. Είναι πρόεδρος της ΚΕΔΕ, απολύτως σεβαστό διότι και γι’ αυτό έχει εξελέγη. Αυτά έπρεπε να υπηρετήσει, τουλάχιστον μέχρι να φθάσουμε οκτώ – εννέα μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές. Το να ξεκινάει δύο χρόνια πριν προεκλογική εκστρατεία για τον Δήμο της Αθήνας, σημαίνει ότι κάποια από τα υπόλοιπα πράγματα δεν θα εξυπηρετήσει και κυρίως τη θέση του ως προέδρου της ΚΕΔΕ. Πέρα από όλα αυτά, ο,τιδήποτε κάνει πλέον ως πρόεδρος της ΚΕΔΕ, έχει ως αποτέλεσμα να είναι πολύ ευάλωτος σε οποιαδήποτε κυβερνητική κριτική. Διότι θα του λένε, σε ο,τιδήποτε προσπαθεί να πει ή να κάνει, ότι αντιπολιτεύεται. Αυτό χρειαζόμαστε στην αυτοδιοίκηση ή ένα πρόεδρο της ΚΕΔΕ που θα έκανε αυτό που δεν έγινε, ενώ ξεκίνησε, ο κ. Πατούλης; Χρειαζόμαστε έναν πρόεδρο να θέσει τη δική του ατζέντα, τα δικά του θέματα προς συζήτηση στο υπουργείο Εσωτερικών και να διοργάνωνε ένα δυναμικό κίνημα των δημάρχων. Με απεργίες, με καθόδους στην Αθήνα. Στην παρούσα φάση βλέπουμε ψηφίσματα, διαμαρτυρίες, και; Συνέχεια περικόπτονται οι επιχορηγήσεις στην αυτοδιοίκηση, συνέχεια μας φορτώνουν καινούργιες αρμοδιότητες χωρίς πόρους. Ουσιαστικά έχουμε χάσει τελείως τη μάχη σαν κίνημα δημάρχων. 
Περιφέρεια Αττικής 4095942950895153543
Περιμένουμε το σχόλιο σου
Αρχική σελίδα item

Μόλις Ανέβηκε