Loading...

Προς αδιέξοδο για τις τηλεοπτικές άδειες λίγο πριν τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής


Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥΚαταιγιστικές αναμένεται να είναι οι εξελίξεις για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο με την αντιπαράθεση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης να βρίσκεται πλέον στα ύψη.
Με την ΝΔ, αλλά και την ελάσσονα αντιπολίτευση να λένε όχι στην υποψηφιότητα του Βύρωνα Πολύδωρα για τη θέση του προέδρου του ΕΣΡ και την κυβέρνηση να ετοιμάζει νόμο-γέφυρα παρακάμπτοντας το ΣτΕ και δίνοντας στα προσωρινές βεβαιώσεις για τα κανάλια το πολιτικό σκηνικό αναμένεται να πάρει φωτιά. 
Προσωρινές βεβαιώσεις στα κανάλια
Ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος και ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης ξεκαθάρισαν στον ΣΚΑΪ ότι έως ότου να συσταθεί το ΕΣΡ η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε μία ρύθμιση-γέφυρα, που θα δίνει προσωρινές βεβαιώσεις λειτουργίας για τα κανάλια έναντι χρηματικής καταβολής.
Απαντώντας στην κριτική ότι η ενδιάμεση ρύθμιση είναι εξίσου αντισυνταγματική με το νόμο Παππά, καθώς υποκαθιστά την εξουσία αδειοδότησης του ΕΣΡ, ο κ. Κρέτσος και ο κ. Φίλης είπαν δικολαβικά ότι η ρύθμιση δεν θα χορηγεί μόνιμες άδειες, αλλά μόνον προσωρινές πιστοποιήσεις λειτουργίας, που θα δίνονται εφόσον πληρούνται οι ισχύουσες ασφαλιστικές, φορολογικές και εργασιακές προϋποθέσεις.
Ο κ. Κρέτσος μάλιστα εξήγησε ότι προσωρινές βεβαιώσεις θα μπορούν να λάβουν ακόμα και επιχειρηματίες που δεν έχουν σήμερα τηλεοπτικούς σταθμούς, κάτι που στην πράξη σημαίνει ότι μπορεί ο αριθμός των καναλιών να αυξηθεί πριν καν διοργανωθεί ο νέος διαγωνισμός από το ΕΣΡ.
Στις 5 η διάσκεψη των προέδρων
Τη συγκρότηση του Εθνικού Συστήματος Ραδιοτηλεόρασης θα επιχειρήσει εκ νέου, στις 5 το απόγευμα, η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, μετά την πρόταση της κυβέρνησης να αναλάβει τη θέση του προέδρου του ΕΣΡ ο Βύρων Πολύδωρας.
«Το βράδυ θα ξέρουμε τι θα γίνει» απάντησε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. Στη Διάσκεψη θα φανεί αν υπάρχει συναίνεση στο θέμα της συγκρότησης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος.
Επίσης, το πρωί, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, επίκειται η κατάθεση στη Βουλή της διάταξης που καταργεί το άρθρο 2Α του νόμου 4339/15, το οποίο μετέφερε τις αρμοδιότητες από το ΕΣΡ στην κυβέρνηση. Με τη διάταξη αυτή, διευκρίνισε, όλες οι αρμοδιότητες καθώς και αυτή του διαγωνισμού και των λεπτομερειών του θα επανέλθουν στο ΕΣΡ.
Η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην υποψηφιότητα του Β. Πολύδωρα για τη θέση του προέδρου του ΕΣΡ.
Μπορεί να συσταθεί ΕΣΡ και αν ναι πώς;
Πάντως υπάρχουν και σενάρια που μπορεί να οδηγήσουν στη σύσταση του ΕΣΡ. Για παράδειγμα το πιο βασικό, προκειμένου να υπάρξει και η στήριξη της αντιπολίτευσης είναι να κατατεθεί στην Βουλή νομοθετική διάταξη με την οποία θα επανέρχονται όλες οι αρμοδιότητες αδειοδότησης στο ΕΣΡ, τόσο για την έκδοση προσωρινών τηλεοπτικών αδειών, όσο και για τον διαγωνισμό μόνιμης αδειοδότησης των καναλιών.
Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις με την υποψηφιότητα (πρόταση της κυβέρνησης) του Βύρωνα Πολύδωρα και το ξεκάθαρο «όχι» από την αντιπολίτευση, θα πρέπει η η κυβέρνηση να αποσύρει την πρότασή της για τον διορισμό του και να συζητηθούν από μηδενική βάση, άλλες υποψηφιότητες για την σύνθεση του συμβουλίου, που θα είναι αποδεκτές και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Επιπλέον θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο πόσες τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας προτείνει πλέον, μετά την ακύρωση του διαγωνισμού προέβλεπε μόνο τέσσερις άδειες.
Στον Παυλόπουλο το μεσημέρι ο πρόεδρος της ΝΔ
Ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί στο προεδρικό Μέγαρο θα βρεθεί στις 12:00 το μεσημέρι, ώστε να ζητήσει την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας για την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες.
Η ΝΔ έχει έτοιμη πρόταση νόμου την οποία καταθέτει στη Βουλή προς ψήφιση τη Δευτέρα. Σε συνομιλία που έχει με «Το Βήμα» ο Πρόεδρος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης ( οποίος συναντάται τη Δευτέρα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας) ανέφερε ότι πρόκειται για μια τεκμηριωμένη νομοθετική πρόταση η οποία ρυθμίζει στα πλαίσια του Συντάγματος το τηλεοπτικό τοπίο: «Θα είναι ένας σωστός νόμος» προανήγγειλε ο Πρόεδρος της ΝΔ που θα επαναφέρει τις αρμοδιότητες στο ΕΣΡ.
ΝΔ: «Ποιός Πολύδωρας; Δεν υπάρχει Πολύδωρας»
Η ΝΔ κρατά το κλειδί των εξελίξεων καθώς χωρίς την συναίνεσή της στην σύνθεση του ΕΣΡ δεν συγκεντρώνεται η πλειοψηφία των 4/5 που απαιτείται. Από την Πειραιώς διαμηνύουν με σαφήνεια ότι:
  • Εκλεισε το θέμα Πολύδωρα. «Ποιός Πολύδωρας; Δεν υπάρχει Πολύδωρας» λένε γαλάζια στελέχη. Προσθέτουν ταυτόχρονα ότι η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να καλέσει στο Μαξίμου τον Βύρωνα Πολύδωρα είναι συνέχεια της αντιθεσμικής του συμπεριφοράς. «Η αρμοδιότητα και η ευθύνη της σύνθεσης του ΕΣΡ ανήκει στον πρόεδρο της Βουλής και η ανάμειξη του πρωθυπουργού και του Μεγάρου Μαξίμου είναι ευθεία παρέμβαση στο έργο του που τορπιλίζει τις προοπτικές συναίνεσης», λένε με νόημα στην ΝΔ. Θυμίζουν, μάλιστα, ότι ο ίδιος ο κ. Πολύδωρας αποκάλυψε, μιλώντας στην ΕΡΤ, το μεσημέρι της Κυριακής, ότι ο κ. Τσίπρας του τηλεφώνησε και του πρότεινε τη θέση.
Πηγές της ΝΔ επισημαίνουν ότι στη διάσκεψη των Προέδρων της βουλής, οι ψήφοι του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και του Βασίλη Λεβέντη δεν επαρκούν για να διοριστεί ο Βύρων Πολύδωρος πρόεδρος στο ΕΣΡ. Όπως εξηγούν, τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι έχουν αποδοκιμάσει την επιλογή του κ. Πολύδωρα, ενώ και οι εσωκομματικές αντιδράσεις που προκάλεσε το πρόσωπό του στον ΣΥΡΙΖΑ, έχουν θέσει τον πρώην υπουργό εκτός ΕΣΡ. Επομένως, εκτιμούν, η επιλογή του Βύρωνα Πολύδωρα είναι ήδη καταδικασμένη.
  • Καμία διαπραγμάτευση δεν έχει γίνει μεταξύ ΝΔ και Βούτση ή οποιουδήποτε κυβερνητικού στελέχους για τις άδειες και το ΕΣΡ.
  • Η ΝΔ περιμένει από την κυβέρνηση να φέρει νέο νόμο με τον οποίο να καταργεί τον νόμο Παππά. «Χρειαζόμαστε νομοθετική ρύθμιση πριν συζητήσουμε για οποιοδήποτε άλλο θέμα. Το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο Παππά, χρειαζόμαστε νομοθετική ρύθμιση» λένε στελέχη της ΝΔ τα οποία δεν δείχνουν να πείθονται από τις δημόσιες διαβεβαιώσεις του υπουργού Επικρατείας ότι οι αρμοδιότητες περνούν στο ΕΣΡ πλέον μετά την απόφαση του ΣτΕ. «Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν είναι διατεθειμένη να μπει στη συζήτηση για τη σύνθεση του ΕΣΡ αν δεν έχει καταργηθεί νωρίτερα από τη Βουλή ολόκληρο το πρώτο κεφάλαιο του “νόμου – παρωδία” για τις τηλεοπτικές άδειες, με το οποίο υπεκλάπησαν οι αρμοδιότητες για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου που ρητά το Σύνταγμα τις αναθέτει στην ανεξάρτητη αρχή» σημειώνουν συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ.
  • Στην Πειραιώς, (αλλά και στην κυβέρνηση) αναμένουν την συνάντηση Μητσοτάκη- Παυλόπουλου στο προεδρικό μέγαρο, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 12:00 το μεσημέρι της Δευτέρας. Την συνάντηση ζήτησε ο πρόεδρος της ΝΔ παραμονή της 28ης Οκτωβρίου και μετά την τηλεοπτική παρέμβασή του με την οποία καλούσε τους πολίτες σε «δημοκρατική εγρήγορση». Ο Κ. Μητσοτάκης αναμένεται να στηλιτεύσει τις «αντιθεσμικές ενέργειες» και τις «παρεμβάσεις της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη», ζητώντας ταυτόχρονα να αποκατασταθεί η συνταγματική τάξη. «Να δούμε τι θα γίνει και τι θα ειπωθεί στη συνάντηση και μετά θα δούμε την τοποθέτηση Μητσοτάκη για τις άδειες» λένε πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η Νέα Δημοκρατία έχει επίσης προαναγγείλει ότι θα καταθέσει στη Βουλή πρόταση νόμου για την «επαναφορά στο ΕΣΡ του συνόλου των αρμοδιοτήτων», ευθύς μόλις γίνει γνωστή και καθαρογραφεί η απόφαση του ΣτΕ.
Παππάς: Η ΝΔ να συμβάλει στη συγκρότηση του ΕΣΡ
Από την πλευρά το ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς δηλώνει ότι «η αρμοδιότητα για όποιον νέο διαγωνισμό για τηλεοπτικές άδειες είναι πλέον στο ΕΣΡ, όπως προέβλεπε από την αρχή ο Ν. 4339/15. Η δικαιολογία των αρμοδιοτήτων δεν υπάρχει για τη ΝΔ. Ουδείς αντιλαμβάνεται ποιες προϋποθέσεις, ή μήπως δικαιολογίες, θέτει για ακόμα μία φορά. Η ΝΔ έχει την υποχρέωση να αποδείξει ότι έχει τη στοιχειώδη αίσθηση συνταγματικής ευθύνης και να συμβάλει στη συγκρότηση ΕΣΡ».
Ο Πολύδωρας κατηγορεί τη ΝΔ
Την ίδια στιγμή ο Βύρων Πολύδωρας κατηγόρησε τη ΝΔ για τακτικισμό και «επιχείρηση δολοφονίας χαρακτήρα» εναντίον του. «Δεν είναι ό,τι πιο ευχάριστο το να αρνηθεί η Νέα Δημοκρατία την ψυχή του Καραμανλή που είναι ο Βύρων Πολύδωρας, που ξεκίνησε από το 1974, από το ιδρυτικό συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, γιατί έχουν επικρατήσει στη Νέα Δημοκρατία εκείνοι που ο Καραμανλής κατονόμαζε ως άκρα» επισήμανε από την άλλη ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος.
Εντονες αντιδράσεις από ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι
Το ΚΚΕ σημείωσε ότι δεν πρόκειται να πάρει μέρος σε παζάρια και παιχνίδια που έχουν ως κύριο στόχο την αναδιανομή της πίτας στα ΜΜΕ.
Το ΠΑΣΟΚ τόνισε την άμεση ανάγκη μιας άλλη συναινετικής λύσης, σημειώνοντας πως πέρα από το παρελθόν του, ο πρόεδρος του ΕΣΡ δεν μπορεί να παριστάνει τον κομματικό παράγοντα και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.
Να αναβληθεί η Διάσκεψη των Προέδρων προκειμένου να βρεθεί κοινά αποδεκτή σύνθεση για το ΕΣΡ, προτείνει η Ένωση Κεντρώων.
To Ποτάμι ανέφερε πως δεν παίζει με τους θεσμούς και δεν πρόκειται να συναινέσει στον ευτελισμό των ανεξάρτητων αρχών, σημειώνοντας πως δεν θα ψηφίσει για πρόεδρο του ΕΣΡ ένα πρόσωπο από το βαθύ παρελθόν της Ελλάδας της χρεοκοπίας.
Πολιτική 489567230160459982
Περιμένουμε το σχόλιο σου
Αρχική σελίδα item

Μόλις Ανέβηκε