Loading...

Γιώργος Τσουκαλάς: «Είναι καθήκον κάθε δήμου να μεριμνά για κάθε πτυχή της ζωής των κατοίκων του»



Ο Δήμαρχος Ελευσίνας, δίνει μια σκληρή μάχη για την πόλη του, αντιμέτωπος με πολλές αντιξοότητες. Η επιλογή της Ελευσίνας ως μια από τις τρεις πόλεις για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, ο κ. Τσουκαλάς λέει στο attikinews πως είναι ένα μέσο για να αλλάξει η πόλη και να γίνει περισσότερο οικολογική, φιλική προς το ποδήλατο, τον πεζό και τα ΑΜΕΑ. Και δίνοντας ένα μοναδικό παράδειγμα ανθρώπου που μεριμνά για όλους, υπογραμμίζει πως υπάρχει μια γκάμα εκδηλώσεων και πρωτοβουλιών, οι οποίες αφορούν το σύνολο της κοινωνίας, ανάλογα και με την ταξική του θέση και με το εισόδημα, ώστε να βοηθηθεί όσος περισσότερος κόσμο γίνεται, για μια πόλη φιλική και πράσινη, που σαφώς δε λύνει τα προβλήματα ανεργίας, όμως δίνει ποιοτικά χαρακτηριστικά σε όλους τους ανθρώπους και βοηθάει στην ηρεμία και στην γαλήνη.

Στον Παναγιώτη Μίχο

Η Ελευσίνα είναι μία από τις τρεις πόλεις που επιλέχθηκε ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021. Μιλήστε μας γι αυτό.


Επιλέχθηκε ανάμεσα από 14 πόλεις της Ελλάδος. Φαίνεται ότι είχαμε τον πιο άρτιο φάκελο και κάναμε την καλύτερη παρουσίαση. Την Κυριακή θα είμαστε στις Βρυξέλλες για να συζητήσουμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πρόοδο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα περιλαμβάνει δύο μεγάλα γεγονότα: πολιτιστικές εκδηλώσεις και πολιτιστικές υποδομές. Το κυριότερο όμως είναι τι θα γίνει μετά το 2021, δηλαδή πόσο θα έχει αλλάξει η πόλη και πόσο θα έχουν αγκαλιαστεί οι πολιτιστικές υποδομές. Ακόμα, πως θα χρησιμοποιηθούν οι υποδομές και συνολικά πόσο θα μετασχηματιστεί η κοινωνία και η πόλη με αφορμή την Πολιτιστική Πρωτεύουσα. Είναι ένα μέσο για να αλλάξει η πόλη και να γίνει περισσότερο οικολογική, φιλική προς το ποδήλατο, τον πεζό και τα ΑΜΕΑ.

Αναλάβατε μια δράση που αναμένεται να ωφελήσει την πόλη σας, παρόλο που δεν είναι βέβαιο ότι θα είστε δήμαρχος τότε. Θέλετε να αφήσετε ένα είδος παρακαταθήκης;


Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα δεν αφορά κάποιον δήμαρχο ή κάποια δημοτική αρχή, αλλά το σύνολο της πόλης, τη κοινωνίας και κυρίως το μέλλον της. Μικρή σημασία έχει ποιος θα είναι δήμαρχος τότε. Το ζητούμενο είναι να ενωθεί όλη η κοινωνία γύρω από αυτό τον στόχο, να δουλέψουν εθελοντικά όσοι περισσότεροι νέοι άνθρωποι γίνεται, ώστε ν’ αγαπήσουν και την πόλη τους και τις μεταβολές που θα έχουν επέλθει σ’ αυτή. Αισιοδοξώ πως όποια δημοτική αρχή και αν προκύψει, θα δώσει όλες τις δυνάμεις της ώστε να είναι η πόλη μας πρότυπο.


Ως δήμος κάνετε πολλές πολιτιστικές δραστηριότητες. Ανταποκρίνεται ο κόσμος σε αυτές, δεδομένου ότι πολλοί είναι άνεργοι και πιθανόν να μην έχουν την ανάλογη διάθεση για συμμετοχή;


Όντως υπάρχουν πολλές πολιτιστικές υποδομές και δραστηριότητες. Τα Αισχύλεια, για παράδειγμα είναι ένα από τα καλύτερα φεστιβάλ της Αττικής. Οι εκδηλώσεις αυτές αφορούν κυρίως στρώματα που έχουν τρωθεί από την οικονομική κρίση, όμως έχουν μια οικονομική άνεση και μπορούν και ανταποκρίνονται και μέσα στα Αισχύλεια, που έχουν το πιο μικρό αντίτιμο απ’ όλα τα φεστιβάλ. Υπάρχουν επίσης δωρεάν εκδηλώσεις, όπως εκθέσεις ζωγραφικής, παιδικές παραστάσεις κλπ. Εκτός από αυτές, υπάρχει και μια σειρά παροχών προς τα νέα ζευγάρια που είναι πιο ευάλωτα στην κρίση. Για παράδειγμα δεν πληρώνει μηνιαία συνδρομή τροφεία κανένα παιδί στους παιδικούς σταθμούς. Ακόμα, το κοινωνικό παντοπωλείο είναι ένα από τα ισχυρότερα της Ελλάδος, επειδή εκτός από εμάς, ενισχύεται  και από μεγάλες εταιρείες όπως τα ΕΛΠΕ και τον Τιτάν. Γενικά, υπάρχει μια γκάμα εκδηλώσεων και πρωτοβουλιών, οι οποίες αφορούν το σύνολο της κοινωνίας, ανάλογα και με την ταξική του θέση και με το εισόδημα. Πρόθεσή μας είναι να βοηθήσουμε όσο περισσότερο κόσμο γίνεται. Όσο πιο φιλική και πιο πράσινη είναι μια πόλη, σαφώς δε λύνει τα προβλήματα ανεργίας, όμως δίνει ποιοτικά χαρακτηριστικά σε όλους τους ανθρώπους και βοηθάει στην ηρεμία και στην γαλήνη. Είναι σημαντικό ν’ αγαπάς την πόλη που ζεις.

Θα μπορούσε να λεχθεί, δηλαδή, ότι η τοπική αυτοδιοίκηση και εν προκειμένω ο δήμος υποκαθιστά την κεντρική κυβέρνηση;


Nαι, αλλά αυτό δεν είναι παράξενο. Είναι καθήκον κάθε δήμου να μεριμνά για κάθε πτυχή της ζωής των κατοίκων του. Εάν μπορούσε η κεντρική εξουσία να το κάνει αυτό και ο δήμος να συνδράμει προσθετικά, θα ήταν καλύτερα. Δεν θεωρώ όμως ότι, στο πλαίσιο της αυτονομίας, καλύπτουμε κενά του κεντρικού κράτους. Κάθε δήμος υποχρεούται  να έχει σχέδιο κοινωνικής προσφοράς προς τους δημότες και αναλόγως να πράττει, ασχέτως όσων κάνει η κεντρική κυβέρνηση. Γι’ αυτό και πρέπει να υπάρξει οικονομική αυτονομία στους δήμους, να μην εξαρτώνται οι δήμοι από την κεντρική διοίκηση, να έχουν πόρους και να φαίνεται η προσφορά και οι αντιλήψεις τους βάσει όσων κάνουν για τους πολίτες τους. Διότι πρέπει να σταματήσει εντελώς, αν και έχει συμβεί σε μεγάλο βαθμό χάρη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα προγράμματά της, η αντίληψη για φιλικούς ή εχθρικούς δήμους απέναντι στην κυβέρνηση. Κάθε δημοτική αρχή οφείλει να αναλύει ευκρινώς το προεκλογικό της πρόγραμμα, να δίνει το στίγμα της σχετικά με τα πολιτιστικά, τα αθλητικά ζητήματα, να μιλήσει για την φορολογία και που θα βρεθούν τα λεφτά και βάσει αυτών να κρίνεται προγραμματικά.


Θεωρείτε πως ο κόσμος ψηφίζει ακόμα με κομματικά κριτήρια στις αυτοδιοικητικές εκλογές ή έχει εξαλειφθεί το φαινόμενο;


Νομίζω ότι έχει εξαλειφθεί. Κάθε εκλογές, είτε σωματείων είτε βουλευτικές είτε αυτοδιοικητικές έχουν τη δική τους αυτονομία. Ο κόσμος μέσα από την απομάκρυνση και την κριτική του προς τα κόμματα ουσιαστικά κρίνει και τον εαυτό του. Έτσι, όλο και λιγότεροι άνθρωποι ψηφίζουν δημοτικές αρχές βάσει της πολιτικής τους τοποθέτησης· ψηφίζουν δημοτικές αρχές με τα μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα που αυτές έχουν και με βάση το έργο τους ή τις ανεπάρκειές τους».

Αναφερθήκατε προηγουμένως στην εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια. Τι προβλήματα δημιουργεί στην ευρύτερη περιοχή;


Είναι οχλούσα βιομηχανία. Πολλές φορές, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, η κανονικότητα της πόλης διαταράσσεται. Προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε με δύο λογικές: προσπαθούμε να αντιλαμβανόμαστε τι υπάρχει, προκειμένου να μην υπάρχει ένας φόβος ο οποίος είναι αδιευκρίνιστος ή μια υποβάθμιση του κινδύνου, αλλά και να ξέρουμε ακριβώς τι συμβαίνει. Βάσει αυτού προσπαθούμε, συζητώντας και πιέζοντας την εκάστοτε διοίκηση, να παίρνουν μέτρα ώστε το διυλιστήριο να μην ενοχλεί κατά το δυνατόν τη κοινωνία της Ελευσίνας.


Μάλιστα. Ερχόμενος εδώ αντιμετώπισα μια έντονη δυσοσμία. Οι κάτοικοι που βιώνουν πολύ συχνά αυτό το φαινόμενο πως αντιδρούν;


Ο κόσμος διαμαρτύρεται, εμείς διαμαρτυρόμαστε, όμως πέρα από τις διαμαρτυρίες πρέπει να υπάρχει ένα απτό αποτέλεσμα. Δηλαδή να λειτουργήσουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους αλλά και οι σωματειακοί ελεγκτικοί μηχανισμοί. Οι πρώτοι που κινδυνεύουν από ένα ρυπαντικό φαινόμενο ή από ένα εργατικό ατύχημα είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Ό,τι εργατικά ατυχήματα έχουν γίνει, θύματα ήταν οι εργαζόμενοι των εταιρειών, όπως στην ΠΥΡΚΑΛ, στα ΕΛΠΕ. Επομένως, αυτοί έχουν περισσότερη ευαισθησία και περισσότερα κίνητρα, έτσι ώστε να βελτιώσουν τα κακώς κείμενα.


Στο δήμο σας υπάρχουν 30 εγκαταλελειμμένα καράβια. Έχετε κάνει επανειλημμένα διαβήματα προκειμένου να αποσυρθούν από την περιοχή. Τι ακριβώς συμβαίνει;


Αρχικά να ξεχωρίσουμε τα παροπλισμένα, τα οποία είναι καράβια που έρχονται εδώ λόγω της κρίσης. Δεν έχουν δουλειές, δίνουν ένα ενοίκιο στον Οργανισμό Λιμένος και κάθονται. Είναι αρνητικό ότι είμαστε ουσιαστικά το μόνο καραβοστάσι για παροπλισμένα πλοία. Κατά τη γνώμη μου είναι πολύ αρνητικό γιατί φαίνεται μια ταξική επιλογή, που λέει ότι στον κόλπο της Ελευσίνας και μόνο σε αυτόν θα πηγαίνουν τα παροπλισμένα πλοία.  Επιπλέον, υπάρχουν και ναυάγια. Καράβια που ήταν σε δεινή κατάσταση έχουν βυθιστεί. Αυτά τα πλοία, επειδή εμποδίζουν τον διάπλου των άλλων πλοίων, πρέπει κάποια στιγμή να ανασυρθούν. Η παραλία και η θάλασσα αφορά τον Οργανισμό Λιμένος και το υπουργείο Ναυτιλίας έχει κάνει διαγωνισμούς για την ανάσυρση των ναυαγίων, οι οποίοι όμως έχουν αποβεί άκαρποι. Κι αυτό γιατί δεν συμφέρει τις εταιρείες, με δεδομένη την τιμή που έχουν σήμερα τα μέταλλα, να ανασυρθούν και να κοπούν τα πλοία. Το κόστος είναι μεγάλο και δεν θα υπάρχει κάποιο όφελος για την εταιρεία. Επομένως, αν μπορεί να υπάρξει μια σχετική κινητικότητα στον κόλπο της Ελευσίνας, αυτή θα προέλθει μόνο από κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα που θα δίνει κίνητρα σε κάποια εταιρεία».

Είπατε «ταξική επιλογή». Δηλαδή, δεν μπορείτε εσείς να πείτε «όχι, μη μας φέρνετε αυτό το καράβι» και ούτω καθ’ εξής;


Eμείς μαζεύουμε στοιχεία και θα προσφύγουμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Αρχικά, αυτό αφορά στον ΟΛΕ. Και ενδεχομένως, ο Οργανισμός Λιμένος, μπορεί να έχει έσοδα από τα παροπλισμένα πλοία, όμως θα μπορούσε να ορίσει έναν ανώτατο αριθμό πλοίων. Δηλαδή να πει, εγώ πάνω από τα 30 δεν δέχομαι άλλα. Έχει σημασία ο αριθμός. Άλλο 30 πλοία, άλλο 100. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε, στα πλαίσια και της πολιτιστικής πρωτεύουσας και στα πλαίσια της αναβάθμισης της θάλασσας η οποία πλέον είναι κατάλληλη για κολύμβηση βάσει στοιχείων, είναι ότι δεν πρέπει να αναστραφεί η αναβάθμιση αυτή. Ξέρουμε ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας αργεί να βγάλει αποφάσεις, όμως η μόνη οδός που μπορούμε να ακολουθήσουμε είναι η δικαστική.


Προσφάτως, στείλατε μια επιστολή στον πρωθυπουργό μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη για ένα τοπικό ζήτημα. Θεωρείτε ότι θα ανταποκριθεί στο αίτημά σας ο κος Τσίπρας;


H επιστολή ήταν του αντιπεριφερειάρχη κι εγώ την συνυπέγραψα. Ο Οργανισμός Λιμένος Ελευσίνας έχει αποφασίσει να δώσει τέσσερα κομμάτια του παράκτιου μετώπου στο Δήμο, ενώ υπάρχουν άλλα δύο, ένα από τα οποία είναι περίπου δέκα στρέμματα και βρίσκεται εκεί που ήταν το διαλυτήριο του Μπακόπουλου. Εμείς αυτά τα διεκδικούμε, θεωρώντας ότι έχουμε αρκετές βιομηχανίες εδώ και σε συνάρτηση με το ότι η θάλασσα έχει καλυτερεύσει και είναι κατάλληλη για κολύμπι, δύναται να υπάρξουν και άλλα μέρη για να οργανωθούν πλαζ. Περιμένουμε από τον πρωθυπουργό να σκύψει πάνω στο πρόβλημα και να δώσει πολιτική λύση. Έχουν δοθεί ξανά πολιτικές λύσεις, όπως στο λιμάνι της Πάτρας και στα Λιπάσματα της Δραπετσώνας. Μια τέτοια προσδοκούμε κι εμείς, μια απόφαση που θα ναι μια σημαντική νίκη για τη κοινωνία της Ελευσίνας.

Οι απόψεις για την απλή αναλογική όσον αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση διίστανται. Άλλοι τη θεωρούν μέσο καταστρατήγησης των δήμων από πλευράς κυβερνήσεως, ενώ γι’ άλλους αποτελεί το ιδανικό εκλογικό σύστημα. Εσείς, τι πιστεύετε;



Ο πρώτος συνδυασμός πρέπει να έχει την πλειοψηφία ώστε να μπορεί να κυβερνήσει. Από εκεί και πέρα, όλοι οι δήμοι πρέπει να σκύψουμε από κοινού ώστε να βρούμε ένα κατά το δυνατόν σύστημα που να αποτυπώνει τη λαϊκή συμμετοχή· να δίνει τη δυνατότητα ακόμα και σε μικρούς συνδυασμούς, να κατέλθουν, να καταγραφούν και να έχουν αποτύπωση στο δημοτικό συμβούλιο.
Περιφέρεια Αττικής 3303361806480488746
Περιμένουμε το σχόλιο σου
Αρχική σελίδα item

Μόλις Ανέβηκε