Loading...

«Έχουμε καταφέρει να σώσουμε το Δήμο που ήταν στα όρια της χρεοκοπίας»


Ένας Δήμος που ήταν άλλοτε στα όρια της χρεοκοπίας, κατάφερε να σταθεί στα πόδια του. Στα Μέγαρα, καταβάλλεται μια προσπάθεια μεγάλης κλίμακας για την ανασύνταξη του Δήμου, σε μια εποχή που οι πόροι δεν περισσεύουν και οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι δεδομένες. Ο δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης, αντιστράτηγος εα., μίλησε στο attikinews.gr και απάντησε στις ερωτήσεις μας, λέγοντας μας μεταξύ άλλων για τον αγώνα που κάνει ώστε να μη χάσει η πόλη το υποθηκοφυλακείο της.

Στον Νίκο Χιδίρογλου

Ποια είναι η αποτίμηση των ζημιών από τις πρόσφατες πυρκαγιές στο όρος Πατέρα αλλά και αλλού στα όρια του Δήμου σας; Τι μέτρα έχει λάβει η δημοτική αρχή για την αντιπυρική προστασία;

Η ζημιά ούτως ή άλλως και σε ένα στρέμμα να πιάσει φωτιά, μπορούμε να πούμε αβίαστα ότι είναι μεγάλη. Διότι οι πνεύμονες πρασίνου είναι απαραίτητοι για το οικοσύστημα και για το περιβάλλον. Και με δεδομένο ότι το όρος Πατέρας το 1985 είχε καταστραφεί ολοσχερώς υπάρχει μεγάλη ευαισθησία. Ευτυχώς, αυτή η φωτιά απ’ ό,τι φάνηκε δεν ήταν πολύ μεγάλη, δεν είχε πολύ μεγάλη έκταση. Βέβαια, επεκτάθηκε και πέρα από τα όρια του Δήμου και έπιασε και το Δήμο Μάντρας και αυτό είναι λυπηρό βέβαια, δεν έχει σημασία αν καίγονται δάση στο Δήμο μας ή στο γειτονικό Δήμο, οπότε μπορούμε να θεωρήσουμε ότι είναι μια καταστροφή σημαντική για το περιβάλλον του Δήμου μας.

Έχετε προγράμματα αναδασώσεων;

Τα προγράμματα αναδασώσεων καθορίζονται από το δασαρχείο, εμείς βέβαια θα προγραμματίσουμε και σε συνεργασία με το δασαρχείο να κάνουμε αναδάσωση στην περιοχή, γιατί μας ενδιαφέρει πολύ το δάσος αυτό να ξαναβρεί το ρυθμό του και την μορφή και την εικόνα που είχε πριν.

Έχετε ενημερώσει ότι φημολογείται η απομάκρυνση του υποθηκοφυλακείου και δείχνετε ανήσυχος γι’ αυτό. Τι συμβαίνει;

Διαχέεται στο περιβάλλον ότι υπάρχει το ενδεχόμενο το υποθηκοφυλακείο να απομακρυνθεί από τα Μέγαρα, να πάει πιθανόν, Ελευσίνα, ή Πειραιά ή και αλλού, δεν ξέρουμε τους σχεδιασμούς. Υπάρχει ένα σοβαρότατο πρόβλημα ότι λόγω της κρίσεως, έχει πέσει πολύ η δουλειά στο υποθηκοφυλακείο και το δικό μας το υποθηκοφυλακείο των Μεγάρων δεν είναι από τα έμμισθα, που σημαίνει ότι από τις εισπράξεις και από το τζίρο που κάνει το υποθηκοφυλακείο πληρώνεται ο υποθηκοφύλακας και οι υπάλληλοι. Και επειδή αυτά έχουν περιοριστεί κατά πολύ, υπάρχει τρομερό οικονομικό πρόβλημα, με αποτέλεσμα να μη θέλει κανένας από τους συμβολαιογράφους να αναλάβει τη διαχείριση και με εντολή εισαγγελέα υπάρχει τώρα υποθηκοφύλακας. Όλα αυτά δημιουργούν προβλήματα και αμφιβολίες αν θα μείνει ή αν θα φύγει. Βέβαια, η περιοχή μας είναι τεράστια, έχει πολύ μεγάλη έκταση, πέρα από τα Μέγαρα και τη Νέα Πέραμο που είναι στον ενοποιημένο πλέον καλλικρατικό Δήμο, είναι οικισμού, Αλεποχώρι, Κινέττα και άλλοι δέκα οικισμοί που εξυπηρετούνται και θα είναι μεγάλο πλήγμα η απομάκρυνση. Γι’ αυτό, επειδή λέμε των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν, γι’ αυτό κάνουμε ενέργειες από τώρα, πριν αρχίσει επίσημα να υλοποιείται κάποιο σχέδιο για απομάκρυνση, στείλαμε υπόμνημα στον υπουργό, εκθέσαμε τους προβληματισμούς και τις απόψεις μας για το υποθηκοφυλακείο, θέλουμε οπωσδήποτε να παραμείνει εδώ, έχουμε κινητοποιήσει και τους βουλευτές της περιφέρειας Αττικής, αρκετοί έχουν ήδη ανταποκριθεί, εκτιμώ ότι σύντομα θα ανταποκριθούν και όλοι οι υπόλοιποι, να πιέσουν στην κατεύθυνση ότι το υποθηκοφυλακείο πρέπει να παραμείνει εδώ. Βάζουμε και την εξής παράμετρο, μήνυμα προς το υπουργείο, αν τυχόν, για λόγους οικονομίας κλίμακος, που δεχόμεθα αφού υπάρχει κρίση να υπάρξει κάποια ενοποίηση, ας την κάνουν την ενοποίηση αλλά να είναι έδρα τα Μέγαρα που έχουν τεράστια έκταση και μπορούν άνετα και γειτονικούς δήμους.

Πως αντιμετωπίζει ο Δήμος σας αυτή την εποχή τη μεγάλη αύξηση του πληθυσμού που παρατηρείται το καλοκαίρι σε παραθεριστικές περιοχές το καλοκαίρι, όπως είναι το Αλεποχώρι, η Νέα Πέραμος και η Κινέττα; Και τι γίνεται στην προκειμένη περίπτωση με την αποκομιδή των απορριμμάτων;

Όντως το καλοκαίρι, επειδή έχουμε οικισμούς τουριστικού προορισμού, ιδιαίτερα Κινέττα και Αλεποχώρι, μπορούμε να πούμε ότι η Κινέττα που έχει μόνιμους κατοίκους δύο - δυόμισι χιλιάδες, το καλοκαίρι μπορεί να φτάνει και τις 30.000. Αυτό καταλαβαίνετε τι προβλήματα δημιουργεί στην αποκομιδή των απορριμμάτων και δεν είναι μόνο τα απορρίμματα, που κι αυτά είναι τεράστιος όγκος όταν από δύο χιλιάδες γίνονται 30 χιλιάδες οι παραθεριστές, είναι και τα πράσινα, τα κλαδιά από τα κλαδέματα, από τους κήπους, από τα δένδρα, που δημιουργούν ένα τεράστιο όγκο με αποτέλεσμα τη μεγάλη οικονομική επιβάρυνση του Δήμου. Προσπαθούμε βέβαια με κάθε τρόπο να εξυπηρετούμε όλους τους κατοίκους, σε γενικές γραμμές τα καταφέρνουμε, μικροπροβλήματα βέβαια πάντα υπάρχουν, οικονομική κρίση υπάρχει, έλλειψη προσωπικού υπάρχει, αλλά παρόλα αυτά, νομίζω ότι τα καταφέρνουμε. Πέρα από τους παραθεριστές σε αυτούς τους οικισμούς, αντιμετωπίζουμε κι ένα ιδιαίτερο πρόβλημα, ιδιαίτερα στην περιοχή της Νέας Περάμου, όπου πολυπληθείς παρέες ευάλωτων κοινωνικών ομάδων δημιουργούν πλείστα όσα προβλήματα, διότι κάνουν παράνομο κάμπινγκ. Δίπλα στη Νέα Πέραμο, στην παραλία που είναι ανατολικά της Σχολής Πυροβολικού, ανάβουν φωτιές ψήνουν στην παραλία, δηλαδή πράξεις που είναι και σύννομες, με αποτέλεσμα να δημιουργούν τρομερά προβλήματα και ρύπανσης και ηχορύπανσης αλλά και εγκυμονούν πολλούς κινδύνους να ξεσπάσει κάποια πυρκαγιά. Και εδώ κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου στα όργανα της τάξεως που πρέπει να επιληφθούν τουλάχιστον να μην γίνονται παραβατικές πράξεις. Το ελεύθερο κάμπινγκ απαγορεύεται, κάμπινγκ επιτρέπεται μόνο σε οργανωμένους χώρους. Εκεί, δεν είναι οργανωμένοι χώροι, άρα κάτι πρέπει να γίνει, όπως και με το άναμμα των φωτιών, δεν μπορεί ο καθένας να ανάβει φωτιά και να ψήνει τις μπριζόλες του οπουδήποτε. Αυτά πρέπει να ελεγχθούν.

Έχετε αναφερθεί κατά καιρούς στην έλλειψη προσωπικού που ταλανίζει όλους τους ΟΤΑ. Και αναρωτιόμαστε: μιας και επιδιώκετε την εκκίνηση της λειτουργίας του δημοτικού γηροκομείου τον Σεπτέμβριο, πως θα το κάνετε αυτό χωρίς προσωπικό;

Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, είναι μια καυτή πατάτα που μας έλαχε, διότι το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι που θα βρούμε προσωπικό που θα λειτουργήσει το γηροκομείο. Έχουμε κάνει κάποιους σχεδιασμούς, και με ανάθεση έργου και από τους υπάρχοντες υπαλλήλους στο Δήμο, στα νομικά πρόσωπα για να το στελεχώσουμε το γηροκομείο. Αλλά, το μεγάλο πρόβλημα που διαβλέπω είναι ότι δεν θα έχουμε ενοίκους στο γηροκομείο, διότι μέχρι στιγμής με έχουν ενοχλήσει παρά πολλοί για να εργαστούν στο γηροκομείο και μόνο ένας για να στεγαστεί στο γηροκομείο. Και καταλαβαίνετε ότι χωρίς ενοίκους το γηροκομείο, δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Σε τι κατάσταση βρίσκονται τα οικονομικά του Δήμου σας;

Να πω πρώτα το γενικό ότι σε όλους τους δήμους, στην τοπική αυτοδιοίκηση οι επιχορηγήσεις από το κράτος έχουν μειωθεί περίπου κατά 65%. Είναι χιλιοειπωμένο, είναι γνωστό, αλλά καλό είναι να ακούγεται για να ξέρουν και οι πολίτες το οικονομικό πλαίσιο στο οποίο μπορεί να κινηθεί ένας δήμος. Ιδιαίτερα και ειδικότερα για το Δήμο μας, έχουμε πρόβλημα οικονομικό, διότι υπάρχουν πάρα πολλά χρέη. Να σκεφτείτε ότι για να μπορέσουμε να καταρτίσουμε τον προϋπολογισμό του 2015, επειδή δεν ισοσκέλιζε λόγω χρεών, αναγκαστήκαμε να πάρουμε δάνειο 6.000.000 για να ισοσκελίσει και να έχουμε προϋπολογισμό για να λειτουργήσουμε, όλα αυτά λοιπόν συνθέτουν ένα μεγάλο και σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, το οποίο προσπαθούμε με αιματηρή οικονομία, με περικοπή κάθε σπατάλης, με το να ξοδεύουμε και να πιάνει τόπο και το τελευταίο ευρώ, έχουμε καταφέρει τουλάχιστον να τιθασεύσουμε λίγο και να σώσουμε το Δήμο που ήταν στα όρια της χρεοκοπίας, να έχουμε εξασφαλίσει πλήρως και να μην υπάρχει καμία αγωνία για τους μισθούς του προσωπικού, γιατί υπήρχε διάχυτος ο φόβος το προσωπικό, πριν αναλάβουμε τη διοίκηση, ότι δεν θα πληρωθεί, ότι κινδυνεύουν δηλαδή οι μισθοί, υπήρχαν πολλοί υπάλληλοι στα νομικά πρόσωπα που είχαν μείνει για μήνες απλήρωτοι, τώρα τα έχουμε αυτά εξασφαλίσει και έχουμε εξορθολογήσει τα οικονομικά και βήμα – βήμα, μειώνουμε τις δαπάνες, αυξάνουμε τα έσοδα, τα έσοδα που έχει ο Δήμος από τα ανταποδοτικά τέλη, από κοινόχρηστους χώρους και τα λοιπά, από τις υποχρεώσεις των πολιτών δηλαδή προς τον Δήμο και μ’ αυτόν τον τρόπο, αύξηση εσόδων και περικοπή εξόδων, έχουμε καταφέρει να φέρουμε κάπως  σε λογαριασμό τα οικονομικά του Δήμου. 

Περιφέρεια Αττικής 2786132219256374977
Περιμένουμε το σχόλιο σου
Αρχική σελίδα item

Μόλις Ανέβηκε