Loading...

Ιωάννα Γκελεστάθη: «Θεωρώ αναγκαία την Εξεταστική για το πρώτο εξάμηνο του 2015»


«Kαθημερινώς γίνομαι αποδέκτης της ερώτησης ‘πότε θα φύγουν;’ και της προτροπής ‘κάντε κάτι να φύγουν!’», μας λέει η δικηγόρος και πολιτεύτρια της ΝΔ στη Β’ Αθηνών, Ιωάννα Γκελεστάθη. Και σημειώνει μιλώντας στο attikinews ότι «οι πολίτες κατανοούν ότι όσο παραμένουν οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση, τόσο περισσότερο ζημιώνουν τη χώρα και τόσο δυσκολότερο θα είναι για την επόμενη κυβέρνηση να ανατάξει την κατάσταση».

Στον Νίκο Χιδίρογλου


Είναι αναγκαία η Εξεταστική για το πρώτο εξάμηνο του 2015; Αν ναι, γιατί;


Το πρώτο εξάμηνο του 2015 είχε ολέθριες επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία. Μόλις πριν λίγες μέρες ο Κλάους Ρέγκλινγκ επανέλαβε την εκτίμησή του ότι οι χειρισμοί του Γιάνη στοίχησαν 100 δις ευρώ. Η χώρα φορτώθηκε ένα νέο δάνειο 86 δις ευρώ. Η προοπτική ανάπτυξης αναχαιτίστηκε με συνέπεια μια δραματική απώλεια στο ΑΕΠ. Το χρέος κατέστη μη βιώσιμο ακριβώς λόγω του ότι αυξήθηκε ο αριθμητής και μειώθηκε ο παρονομαστής του κλάσματος χρέος/ΑΕΠ. Οι τράπεζες έκλεισαν και η ομαλή λειτουργία τους δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί. Η Ελλάδα θεωρήθηκε εκ νέου αναξιόπιστη έναντι των εταίρων της. Επομένως ναι. Θεωρώ αναγκαία την Εξεταστική για το πρώτο εξάμηνο του 2015. Δικαιούμαστε να μάθουμε αν ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του είχαν σχέδιο εξόδου από την ευρωζώνη και τελευταία στιγμή άλλαξαν γνώμη ή αν αγνοώντας παντελώς τους συσχετισμούς, προσπάθησαν τυχοδιωκτικά να επιβληθούν στους δανειστές και έφαγαν τα μούτρα τους. 

Η οικονομία δοκιμάζεται και παρά τις όποιες μακροοικονομικές βελτιώσεις, η ουσιαστική ανάκαμψη δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Που οφείλεται αυτό;


Οι όποιες μακροοικονομικές βελτιώσεις βασίζονται σε λανθασμένο μείγμα πολιτικής και γι’ αυτό δε μπορούν να γίνουν αισθητές από τον πολίτη στην καθημερινότητά του αλλά και δεν είναι διατηρήσιμες. Η κυβέρνηση λόγω του αριστερού DNA της επέλεξε να ακολουθήσει την οδό της υπερφορολόγησης αντί αυτή της περιστολής δαπανών και της επιτάχυνσης μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων. Ο δρόμος αυτός όμως δεν οδηγεί μακριά. Η φοροδοτική ικανότητα των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου έχει πλέον εξαντληθεί. Είναι επομένως λογικό να δοκιμάζεται η πραγματική οικονομία και να μην είναι ορατή η οριστική ανάκαμψη.  


Η τάση φυγής των νέων, όπως επισημαίνει το κόμμα σας, τριπλασιάστηκε την τελευταία διετία. Πως μπορεί αυτό να αναστραφεί; Αρκεί μια αύξηση των θέσεων εργασίας ή το θέμα έχει και άλλες προεκτάσεις, όπως πχ είναι η πολύ χαμηλοί μισθοί, η αταξία που επικρατεί και η γενικότερη έλλειψη προοπτικής;  


Δεν υπάρχει μήνας τα τελευταία χρόνια κατά τον οποίο δεν έχει φύγει ένας/μία τουλάχιστον φίλος/η μου για το εξωτερικό όχι από επιλογή αλλά από ανάγκη. Η Ελλάδα κυριολεκτικά αφαιμάζεται. Έχετε δίκιο. Η έλλειψη θέσεων εργασίας είναι ο πρώτος αλλά όχι ο μόνος λόγος για τον οποίο οι νέοι εγκαταλείπουν τη χώρα. Είναι πάντως ο βασικός. Το φαινόμενο θα αναστραφεί με πολιτική αλλαγή. Μόνο η έλευση μιας κυβέρνησης που θα διάκειται φιλικά απέναντι στις επενδύσεις και που δεν θα ποινικοποιεί την εργασία, μπορεί να ανακόψει αυτή τη ροή. Το κύριο ζητούμενο είναι να ανοίξουν δουλειές και αυτό δεν πρόκειται να συμβεί όσο παραμένει μια ιδεοληπτική κυβέρνηση που ανακαλύπτει δάση και αρχαία στο Ελληνικό ή που ζητά από έναν ελεύθερο επαγγελματία να καταβάλει μόνο για ασφαλιστικές εισφορές 37,95% επί του εισοδήματός του. 

Η δημοτικότητα της συγκυβέρνησης έχει κατρακυλήσει προς τα κάτω, αλλά από την άλλη, ο κόσμος δεν φαίνεται να «αγκαλιάζει» το αίτημα της ΝΔ για εκλογές. Γιατί οι πολίτες δεν θέλουν προσφυγή στην κάλπη;


Διατελώ με αντίθετη άποψη. Εγώ καθημερινώς γίνομαι αποδέκτης της ερώτησης «πότε θα φύγουν;» και της προτροπής «κάντε κάτι να φύγουν!». Οι πολίτες κατανοούν ότι όσο παραμένουν οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση, τόσο περισσότερο ζημιώνουν τη χώρα και τόσο δυσκολότερο θα είναι για την επόμενη κυβέρνηση να ανατάξει την κατάσταση.

Η περιφρούρηση της δημόσιας τάξης φαίνεται πως δεν αποτελεί προτεραιότητα για τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Τι διαφορετικό θα κάνει μια κυβέρνηση της ΝΔ;



Η Αστυνομία στελεχώνεται από γυναίκες και άνδρες με μεγάλη επάρκεια. Η έλλειψη πολιτικής βούλησης είναι, όπως σωστά επισημαίνετε, το πρόβλημα το οποίο έχει οδηγήσει στο έλλειμμα περιφρούρησης της δημόσιας τάξης. Αυτό ακριβώς θα αλλάξει με μια κυβέρνηση της ΝΔ. Θα υπάρξει πολιτική βούληση για εφαρμογή του νόμου και για προσήλωση στην τάξη. Βεβαίως τα ζητήματα ασφάλειας είναι σύνθετα. Η επιχειρησιακή τους αντιμετώπιση δεν μπορεί από μόνη της να φέρει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Χρειάζονται και νομοθετικές αλλαγές. Πολλές φορές, η ηπιότητα των κυρώσεων είναι εκείνη που ενθαρρύνει την παραβατικότητα. Χρειάζεται και ιδεολογική μάχη ενάντια σε κάθε μορφή εγκληματικής δραστηριότητας. Έχουμε ευθύνες και ως κοινωνία για την ανοχή που έχουμε επιδείξει σε εκφάνσεις έκνομης δράσης. 
Πολιτική 575768091427649831
Περιμένουμε το σχόλιο σου
Αρχική σελίδα item

Μόλις Ανέβηκε