Loading...

Όχι στα λαϊκά δικαστήρια



ΕΥΡΏΠΗ ΚΟΣΜΊΔΗ
αφορμή την πρόσφατη απόφαση της δικαιοσύνης για την Ηριάννα διαπίστωσα για μία ακόμη φορά πως στην χώρα μας υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την αντίληψη της διάκρισης των εξουσιών και του ρόλου του καθενός.
Την απόφαση αυτή καθ αυτή δεν θα την σχολιάσω γιατί πολύ απλά ούτε γνωρίζω αν είναι σωστή ή λάθος, ούτε είναι ο ρόλος μου αυτός.
Αυτή είναι δουλειά των δικαστών της που έχουν δει και εξετάσει τη δικογραφία και προφανώς γνωρίζουν περισσότερα από εμάς.
Αυτό όμως που δεν μπορώ να μην σχολιάσω είναι το πλήθος από σχόλια και τους τσακωμούς που ακολούθησαν μετά την απόφαση. Όλοι σχεδόν είχαν άποψη, ακόμα και αν δεν γνώριζαν για την υπόθεση. Από τη μία και αυτό είναι το πιο σοβαρό, ήρθαν οι κυβερνητικές αντιδράσεις, που έκαναν ούτε λίγο ούτε πολύ λόγο για άδικη απόφαση και συνιστούν ευθεία επέμβαση στο έργο της δικαιοσύνης. Πρόκειται για ευθεία καταπάτηση της διάκρισης των εξουσιών και ωμή παρέμβαση. Από την άλλη κάποιοι άλλοι με κριτήριο τις δικές τους ιδεοληψίες «πανηγύριζαν για την απόφαση, δίνοντας εύσημα στην δικαιοσύνη.
Η δουλειά η δική μας, των πολιτών, δεν είναι ούτε να κριτικάρουμε ούτε να πανηγυρίζουμε με αποφάσεις της δικαιοσύνης. Είναι να αποδεχόμαστε τις αποφάσεις της γιατί διαφορετικά η ζούγκλα είναι προ των πυλών. Ο καθένας με βάση τις απόψεις του και τις προτιμήσεις του θα επιτίθεται στην δικαστική εξουσία και θα διαχέεται μία αμφισβήτηση προς έναν – ίσως το πιο βασικό - πυλώνα της δημοκρατίας.
Η ευθύνη της κυβέρνησης σε αυτό τον τομέα είναι πολύ μεγάλος. Το μπαράζ αμφισβήτησης που έχει ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα έναντι της δικαιοσύνης, ίσως με κριτήριο πολιτικού οφέλους, δεν θα βγει σε καλό. Η εκάστοτε κυβέρνηση αυτό που πρέπει να προτάσσει είναι πως η δικαιοσύνη είναι απερίσπαστη να κάνει το έργο της και πως η εκτελεστική εξουσία στηρίζει τις αποφάσεις.
Το λέω με πλήρη και πάσα βεβαιότητα. Αυτός ο φαύλος κύκλος που έχει ξεκινήσει γύρω από την δικαιοσύνη δεν θα βγει σε καλό στην χώρα αν δεν μπει ένα τέλος τώρα.
Η δικαιοσύνη είναι από τους βασικότερους πυλώνες της δημοκρατίας και ως τέτοιος πρέπει να αντιμετωπίζεται με σεβασμό τόσο από τους πολίτες όσο και από τους πολιτικούς.
Ας το σκεφτούν καλά εκεί στο Μαξίμου πριν δώσουν και άλλη συνέχεια στην αντιπαράθεση με την δικαιοσύνη, γιατί για μία ακόμα φορά σπέρνουν θύελλες και διχασμούς, κάτι που μπορεί να μην φαίνεται άμεσα, αλλά μακροπρόθεσμα θα έχει ολέθριες συνέπειες.
Ξεχνάει άραγε κανείς τα όσα ειπώθηκαν στο δημοψήφισμα και μέχρι πότε θα πληρώνουμε τις συνέπειες τόσο σε οικονομικό, αλλά και σε κοινωνικό επίπεδο;
Πολιτική 8744433177576805684
Περιμένουμε το σχόλιο σου
Αρχική σελίδα item

Μόλις Ανέβηκε