Loading...

Στήριξη της υποψηφιότητας της Ελευσίνας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021


cropped-_Photo-1.jpgΣτην 29η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβούλιου Αττικής (15.09.2016) συζητήθηκε στα πλαίσια του 6ου θέματος της Ημερήσιας Διάταξης, η «Έκδοση Ψηφίσματος στήριξης της υποψηφιότητας της Ελευσίνας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021»
Ως επικεφαλής του Βόρειου τομέα του συνδυασμού «180ο – Η Αττική αλλάζει πρόσωπο», πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας, τόσο σε κοινωνικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο, να έχουμε τη θέληση και να προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε οποιαδήποτε ευκαιρία μας δίνεται, προκειμένου να προβάλλουμε τη χώρα μας στο εξωτερικό αποκομίζοντας σημαντικά οφέλη από αυτή την προβολή.
Μια τέτοια ευκαιρία είναι και η ανάδειξη της πόλης της Ελευσίνας ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021, καθώς η συμμετοχή και μόνο σε μια τέτοια διαγωνιστική διαδικασία –ανεξαρτήτως αποτελέσματος- μπορεί να αποφέρει πολλαπλά οφέλη για την περιοχή και τους κατοίκους της σε περισσότερους του ενός τομέα.
Είναι γνωστό σε όλους ότι η πόλη της Ελευσίνας αλλά και η Δυτική Αττική γενικότερα, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα που αφορούν στο επιβαρυμένο περιβάλλον λόγω της βαριάς βιομηχανίας, στην έλλειψη υποδομών, στις μεγάλες κοινωνικές αντιθέσεις.
Γίνεται λοιπόν κατανοητό ότι η διεκδίκηση ενός τέτοιου τίτλου, μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο, ικανό να αλλάξει μια πόλη, συμβάλλοντας καθοριστικά στην τόνωση των κρίσιμων τομέων της ανάπτυξης, της κοινωνικής συνοχής και του περιβάλλοντος.
Πρόκειται για μια προσπάθεια που πρέπει να στηριχθεί από όλους μας, καθώς η πόλη της Ελευσίνας διαθέτει την ιστορική βαρύτητα αλλά και τα χαρακτηριστικά εκείνα που της επιτρέπουν να αναδειχθεί Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.
Αποτελεί μια από τις πέντε ιερές πόλεις της αρχαιότητας, ενώ ο αρχαιολογικός της χώρος και το μουσείο της, παραμένουν ακόμη και σήμερα από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς χώρους που διαθέτει η χώρα.
Τα γνωστά σε όλους μας Ελευσίνια Μυστήρια, αποτελούσαν μια μορφή λατρείας που σχετιζόταν με τη θεά Δήμητρα και τη χαμένη της κόρη Περσεφόνη, την οποία είχε αρπάξει ο Πλούτωνας.
Πρόκειται για την ιερότερη και πιο σεβαστή από όλες τις γιορτές της Ελλάδας, καθώς προσέλκυε ανθρώπους από ολόκληρο τον τότε Ελληνικό κόσμο και αργότερα από όλη την Αυτοκρατορία κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο. Επίσης, το όνομα της πόλης γίνεται ακόμη γνωστότερο χάρη στον μεγάλο τραγικό ποιητή Αισχύλο, ο οποίος χαρακτηρίζεται «πατέρας της τραγωδίας».
Είναι σαφές ότι δεν πρέπει να αφήσουμε μια τέτοια ευκαιρία να πάει χαμένη. Πρέπει όλοι να βοηθήσουμε προκειμένου η πόλη της Ελευσίνας να προετοιμαστεί κατάλληλα και να διεκδικήσει ισότιμα το χρίσμα από τις άλλες υποψήφιες πόλεις. Τα οφέλη δεν είναι αυστηρά τοπικά, καθώς όλη η Περιφέρεια Αττικής θα μπορέσει να επωφεληθεί εξίσου.
Συνοπτικά μπορούμε να πούμε ότι η συγκεκριμένη προσπάθεια:
  • Θα δώσει αναπτυξιακή πνοή σε μια πόλη ιδιαίτερα επιβαρυμένη προβάλλοντας τα ιστορικά και όχι μόνο μνημεία της.
  • Θα δώσει την ευκαιρία να συνεργαστούν οι δημοτικές αρχές με όλους τους πολιτιστικούς, κοινωνικούς οικονομικούς και περιβαλλοντικούς φορείς.
  • Θα δώσει κίνητρα σε ιδιώτες επενδυτές να προχωρήσουν σε επενδύσεις στην πόλη της Ελευσίνας αλλά και στη γύρω περιοχή.
  • Θα αποτελέσει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για αναβάθμιση του λιμανιού της Ελευσίνας και αύξησης του εμπορικής αλλά και επιβατικής κίνησής του.
  • Θα έχει πολλαπλά και σημαντικά οικονομικά οφέλη για την πόλη από την προσέλκυση σημαντικού αριθμού τουριστών και αύξηση της επισκεψιμότητας των μνημείων της,
  • Θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της τοπικής επιχειρηματικότητας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της περιοχής,
  • Θα αποτελέσει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για θετική προβολή της χώρας στο εξωτερικό.
Για όλα τα παραπάνω που συνοπτικά ανέφερα, πιστεύω ότι πρέπει να στηρίξουμε την υποψηφιότητα της Ελευσίνας ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021. Αρκεί να υπάρξει σωστός σχεδιασμός από την αρχή και αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων που θα διαθέσει η Περιφέρεια Αττικής.
Περιφέρεια Αττικής 8100678153394932363
Περιμένουμε το σχόλιο σου
Αρχική σελίδα item

Μόλις Ανέβηκε