Loading...

«Μέχρι το 2019 θα έχει ολοκληρωθεί ο αγωγός της Αίγινας»


Τα νησιά «παρουσιάζουν μεγάλη επισκεψιμότητα. Απ’ ότι μπορώ να ξέρω οι επιχειρηματίες των νησιών μας είναι πολύ ευχαριστημένοι. Επιπλέον, είχαμε και αύξηση επισκέψεων κρουαζιερόπλοιων που αποτελεί στόχο της ΠΕ Νήσων», μας είπε ο κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος, όταν τον ρωτήσαμε για τα αποτελέσματα της τουριστικής σεζόν για τα νησιά του Αργοσαρωνικού, την Τροιζηνία, τα Μέθανα και τα Κύθηρα – Αντικύθηρα. Και μας μίλησε για τον αγώνα που καταβάλλεται για την ενίσχυση των υποδομών τους.
Μια συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη περιφερειακής ενότητας Νήσων έχει πάντα πολύ ενδιαφέρον. Ο λόγος: η δράση του στο παρελθόν και η σκληρή δουλειά σήμερα για λογαριασμό των πολιτών. Ο απόστρατος αξιωματικός του ΠΝ, γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πόρο Τροιζηνίας. Η μητέρα του καταγόταν από τα Αντικύθηρα, ενώ ο πατέρας του από τα Βουρλά της Μικράς Ασίας. Τελείωσε το Λύκειο στις Σπέτσες (απόφοιτος ΑΚΣΣ), ενώ το 1968 εισήλθε στην Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, απ’ όπου αποφοίτησε το 1972 ως Σημαιοφόρος Μηχανικός του Πολεμικού Ναυτικού. Στην περίοδο της Δικτατορίας συμμετείχε στην Ανταρσία του Α/Τ ΒΕΛΟΣ στην Ιταλία (Μάιος 1973) και έζησε για ένα διάστημα στην εξορία, μέχρι την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, όταν και επέστρεψε στις τάξεις του ΠΝ. Αποστρατεύτηκε το 1993, με τον βαθμό του Πλοιάρχου. Ακολούθως, εργάστηκε ως Διευθυντής του ΥΦΕΘΑ την περίοδο 1993-94, εκλέχθηκε Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Πόρου δύο φορές και από το 2014, είναι Αντιπεριφερειάρχης Π. Εν. Νήσων Αττικής. Επίσης, έχει διδάξει σε σχολές του Εμπορικού Ναυτικού και του Πολεμικού Ναυτικού, εργάσθηκε σαν Αρχιμηχανικός και Τεχνικός Διευθυντής σε διάφορες Ναυτιλιακές Εταιρείες, ενώ συμμετείχε σε Διοικητικά Συμβούλια Εταιρειών και Συλλόγων και διετέλεσε επί τριετία μέλος του Ανωτάτου Συμβουλίου Ναυτικών Ατυχημάτων. Επίσης, είναι μέλος της Επιτροπής Διεκδίκησης Κατοχικού Δανείου κι επαναπατρισμού των Κλαπέντων Αρχαιολογικών Θησαυρών από τους Γερμανούς κατακτητές κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στον Νίκο Χιδίρογλου

Πώς μπορεί να χαρακτηριστεί η φετινή τουριστική περίοδος για τα νησιά του Αργοσαρωνικού; Ικανοποιήθηκαν οι προσδοκίες της Περιφέρειας Αττικής;

Η ΠΕ Νήσων δεν έχει μόνο τα νησιά του Αργοσαρωνικού αλλά και την Τροιζηνία, τα Μέθανα και τα Κύθηρα – Αντικύθηρα. Είναι κοντινοί και πανέμορφοι προορισμοί, γεμάτοι πολιτιστική κληρονομιά. Δεν μπορούσαν λοιπόν να μην παρουσιάζουν μεγάλη επισκεψιμότητα. Απ’ ότι μπορώ να ξέρω οι επιχειρηματίες των νησιών μας είναι πολύ ευχαριστημένοι. Επιπλέον, είχαμε και αύξηση επισκέψεων κρουαζιερόπλοιων που αποτελεί στόχο της ΠΕ Νήσων.

Υπάρχει κάτι νεότερο σχετικά με τον υποθαλάσσιο αγωγό ύδρευσης της Αίγινας; Πότε επιτέλους θα πιουν νερό οι κάτοικοι του νησιού και οι επισκέπτες;

Οι διαδικασίες είναι σε εξέλιξη και είμαστε στη φάση της ανακήρυξης του μειοδότη. Το έργο είναι μοναδικό στα χρονικά παρόμοιων έργων. Θα εκτελεστεί σε μεγάλο βάθος, περίπου 95 μέτρων σε κάποια σημεία του και χρήζει ιδιαίτερης αντιμετώπισης. Ευελπιστώ ότι μέχρι το τέλος της θητείας το 2019, θα έχει ολοκληρωθεί. Μέχρι τώρα έχουν ολοκληρωθεί τα χερσαία έργα στην Αίγινα και η ενίσχυση του δικτύου της ΕΥΔΑΠ στη Σαλαμίνα, για να ανταπεξέλθει μελλοντικά στις ανάγκες της Αίγινας.

Κάποιοι συμπολίτες μας στην Αίγινα διαμαρτύρονται για τη χωροθέτηση της νέας εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων. Η δημοτική αρχή, προχώρησε, παρά τις διαμαρτυρίες, ενώ η Περιφέρεια, ενέκρινε τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Ήταν όμως αυτή η ενδεδειγμένη πολιτική, δεδομένου του φυσικού κάλλους της περιοχής όπου θα γίνει το έργο;

Σας ευχαριστώ για το ερώτημα. Είναι πολύ σημαντικό, αλλά εμπεριέχει και ψήγματα ελλιπούς πληροφόρησης. Όπως δήλωσα και στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όταν πέρασε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, στόχος της Περιφέρειας είναι η συμμόρφωση προς τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες και την Ελληνική Νομοθεσία που προβλέπουν την πλήρη επεξεργασία των λυμάτων και την απόδοση του νερού των εκροών για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα με καθαρό νερό. Επιπλέον, στόχος μας είναι να δώσουμε το νερό αυτό σαν ανταποδοτικό στους κατοίκους για άρδευση, πυρόσβεση, αναδάσωση και γενικώς βοηθητικές χρήσεις. Οι διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι προβαίνουν στην αντίδραση αυτή, έχοντας υπόψη τους υφιστάμενους ΕΕΛ Β΄βαθμού. Είναι γεγονός ότι η υφιστάμενη κατάσταση σε όλα τα νησιά δεν μπορεί να συνεχιστεί. Αυτό που επιδιώκουμε είναι η αξιοποίηση της διαθέσιμης σύγχρονης τεχνολογίας, προκειμένου να πετύχουμε τους ανωτέρω στόχους.

Πότε θα αποκατασταθούν οι ζημιές της κακοκαιρίας του περσινού Οκτωβρίου στην Ύδρα; Ποιες ήταν οι αλλαγές στον προϋπολογισμό του έργου του λιμανιού του νησιού, που εγκρίθηκαν από την Περιφέρεια;

Οι ζημιές από την κακοκαιρία του περσινού Οκτωβρίου στην Ύδρα έχουν αποκατασταθεί σε ποσοστό 95%. Το δε υπόλοιπο 5% προβλέπεται να αποκατασταθεί με τη νέα εργολαβία των ρεμάτων. Όσον αφορά στο λιμάνι, ο προϋπολογισμός αυξήθηκε κατά 30.000 ευρώ για να καλυφθούν μικροέργα και η εποπτεία της Αρχαιολογίας (Υπουργείο Πολιτισμού).

Υπάρχει κάποια εξέλιξη γύρω από το θαλάσσιο πάρκο στα Κύθηρα και στα Αντικύθηρα και την υποβολή της πρότασης;

Για το πρόγραμμα LIFE (GREEN KYTHIRA) έχει υποβληθεί πλήρης φάκελος και αναμένουμε τα αποτελέσματα, καθότι το πρόγραμμα είναι ανταγωνιστικό. Η ΠΕ Νήσων στην προσπάθειά της να σταματήσει την ερημοποίηση των νησιών, ιδιαίτερα των Αντικυθήρων αλλά και των Κυθήρων, αξιοποιεί τους ίδιους πόρους της Περιφέρειας αλλά και Ευρωπαϊκά Προγράμματα έτσι ώστε να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και κίνητρα για την παραμονή του πληθυσμού και την επιστροφή της νεολαίας. Οι δυνατότητες είναι μεγάλες και οι προσπάθειες στοχευμένες.

Εισηγηθήκατε τα έργα για την αποκατάσταση των ζημιών στο οδικό δίκτυο, στον Πόρο. Πότε αυτά θα ξεκινήσουν;

Για την αποκατάσταση των ζημιών και την θωράκιση από πλημμυρικά φαινόμενα στον Πόρο έχουν διατεθεί από ίδιους πόρους 1.015.000 ευρώ. Οι πρώτες 600.000 ευρώ έχουν δημοπρατηθεί. Ήδη έχουν στεγανοποιηθεί τα σχολεία, έργο που αποτελούσε προτεραιότητα μας να ολοκληρωθεί πριν την έναρξη της σχολικής περιόδου και στην παρούσα φάση γίνεται η αποκατάσταση του εσωτερικού οδικού δικτύου. Το υπόλοιπο ποσό των 415.000 ευρώ, πρόκειται να δημοπρατηθεί σύντομα.

Πηγή: www.enpeiraiei.gr
Περιμένουμε το σχόλιο σου
Αρχική σελίδα item

Μόλις Ανέβηκε