Loading...

«Πρέπει ο φόρος στο κρασί να καταργηθεί άμεσα»


Ο Δήμαρχος Μαρκοπούλου – Μεσογαίας Σωτήρης Μεθενίτης, αυτοδιοικητικός με ευρύτατη μόρφωση και καλλιέργεια, μίλησε στο attikinews και καλεί την συγκυβέρνηση να καταργήσει αμέσως τον φόρο στο κρασί, που αποτελεί μεγάλο πλήγμα στην οινοποιεία. Μιλά επίσης για την ζημία που έχει προκαλέσει στο περιβάλλον η επί σειρά ετών λειτουργία παράνομων λατομείων στην περιοχή και τις προσπάθειες για την αποκατάσταση, αλλά και για τις προσπάθειες για την σύνδεση όλων των δημοτών στο αποχετευτικό δίκτυο. Επίσης, εξαίρει τις υπεράνθρωπες προσπάθειες της τοπικής δύναμης της ΕΛ.ΑΣ. για την αστυνόμευση.

Στον Νίκο Χιδίρογλου

Έχετε εκφράσει την αντίθεσή σας, όπως και το δημοτικό συμβούλιο, για τη χρήση των δύο λατομείων στην περιοχή σας, ως χώρων υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων και έχετε επίσης ταχθεί υπέρ της αποκατάστασης όπου βρίσκονται τα παράνομα λατομεία. Και όλα αυτά πολύ πρόσφατα, ενώ είχαμε και πυρκαγιές εκεί. Ποια είναι τα σχέδιά σας για την αποκατάσταση;

Εμείς έχουμε δώσει έναν αγώνα ο οποίος ξεκίνησε από το 2000 περίπου και κράτησε εννέα ολόκληρα χρόνια προκειμένου να κλείσουν τα δύο παράνομα λειτουργούντα μέχρι το 2009, τελικά, λειτουργούντα λατομεία στην περιοχή του Δήμου Μαρκοπούλου. Πρέπει να πούμε ότι τα δύο αυτά λατομεία λειτουργούσαν χωρίς νόμιμες άδειες, έχοντας λατομεύσει το κάθε ένα περίπου 700 στρέμματα έκτασης εκ των οποίων για μόνο τα 150 στρέμματα το κάθε ένα από τα λατομεία είχε νόμιμους τίτλους. Τα άλλα 500 ως 550 στρέμματα που είχαν λατομευτεί, ήταν δημόσιες δασικές εκτάσεις.

Άρα έχει υποβαθμιστεί και αισθητικά η περιοχή.

Πάρα πολύ και είναι φανερό αν το δει κανείς μόλις βγαίνει από την Αττική Οδό και φτάνει στα έξι - επτά χιλιόμετρα από το Μαρκόπουλο, είναι ορατή η πληγή πάνω στο βουνό της Μερέντας από τα δύο λατομεία. Έχουμε λοιπόν 1500 στρέμματα έκτασης τα οποία πρέπει να αποκατασταθούν. Έχουμε κάνει μια προσπάθεια και αφού μετά από πολλούς αγώνες καταφέραμε να κλείσουμε τα δύο λατομεία αυτά που λειτουργούσαν παράνομα το 2009, να βρούμε ποιος φορέας είναι αρμόδιος για την αποκατάστασή τους.


Και ποιος είναι ο αρμόδιος φορέας;

Δυστυχώς, μέχρι πρόσφατα κανένας δεν μπόρεσε να μας δώσει μια σοβαρή απάντηση, πέρα από κάποιες γενικές αναφορές για το ποιος είναι ο φορέας που θα κάνει την αποκατάσταση.

Είναι ο Δήμος σε θέση να αναλάβει ένα τέτοιο έργο; Γιατί ακούγεται τιτάνιο αυτό…

Ο Δήμος σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αναλάβει και εξάλλου δεν είναι και υποχρέωσή του. Υποχρέωση θα έπρεπε να είναι κατ’ αρχήν των δύο ιδιοκτητών των λατομείων σε πρώτη φάση. Αυτά τα λατομεία σήμερα λειτουργούν το μεν ένα, ανήκει στην οικογένεια Φ. Κ. Σταύρου ΑΕ, το δε άλλο έχει περάσει στην ιδιοκτησία των Ελληνικών Λατομείων, είναι συμφερόντων Μπόμπολα όπως γνωρίζουμε…

Η Περιφέρεια τι λέει για όλα αυτά;

Η Περιφέρεια έχει διάφορες σκέψεις για το πώς θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν – δυστυχώς πρέπει να πω – τα λατομεία. Μεταξύ  αυτών και ως χώρος υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων, απ’ ό,τι διαπιστώσαμε πρόσφατα, διαβάζοντας το περιφερειακό σχέδιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Δεν αναφέρονται ονομαστικά εκεί αλλά είναι προφανές ότι όταν μιλάει και λέει ότι σε μεσο - μακροπρόθεσμο βάθος χρόνου 20 ετών θα αξιοποιηθούν τα μη ενεργά λατομεία ως χώροι υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων, είναι προφανές ότι στην περιοχή μας στοχεύονται άμεσα μεταξύ άλλων και τα δύο ανενεργά πλέον λατομεία της περιοχής Μερέντας Μαρκοπούλου. Είμαστε πλήρως αντίθετοι βέβαια σε αυτό.

Ποιες ήταν οι συνέπειες από την πρόσφατη πυρκαγιά στο λατομείο στη Μερέντα; Υπήρξαν εκπομπές επικίνδυνων αερίων;

Προφανώς θα έχουν υπάρχει και εκπομπές επικίνδυνων αερίων και εκεί θέλω να πω ότι πρέπει οριστικά και αμετάκλητα να δοθεί μια λύση που να έχει να κάνει με την αποκατάσταση του χώρου των λατομείων, ώστε να σταματήσει και η παράνομη λειτουργία των συγκεκριμένων λατομείων ως χώρο όπου έρχονται νύχτα και παράνομα φορτηγά και εναποθέτουν ανεξέλεγκτα φορτία απορριμμάτων και όχι μόνο. Εκεί, πρέπει να τονίσω και ως αυτοδιοίκηση οφείλω να το αναγνωρίσω ότι σε αντίθεση με όλους τους υπουργούς των τελευταίων έξι κυβερνήσεων, ενώ είναι γνωστό ότι δεν ανήκω στον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο πρέπει να πω ένα μεγάλο μπράβο στον σημερινό υπουργό, τον κ. Φάμελλο, ο οποίος είναι ο μόνος υπουργός τα έξι τελευταία χρόνια που ενδιαφέρθηκε πραγματικά, που ήρθε εδώ, που επιθεώρησε το χώρο και έχουμε μια πολύ σοβαρή συνεργασία στην προσπάθεια για την αποκατάσταση των δύο συγκεκριμένων λατομικών χώρων, ώστε να πάψουν να είναι χώροι παράνομης εναπόθεσης απορριμμάτων.

Ο Δήμος σας είναι και γεωργικός. Η κρίση έδωσε ώθηση σε συμπολίτες μας να επιστρέψουν ή να εισέλθουν για πρώτη φορά στην καλλιέργεια της γης;

Η κρίση έδωσε αυτή την – ας την πούμε εναλλακτική - προοπτική εργασίας στους συμπολίτες μας. Το πρόβλημα είναι ότι με τις καινούριες ρυθμίσεις που αφορούν τους αγρότες, ουσιαστικά για μια ακόμη φορά η άσκηση του αγροτικού επαγγέλματος από 1η Ιανουαρίου 2017 και εντεύθεν, γίνεται ολοκληρωτικά ασύμφορη. Μπαίνουν και αυτοί σε ένα αντίστοιχο καθεστώς φορολόγησης όπως είναι αυτό περίπου των ελεύθερων επαγγελματιών, με αποτέλεσμα η επαγγελματική τους ενασχόληση με τη γεωργία να είναι ολοκληρωτικά ασύμφορη. Και εδώ πρέπει να πούμε ότι καινούριοι αγρότες οι οποίοι είναι και νέοι και μορφωμένοι και ικανοί άνθρωποι και με όρεξη για δουλειά, πρέπει να στραφούν και σε νέες μορφές καλλιέργειας. Διότι,  η καλλιέργεια του αμπελιού…


Εδώ θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: η περιοχή σας είναι και οινοπαραγωγός. Στις αρχές του 2016, οι οινοπαραγωγοί διαμαρτυρήθηκαν για τον φόρο στο κρασί. Τι σας λένε και τι σας εισηγούνται οι συντοπίτες σας που ανήκουν στον κλάδο;

Είναι προφανές ότι αυτή ήταν μια από τις πιο απαράδεκτες και ουσιαστικά μη λειτουργικές αποφάσεις που πήρε η κυβέρνηση. Προφανώς και πρέπει να καταργηθεί αυτός ο φόρος που μπαίνει στο κρασί, είναι καταστροφικός για το κρασί Ονομασίας Προελεύσεως και ειδικά για το κρασί το εμφιαλωμένο που έχει ετικέτα και πιστοποιεί την ποιότητα ενός προϊόντος εξαιρετικού και οδηγεί ουσιαστικά σε μεγάλο δίλημμα στο αν θα πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν ακόμα και σοβαρές οινοποιητικές μονάδες. Πρέπει αυτός ο φόρος να καταργηθεί άμεσα και είναι πολύ θετικό που από την πλευρά τουλάχιστον της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπήρξε μια τέτοια και άμεση δέσμευση γιατί ουσιαστικά, θα πρέπει όλοι οι οινοπαραγωγοί σε μεσο-μακροπρόθεσμο διάστημα, να στρέψουν αλλού το ενδιαφέρον τους γιατί είναι ασύμφορη πλέον η λειτουργία τους.

Σε ποια φάση βρίσκεται η αναβάθμιση της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων του Δήμου Μαρκόπουλου;

Εκεί πρέπει να σας πω ότι η Περιφέρεια Αττικής με τη σημερινή διοίκηση, μας έφερε ως πρότυπο παράδειγμα Δήμου, που κάνει καλή πρακτική και χρήση των χρημάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είχε στείλει πρόσφατα μια αντιπροσωπεία από την ΕΕ γιατί ο Δήμος Μαρκοπούλου μέσα σε έξι χρόνια πήρε έναν διαλυμένο και παρατημένο και λεηλατημένο ουσιαστικά…

Λεηλατημένο;!

Βέβαια, από αθίγγανους και από κλοπής πραγμάτων και όχι μόνο, βιολογικό καθαρισμό και αποχέτευση και μέσα σε έξι χρόνια, ολοκληρώσαμε το βιολογικό καθαρισμό, ολοκληρώσαμε την πρώτη και τη δεύτερη φάση λειτουργίας αποχετευτικού δικτύου. Έχουμε ξεκινήσει τις συνδέσεις και αυτή τη στιγμή ήδη περισσότεροι από 800 συμπολίτες μας έχουν συνδεθεί με το ήδη λειτουργούν σύστημα αποχέτευσης στο Μαρκόπουλο. Ο στόχος μας είναι όμως και εκεί θα είναι το μεγάλο στοίχημα, από 16 Ιανουαρίου να κάνουμε υποχρεωτική πλέον τη σύνδεση στην αποχέτευση όλων των δημοτών που έχει περάσει μπροστά τους το αποχετευτικό δίκτυο. Μιλάμε δηλαδή για περίπου 8.000 από τους 12.000 δημότες του οικισμού του Μαρκοπούλου και να προσθέσω εδώ ότι ο Δήμος Μαρκοπούλου έχει πάρει και τη μεγαλύτερη στην ιστορία του Δήμου εισροή πόρου από το ΕΣΠΑ που έχει να κάνει με τα 28.000.000 ευρώ που πήραμε από το ΕΣΠΑ πέρσι, μετά από τρία χρόνια προσπάθειας και ωρίμανσης μελέτης από το Δήμο Μαρκοπούλου και μόνο από το Δήμο Μαρκοπούλου με τις δικές μας δυνάμεις και που είναι τα χρήματα που προορίζονται για να γίνει η αποχέτευση σε όλη την ακτογραμμή, 14 χιλιόμετρα, του Πόρτο Ράφτη. Έτσι, θα ολοκληρώσουμε στο τέλος της θητείας μας, πιστεύουμε, το 2019, το μεγαλύτερο έργο υποδομής για την πόλη, θα έχουμε αξιοποιήσει τη μεγαλύτερη εισροή πόρου από το ΕΣΠΑ στην ιστορία της πόλης τα τελευταία 100 χρόνια και θα έχουμε προσπαθήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό να απαλλάξουμε την πόλη από το αίσχος των βόθρων και να γίνουμε κι εμείς μια σύγχρονη πολιτισμένη πόλη, όπως είναι όλες οι άλλες στην Ευρώπη.

Τι γίνεται με την αστυνόμευση στην πόλη σας; Έχει ανταποκριθεί το αρμόδιο υπουργείο στις εκκλήσεις για ενίσχυση της αστυνομικής δύναμης στην περιοχή;

Μέχρι στιγμής όχι. Πρέπει να πω όμως ότι το υπάρχον προσωπικό και της Αστυνομικής Διεύθυνσης εδώ στο Μαρκόπουλο και της Διεύθυνσης Ασφαλείας, κάνει, πραγματικά, εξαιρετικά φιλότιμες και ιδιαίτερα συνειδητές και ορισμένες φορές και υπεράνθρωπες προσπάθειες να αστυνομεύσει μια πόλη η οποία έχει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Είναι μια δίδυμη πόλη, περίπου 12.000 κάτοικοι στο Μαρκόπουλο, 12.000 στο Πόρτο Ράφτη, είναι μια πόλη η οποία έχει εποχιακό πληθυσμό επιπλέον 50.000 κατοίκων στους δύο μήνες του καλοκαιριού και είναι μια πόλη που έχει έναν ενδιάμεσο αγροτικό ιστό, ο οποίος φτάνει – αυτή είναι η συνολική έκταση της πόλης μας - τα 85.000 στρέμματα. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι σε μια τέτοια αχανή περιοχή μια συνολική δύναμη του τοπικού Αστυνομικού Τμήματος και του Τμήματος Ασφαλείας που δεν ξεπερνούν συνολικά αυτή τη στιγμή – γιατί είναι και αυτοί στο μισό, υποστελεχωμένοι – τα 40 άτομα, ενώ θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον διπλάσιοι, δημιουργεί τεράστια προβλήματα αστυνόμευσης. Προσπαθούν, έχουν κάνει εξαιρετική προσπάθεια και με τις δυνάμεις ΔΙΑΣ, σε συνεργασία, αλλά ακόμα έχουμε προβλήματα. 



Περιφέρεια Αττικής 8534960926274025584
Περιμένουμε το σχόλιο σου
Αρχική σελίδα item

Μόλις Ανέβηκε