Loading...

Σήμερα η μεγάλη κόντρα στη Βουλή -Τσίπρας και Μητσοτάκης διασταυρώνουν τα ξίφη τους για διαπλοκή - διαφθορά


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Nikos Libertas / SOOCΣτη Βουλή, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τη διαφθορά και τη διαπλοκή, επικεντρώνεται το πολιτικό ενδιαφέρον.
Και αυτό γιατί η αντιπαράθεση μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να είναι ιδιαίτερα έντονη.
Η συζήτηση -που θα ξεκινήσει στις 14:30 και πραγματοποιείται μετά από αίτημα που είχε καταθέσει ο πρωθυπουργός- διεξάγεται σε κλίμα σφοδρής πολιτικής σύγκρουσης που έχει διαμορφωθεί όλες τις τελευταίες ημέρες ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη ΝΔ, με επίκεντρο τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και τη Δικαιοσύνη.
Για το πνεύμα της σημερινής τοποθέτησής του, ο Αλέξης Τσίπρας είχε προϊδεάσει ήδη με την ομιλία του στη Βουλή όταν και κατέθεσε το αίτημα για συζήτηση για τη διαπλοκή και τη διαφθορά, τονίζοντας: "Μην νομίζετε ότι θα αποδράσετε. Θα έρθετε να μιλήσετε εδώ με ονοματεπώνυμα και με διευθύνσεις, μπροστά στον ελληνικό λαό, ενώπιος ενωπίω. Μπροστά στον ελληνικό λαό".
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να ασκήσει εφ όλης της ύλης σκληρή κριτική στον κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ, για όλα τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την επικαιρότητα, με αιχμή βέβαια το θέμα των τηλεοπτικών αδειών και τη στάση του κόμματός του απέναντι στη δικαιοσύνη. Αναμένεται ουσιαστικά να θέσει ερωτήματα σχετικά με το τι συνέβαινε επί δεκαετίες και να καλέσει τον πρόεδρο της ΝΔ να απαντήσει τι έκανε εκείνος, το κόμμα του, και οι κυβερνήσεις που προηγήθηκαν: Γιατί δεν έγινε διαγωνισμός, γιατί επί 27 χρόνια δεν ρυθμίστηκε το τηλεοπτικό τοπίο. Απέναντι στη ΝΔ και τον πρόεδρο της κεντρική είναι η κατηγορία περί υπεράσπισης συμφερόντων καναλαρχών που δεν κατάφεραν να πάρουν άδεια. Για τις τηλεοπτικές άδειες το μήνυμα της κυβέρνησης προς την ΝΔ, και όχι μόνο, είναι: "ας καταλάβουν ότι ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε". Κυβερνητικές πηγές έχουν κατηγορήσει τον πρόεδρο της ΝΔ για "απαράδεκτη τακτική να στοχοποιεί δικαστικούς" και "θεσμικά επικίνδυνο παιχνίδι" που όμως, όπως υπογραμμίζουν, "δεν πρόκειται να αποτρέψει την πλήρη εφαρμογή της νομιμότητας στο τηλεοπτικό τοπίο". "Η ΝΔ κινείται ως ένα διαπλεκόμενο γραφείο Τύπου των καναλαρχών", είχε σημειώσει ο κ. Παππάς. "Βλέπουμε τη ΝΔ να γίνεται φερέφωνο συμφερόντων", τόνιζε το Σάββατο η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.
Δίνοντας τον τόνο ενόψει της σημερινής συζήτησης στη Βουλή, ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς δήλωνε το Σάββατο: "Ας απολογηθούν στον ελληνικό λαό για την αεροπειρατεία και την ασυδοσία στα τηλεοπτικά πράγματα τα τελευταία τριάντα χρόνια", "τώρα έμειναν μόνοι να κάνουν τους δικηγόρους των αποτυχημένων της δημοπρασίας", "τα υπόλοιπα τη Δευτέρα στη Βουλή".
Αν και η συζήτηση αναμένεται να επικεντρωθεί σε αυτά, υπενθυμίζεται ότι από την ίδια ομιλία ο πρωθυπουργός είχε αναφερθεί σε σειρά υποθέσεων των περασμένων ετών, κάνοντας λόγο για "κόμματα που μοίραζαν ασυλία στους εαυτούς τους για να παίρνουν θαλασσοδάνεια οι ίδιοι, τα ίδια τα κόμματα, αλλά και οι ημέτεροι, τα κόμματα της Siemens, του Χριστοφοράκου, του Τσοχατζόπουλου, των υποβρυχίων, του ΚΕΕΛΠΝΟ, των υποκλοπών, της παράγκας στο ελληνικό ποδόσφαιρο και όλων των άλλων μεγάλων σκανδάλων".
Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση ότι «στήνει νέα βιλαέτια της διαπλοκής»
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης θα επικρίνει την κυβέρνηση ότι «στήνει νέα βιλαέτια της διαπλοκής», «οικοδομώντας ένα νέο τρίγωνο αδιαφάνειας ανάμεσα σε εργολάβους του δημοσίου, τράπεζες και επίδοξους καναλάρχες».
«Διαπλοκή είναι όταν έχεις εμπλοκή πολιτικών προσώπων σε διοικητικές πράξεις ή αποφάσεις οι όποιες δημιουργούν όφελος σε μεσάζοντες οι οποίοι το ανταποδίδουν στους πολιτικούς μέσω εύνοιας στα ΜΜΕ», θα πει στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης, δίνοντας τον ορισμό της διαπλοκής, όπως εφαρμόστηκε στη διαδικασία του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες.
Ασκώντας κριτική στον πρωθυπουργό, θα υπογραμμίσει ότι «ο Αλέξης Τσίπρας αντί να πατάξει την διαπλοκή, όπως υποσχόταν προεκλογικά και διακηρύσσει μετεκλογικά, ρίχνει νερό στον μύλο της και «στήνει μια νέα διαπλοκή χωρίς να κρατάει ούτε τα προσχήματα».
Σε αυτό το πλαίσιο θα τονίσει ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να προσέλθει σε αυτή τη συζήτηση «απολογούμενος για τα έργα και τις ημέρες της κυβέρνησή του», η οποία, όπως θα πει, «διολισθαίνει καθημερινά σε αντιθεσμικές ενέργειες που υπονομεύουν τη Δημοκρατία και την πολυφωνία».
Ο κ. Μητσοτάκης θα επισημάνει επίσης τις «παρενέργειες που έχει η διαπλοκή στον δικαστικό έλεγχο», στηλιτεύοντας και τα όσα συμβαίνουν τελευταία στον χώρο της Δικαιοσύνης.
Πολιτική 4331460872204902393
Περιμένουμε το σχόλιο σου
Αρχική σελίδα item

Μόλις Ανέβηκε