Loading...

Πάνω από 5.000 αστυνομικοί στους δρόμους για την επέτειο του Πολυτεχνείου - Φόβοι της ΕΛΑΣ για επεισόδια


Ενισχυμένα σε σχέση με πέρσι, είναι τα μέτρα για την επέτειο του Πολυτεχνείου, καθώς τα επιτελεία της ΕΛΑΣ θέλουν να προλάβουν ή να αντιμετωπίσουν γρήγορα και αποτελεσματικά τυχόν επεισόδια.

Η Ελληνική Αστυνομία είναι από προχθές σε επιφυλακή, αλλά τα μέτρα κορυφώνονται σήμερα κατά την διάρκεια της καθιερωμένης πορείας στην αμερικάνικη πρεσβεία και μετά.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αρμόδιος αξιωματικός, για σήμερα που θα πραγματοποιηθεί η πορεία, θα διατεθούν πάνω από 5.500 αστυνομικοί από όλες τις υπηρεσίες, ενώ όλη η δύναμη της Αττικής είναι σε πλήρη ετοιμότητα.

Έληξε η κατάληψη - Παραμένουν οι καταληψίες

Χθες το απόγευμα ανοιξαν οι πύλες του Πολυτεχνείου το οποίο τελούσε υπό κατάληψη, μετά από παρέμβαση φοιτητικών συλλόγων. Ωστόσο οι καταληψίες παρέμειναν σε ένα κτίριο του ΕΜΠ.

Νωρίτερα, εκατοντάδες φοιτητές είχαν πραγματοποιήσει πορεία προς το Πολυτεχνείο, προκεμένου να ανοίξουν οι πόρτες του Ιδρύματος για τον εορτασμό της 44ης επετείου της εξέγερσης.

Αυτό που προκαλεί ανησυχία στις αστυνομικές αρχές είναι ότι η ομάδα των αντιεξουσιαστών που είχαν κάνει την κατάληψη είναι πολύ πιθανόν να έχουν εφοδιαστεί με πολεμοφόδια όπως βόμβες μολότοφ μέσα στο Πολυτεχνείο που θα χρησιμοποιήσουν σε επεισόδια που θα θελήσουν να προκαλέσουν μετά την πορεία.

Τόσκας: Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παριστάνει τον πορτιέρη

Δεν μπορεί κανείς να το παίζει πορτιέρης του Πολυτεχνείου δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας μιλώντας στην ΕΡΤ. Συγκεκριμένα ερωτηθείς για τα μέτρα που έχουν ληφθεί ενόψει της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ο κ. Τόσκας, είπε ότι έχουν ληφθεί ενισχυμένα μέτρα, «προκειμένου να μην εκμεταλλευτούν κάποιοι την επέτειο, που είναι επέτειος για την Δημοκρατία».

«Κανείς» τόνισε «δεν έχει το δικαίωμα να παριστάνει τον πορτιέρη των χώρων του αγώνα, ούτε να μονοπωλεί αυτούς τους αγώνες που εκφράζουν το σύνολο των δημοκρατικών ανθρώπων που αγωνίστηκαν εκείνη την περίοδο σε κάθε περίοδο σε κάθε τόπο και σήμερα, και κανείς δεν έχει δικαίωμα να εμποδίζει να τιμηθούν οι άνθρωποι που αγωνίστηκαν και έδωσαν το αίμα τους. Να βάλουν στην άκρη της αντιλήψεις τους για μονοπώλιο των αγώνων γιατί μόνο με μαζικούς αγώνες τιμάται η Δημοκρατία», κατέληξε ο ανπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Προκαταρτική για την κατάληψη στο Πολυτεχνείο

Στο μεταξύ τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την κατάληψη του Πολυτεχνείου διέταξε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών Αθηνών Ηλίας Ζαγοραίος.

Στο πλαίσιο αυτής θα διερευνηθεί από την αστυνομία που ανέλαβε την προανάκριση υπό την εποπτεία εισαγγελέα αν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις όπως κατάληψη δημοσίου κτιρίου και άσκηση παράνομης βίας. Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι αστυνομικές δυνάμεις δεν έχουν δυνατότητα εισόδου στο πανεπιστημιακό ίδρυμα εκτός αν τελούνται αυτόφωρα κακουργήματα.

Τα μέτρα

Τα μέτρα κινούνται σε τρεις βασικούς άξονες και συγκεκριμένα στην διασφάλιση της ομαλότητας κατά την διάρκεια της πορείας, στην φύλαξη των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και στην πρόληψη ή την άμεση καταστολή τυχόν επεισοδίων, μετά την πορεία.

Για το τελευταίο σκέλος, μεγάλο βάρος θα πέσει στην Ασφάλεια, η οποία θα είναι συνεχώς στο δρόμο, με αυξημένες δυνάμεις κατά περίπου 15%, σε σχέση με πέρσι και έχει ήδη σχηματίσει κλιμάκια για τον εντοπισμό τυχόν «οπλοστασίων» με βόμβες μολότοφ, τον έλεγχο υπόπτων και την συλλογή πληροφοριών για την πρόληψη επεισοδίων.

Πολύ δουλειά την περιμένει μετά την πορεία, που θα έχει την επιτήρηση της περιοχής των Εξαρχείων.

Προβληματισμό στην ηγεσία της ΕΛΑΣ, έχει προκαλέσει κείμενο των αντιεξουσιαστών, που έχει αναρτηθεί σε ιστότοπο του χώρου στο διαδίκτυο, με το οποίο καλούν τους πολίτες των Εξαρχείων να βοηθήσουν τους διαδηλωτές σε περίπτωση επεισοδίων.

Στο πλαίσιο των μέτρων, σήμερα θα υπάρχουν ομάδες «παρατηρητών» της Ασφάλειας σε όλη την περιοχή, καθώς και κλιμάκια συλλήψεων, για άμεση επέμβαση σε εστίες επεισοδίων ή και προσαγωγές υπόπτων.

Τις αρχές προβληματίζουν οι επιθέσεις από ταράτσες πολυκατοικιών, που έχουν εκδηλωθεί τα τελευταία χρόνια, γι΄ αυτό υπάρχει σχεδιασμός για να αποφευχθούν ή να περιοριστούν τέτοια φαινόμενα.

Σε εγρήγορση θα είναι και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, για την επιτήρηση στόχων στην Αθήνα.

Σε ό,τι αφορά την πορεία, τα ΜΑΤ θα έχουν σε κλοιό το μπλοκ των αντιεξουσιαστών, ενώ θα υπάρχουν αστυνομικές δυνάμεις σε όλο το μήκος της διαδρομής και σε καίρια σημεία της πρωτεύουσας, με την εντολή να είναι εμφανής, αλλά όχι προκλητική η παρουσία τους.

Ταυτόχρονα όμως, οι εντολές είναι να επεμβαίνουν αμέσως σε οποιαδήποτε απόπειρα δημιουργίας επεισοδίων.


πηγη
Διάφορα 6701540296581898864
Περιμένουμε το σχόλιο σου
Αρχική σελίδα item

Μόλις Ανέβηκε