Loading...

Τόλης Παπαποστόλου:«Πάντα η ιστορία θα μας υπενθυμίζει από πού ξεκινήσαμε»


Ο Τόλης Παπαποστόλου, επί σειρά ετών δημοτικός σύμβουλος στη Λαμία και μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της ΟΝΝΕΔ, ανέλαβε χρέη Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου της «γαλάζιας» νεολαίας, το οποίο ξεκινά στις 21 Οκτωβρίου στο Μεσογειακό Εκθεσιακό Κέντρο (ΜΕΚ -  Λεωφόρο Λαυρίου 301, Παιανία). Ο νεαρός πολιτικός επιστήμων (και κάτοχος τίτλου μεταπτυχιακών σπουδών στις διεθνείς σχέσεις), δέχθηκε να μιλήσει στο attikinews και να απαντήσει στις ερωτήσεις μας.

Στον Νίκο Χιδίρογλου

Ως Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, πως σκοπεύετε να κινηθείτε ώστε να εξασφαλίσετε τη μαζικότητα του «Συνεδρίου Επανίδρυσης»;


Αρχικά θέλω να τονίσω ότι η τιμή και η ευθύνη να είσαι ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου Επανίδρυσης της μεγαλύτερης πολιτικής οργάνωσης στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Η πρόκληση είναι να αναδείξουμε όχι μόνο τη μαζικότητα αλλά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και την ανανέωση σε όλα τα επίπεδα. Τιμώντας την ιστορία 42 ετών της ΟΝΝΕΔ οφείλουμε να βγούμε δυναμικά μπροστά διεκδικώντας το μέλλον που θέλουμε και μας αξίζει, συμμετέχοντας ενεργά στις διαδικασίες που θα ακολουθήσουν. Συμμετέχω στα δρώμενα της ΟΝΝΕΔ εδώ και 16 έτη, οπότε αντιλαμβάνεσθε ότι γνωρίζω τα θετικά και τα αρνητικά της οργάνωσης. Αυτό που αποτελεί προτεραιότητα για όλα τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής είναι να οργανώσουμε ένα Συνέδριο που θα σηματοδοτεί τη πραγματική επανίδρυση της ΟΝΝΕΔ. Αυτό σημαίνει ότι θέλουμε το συνέδριο να οδηγήσει στην εξαγωγή πολιτικών συμπερασμάτων, με ευρύ διάλογο και διαβούλευση. Άλλωστε οι 960 εκλεγμένοι σύνεδροι, κατά πλειοψηφία έως 23 ετών είναι η φωνή των οργανώσεων, είναι εκπρόσωποι διάφορων γεωγραφικών περιοχών και επαγγελμάτων. Ο λόγος πλέον είναι σε αυτούς!

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, διαλύει τα πάντα και υιοθετεί για να το πετύχει αυτό, έναν επιθετικό ακτιβισμό. Πως θα μπορούσε αυτός να αντιμετωπιστεί σήμερα;


Ο επιθετικός ακτιβισμός του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ έχει ισοπεδώσει βασικές έννοιες, ιδέες και κανόνες πολιτικής συμπεριφοράς. Δυστυχώς, στο βωμό της επικοινωνιακής διαχείρισης καταστάσεων, έχουν επιδοθεί σε ένα κυνήγι μαγισσών και δεν ενδιαφέρονται για την ουσία των ζητημάτων και την αποτελεσματική διαχείρισή τους. Μην ξεχνάμε άλλωστε που οδήγησε ο «επιθετικός ακτιβισμός» της κυβέρνησης και του κ. Βαρουφάκη κατά την διαπραγμάτευσή τους με τους εταίρους μας… Εμείς αντιθέτως, όντες νέοι άνθρωποι και λειτουργώντας χωρίς παλαιοκομματικές λογικές και νοοτροπία άλλων εποχών, επιδιώκουμε με συγκεκριμένες προτάσεις και εφαρμόσιμες λύσεις για τα θέματα που απασχολούν έναν νέο άνθρωπο να αποδειχθούμε χρήσιμοι για την γενιά μας και την κοινωνία γενικότερα. Έχει αποδειχθεί περίτρανα όλα αυτά τα χρόνια ότι μόνο με προτάσεις μπορεί να απομονώσεις αντίστοιχες ενέργειες και σκεπτικά. Προσωπικά η φράση που χαρακτηρίζει αυτή τη στάση ζωής είναι «προτιμώ να είμαι ωφέλιμος και όχι ευχάριστος». Παράλληλα, όμως, η ΟΝΝΕΔ καλείται να βγει στο δρόμο, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε χωριό και να ενημερώσει τον νεανικό κόσμο για τις προτάσεις της. Κάθε νέος να γνωρίσει τι εκπροσωπεί η ΟΝΝΕΔ, πως θέλει να αναδιαμορφώσει παγιωμένες, λάθος αντιλήψεις και εντέλει, πως θέλουμε να δημιουργήσουμε μία κοινωνία ευκαιριών για όλους με ελευθερία επιλογών και τη δυνατότητα ο καθένας να αξιοποιήσει τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα. Αυτή είναι μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία που θεωρώ θα μας δώσει ένα μεγάλο βήμα για την ενεργοποίηση και το άνοιγμα σε ολόκληρη τη νέα γενιά.

Τι αναμένετε εσείς πως θα συνδέει την ΟΝΝΕΔ των αγώνων του παρελθόντος και την ΟΝΝΕΔ των αγώνων του σήμερα; 


Η ΟΝΝΕΔ πάντα έχει σύνδεση ανάμεσα στις γενιές. Πάντα το παρελθόν θα μας δείχνει λάθη για να μην τα κάνουμε στο παρόν και πάντα η ιστορία θα μας υπενθυμίζει από πού ξεκινήσαμε. Είναι πολύ σημαντικό να μην ξεχνάμε την ιστορία μας, διότι εάν το πράξουμε, είμαστε αναγκασμένοι να τη ζήσουμε ξανά. Μην αγνοούμε όμως ότι υπήρχαν άλλες κοινωνικοοικονομικές και πολιτικές συνθήκες τότε και άλλες τώρα. Τιμάμε την σπουδαία ιστορία μας, έχοντας το βλέμμα μας στο δύσκολο παρόν και το μέλλον που θέλουμε να φτιάξουμε. Άρα στην ερώτηση που μου κάνατε, η ΟΝΝΕΔ του τότε και του τώρα έχει το καθήκον να βγει μπροστά σε όλα τα προβλήματα που έχει η νεολαία, να βρει λύσεις και να προτείνει νέες διαδικασίες και πλαίσια που θα οδηγήσουν την Ελλάδα να βγει από τη κρίση.

Η ανάδειξη των συνέδρων, ολοκληρώθηκε. Τι γίνεται όμως με την ηλεκτρονική διαβούλευση;


Η ανάδειξη των συνέδρων ολοκληρώθηκε με μία μαζικότατη διαδικασία στην οποία συμμετείχαν 32.063 νέες και νέοι από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, με το 56% των συμμετεχόντων να είναι ηλικίας κάτω των 23 ετών. Περισσότεροι μάλιστα από το ένα τρίτο των συμμετεχόντων είναι καινούργια μέλη. Εάν μάλιστα αναλογιστείτε ότι για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχαν 25.000 μέλη του, αντιλαμβάνεσθε για το πόσο μεγάλο επίτευγμα μιλάμε. Όσον αφορά τα αποτελέσματα της ηλεκτρονικής διαβούλευσης, σε αυτή δόθηκαν 5.744 απαντήσεις στα 16 ερωτήματα που είχαν τεθεί. Επιπλέον, έως το Συνέδριο πραγματοποιούμε τέσσερις προσυνεδριακές εκδηλώσεις διαβούλευσης σε όλη την Ελλάδα. Κατά σειρά στο Ρέθυμνο, στην Πάτρα, στην Μυτιλήνη και στην Κομοτηνή. Οι συμμετέχοντες, σε κάθε εκδήλωση, μπορούν να καταθέσουν προτάσεις που θα προωθηθούν στην Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου. Σαφέστατα, η διαβούλευση θα συνεχιστεί και στο Συνέδριο, το ανώτατο και κυριαρχικό όργανο της ΟΝΝΕΔ.

Η νεολαία δοκιμάζεται από την κρίση. Πέρα από ευχολόγια, πως θα μπορούσε η ΟΝΝΕΔ να βοηθήσει τους νέους στην κατεύθυνση πρακτικών λύσεων, κυρίως όσον αφορά στην εύρεση εργασίας;



Η ΟΝΝΕΔ είναι πολιτική νεολαία που προτείνει λύσεις. Δεν είναι γραφείο ευρέσεως εργασίας ούτε ρουσφετολογικό γραφείο. Και δεν επιθυμούμε να γίνει. Άλλωστε, θεωρώ πως και η κοινωνία ευρύτερα έχει πλέον αλλάξει νοοτροπία. Η πρόκληση είναι να δημιουργηθεί εκείνο το θεσμικό, εκπαιδευτικό και οικονομικό περιβάλλον, που θα επιτρέπει στους νέους ανθρώπους να μπορούν να επιχειρήσουν, να εργαστούν μέσα σε ένα περιβάλλον με κανόνες και ευκαιρίες για όλους, να μετεκπαιδευτούν, να θωρακίσουν τον εαυτό τους απέναντι στις προκλήσεις. Να δημιουργήσουμε το περιβάλλον όπου ο καθένας θα έχει την ευκαιρία να κυνηγήσει το όνειρό του. Τέτοιες προτάσεις είναι αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα, από την διασύνδεση των Πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας χωρίς τα φοβικά σύνδρομα και τις ιδεοληψίες της Αριστεράς μέχρι την πλήρη αναδιαμόρφωση της 2βάθμιας εκπαίδευσης από βαθμοθηρική σε ουσιαστικά εκπαιδευτική, θέτοντας τις βάσεις για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο με ισομερή βαρύτητα ανάμεσα σε ακαδημαϊκές σπουδές και τεχνική εκπαίδευση. Η αγορά εργασίας, όπου μόλις προ λίγων μηνών η επικίνδυνη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αντί να μειώσει τα κόστη εισφορών προχώρησε σε αύξηση των εισφορών εργαζομένου και εργοδότη. Τέτοιες ενέργειες μειώνουν όχι μόνο την ανταγωνιστικότητα αλλά και το πραγματικό εισόδημα. Προτάσεις μας όπως η δημιουργία ειδικών ζωνών νεανικής επιχειρηματικότητας και ειδικών καθεστώτων φορολόγησης για νέους επιχειρηματίες και επιτηδευματίες, αποτελούν επίσης μερικώς λύση. Τέλος, αλλαγές όπως η σταθερή φορολογική αντιμετώπιση – σε αντίθεση με τις συχνές αλλαγές των συντελεστών που καθιστούν τις επενδύσεις σχεδόν αδύνατες-, η απλούστευση και επιτάχυνση διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων και ο εκσυγχρονισμός της αγροτικής οικονομίας μας ώστε να αποτελέσει πραγματικά μοχλό της οικονομίας μας, σίγουρα θα συμβάλλουν θετικά στην αντιμετώπιση της οικονομικής συγκυρίας.
Πολιτική 6730444008237620610
Περιμένουμε το σχόλιο σου
Αρχική σελίδα item

Μόλις Ανέβηκε