Loading...

Μαξίμου: Πήραμε αυτά που θέλαμε – Ν.Δ.: Άλμα κάτω από τον πήχη


Η ελληνική πλευρά πήρε αυτά που ήθελε. Υπήρξαν ριζικές αλλαγές σε σχέση με την απόφαση του Eurogroup της 22ας Μαΐου, υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές για την απόφαση του Eurogroup και επισημαίνουν:

1. Το κυριότερο σημείο της σημερινής απόφασης είναι η - για πρώτη φορά - σαφής δέσμευση του Eurogroup ότι θα υποστηριχθεί η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές και η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος, με τη δημιουργία, μάλιστα, ενός σημαντικού αποθέματος ρευστότητας για να στηριχθεί η έξοδος της χώρας στις αγορές.

2. Έγινε δεκτή η Γαλλική πρόταση για ρήτρα ανάπτυξης που αποτελούσε πάγια διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης από το 2015. Η γαλλική πρόταση ουσιαστικά γεφυρώνει τις διαφορετικές εκτιμήσεις ΔΝΤ και ευρωπαϊκών θεσμών και άρα διασφαλίζει έναντι των αγορών τη βιωσιμότητα του χρέους, αφού το Eurogroup δεσμεύεται ότι τα μέτρα για την απομείωση του χρέους, θα μεταβάλλονται ανάλογα με τη μεταβολή των ρυθμών ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, αυτό μετατρέπει τους ευρωπαίους εταίρους, σε συμμάχους στο στόχο της ανάπτυξης, αφού όσο περισσότερο μεγεθύνεται η ελληνική οικονομία, τόσο λιγότερο θα χρειαστεί να απομειώσουν το χρέος.

3. Αποφασίστηκε περίοδος χάριτος και επέκταση της ωρίμανσης μέχρι 15 χρόνια σίγουρα, και ενδεχομένως για περισσότερο διάστημα, αν δεν επιτευχθούν υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης. Αυτό διασφαλίζεται από την υιοθέτηση της ρήτρας ανάπτυξης.

4. Καθορίστηκαν τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 2% από το 2023 και κατά μέσο όρο περίπου στο 2% ως το 2060. Επομένως, προβλέπεται η σταδιακή μείωση των πλεονασμάτων και κάτω από το 2%. Αυτή είναι μία πολύ σημαντική δέσμευση, καθώς προσδιορίζει το ύψος της απαιτούμενης απομείωσης χρέους, η οποία πλέον μπορεί να υπολογισθεί από αγορές και θεσμούς. Εξάλλου με αυτά τα πρωτογενή πλεονάσματα, η Ελλάδα θα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που θα βρίσκεται σε θετική εξαίρεση από το Σύμφωνο Σταθερότητας, καθώς με βάση αυτό θα υποχρεούνταν να έχει πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 2,6% στο μακροπρόθεσμο διάστημα και όχι 2% όπως τελικά συμφωνήθηκε.

5. Υπήρξε δέσμευση για ένα φιλόδοξο πακέτο αναπτυξιακών δράσεων από ευρωπαϊκά κονδύλια που θα δώσει προοπτική υψηλών ρυθμών ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία στο μεσοπρόθεσμο διάστημα (2018-2022).

6. Έγινε αποδοχή του πάγιου αιτήματος της κυβέρνησης για ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας.

7. Υπήρξε θετική εκτίμηση του ΔΝΤ σε σχέση με τη βιωσιμότητα του χρέους σε αντίθεση με την εκτίμηση της 22ας Μαΐου, όπου το ΔΝΤ θεωρούσε ότι το ελληνικό χρέος δεν βρίσκεται σε τροχιά βιωσιμότητας.

8. Αποφασίστηκε η δόση να είναι μεγαλύτερη από τις χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού δημοσίου αφού δίνει την δυνατότητα για πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους περίπου 1,6 δισ.

ΝΔ: Άλμα κάτω από τον πήχη

"Η κυβέρνηση πήρε ό,τι της έδωσαν. Και οι λεονταρισμοί του κ. Τσίπρα αποδείχτηκαν μια χιλιοπαιγμένη επικοινωνιακή μεθόδευση η οποία δεν πείθει πλέον κανέναν", αναφέρει ανακοίνωση της ΝΔ για τις αποφάσεις του Eurogroup.

Η Πειραιώς λέει πως δυστυχώς για τη χώρα, η κυβέρνηση πέρασε, για μία ακόμα φορά, κάτω από τον πήχη που η ίδια είχε θέσει και πως σήμερα ολοκληρώθηκε η δεύτερη αξιολόγηση με τεράστια καθυστέρηση και βαρύ κόστος για τους πολίτες.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει ότι η χώρα μας παίρνει μια δόση ύψους 8,5 δισ. ευρώ, πολύ χαμηλότερη από τις ανάγκες της οικονομίας, αλλά και από την πρόβλεψη της συμφωνίας.

"Παρά το ότι ψήφισε ένα σκληρότατο τέταρτο Μνημόνιο, με νέα μέτρα μέχρι το 2022 και πολύ ψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, δεν πήρε καμία ουσιαστική, θετική απόφαση για το χρέος, παρά τις διαβεβαιώσεις του κ. Τσίπρα προς τους βουλευτές του για να το ψηφίσουν. Η ουσιαστική συζήτηση για το χρέος μετατίθεται για το τέλος του προγράμματος μετά τα μέσα του 2018.

Δεν φαίνεται να πετυχαίνει την ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ε.Κ.Τ. στους επόμενους μήνες. Δεν πήρε καμία ουσιαστική βελτίωση σε σχέση με τη συμφωνία που πριν τρεις εβδομάδες απέρριψε", συνεχίζει η Πειραιώς σχολιάζοντας πως αυτά που, τελικώς, μένουν από όλη αυτή τη διαδικασία είναι τα βαριά μέτρα για τους πολίτες και η πολυετής λιτότητα.

"Μια καθηλωμένη οικονομία, που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν αφήνει να αναπνεύσει. Και ένα σοβαρό πλήγμα στην αξιοπιστία της χώρας, που είναι η σημαντικότερη προϋπόθεση για την ανάπτυξή της", καταλήγει στην ανακοίνωση της η ΝΔ.

Απάντηση Κυβερνητικού Εκπροσώπου

Άμεση ήταν η απάντηση του Κυβερνητικού Εκροσώπου στην ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

«Η αμηχανία της ΝΔ είναι περισσότερο από προφανής. Με τη σημερινή απόφαση η Ελλάδα πέτυχε:

1. Ρήτρα ανάπτυξης για τη ρύθμιση του χρέους
2. Δέσμευση για επέκταση ωριμάνσεων και πάγωμα επιτοκίων μέχρι 15 χρόνια
3. Δέσμευση του Eurogroup ότι θα στηρίξει τη χώρα για την έξοδο στις αγορές
4. Συγκεκριμένες δράσεις για την τόνωση της ανάπτυξης και ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Με τη σημερινή συμφωνία αίρεται η αβεβαιότητα, εξασφαλίζεται ο καθαρός διάδρομος για την ελληνική οικονομία και η ολοκλήρωση του προγράμματος.

Δικαιώνεται επομένως η επιλογή της κυβέρνησης να μην πάρει ό, τι της έδωσαν στις 22 Μαΐου και να διεκδικήσει μία συνολική συμφωνία.

Αυτό που απομένει στη ΝΔ είναι η ντροπιαστική στάση της καθ’ όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης. Τα παθήματα δεν της έγιναν μαθήματα».

Φώφη Γεννηματά: Πολύ κακό για το τίποτα

«Πολύ κακό για το τίποτα. Μετά τους ψευτοπαλληκαρισμούς, η συνήθης άνευ όρων παράδοση καθώς τρεις εβδομάδες μετά το Eurogroup στις 22/5, η κυβέρνηση συμφώνησε σε αυτά που για επικοινωνιακούς λόγους απέρριπτε», σχολίασε η Φώφη Γεννηματά για την απόφαση του Eurogroup.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, τόνισε ότι «με τον κ. Τσίπρα και τους ΣΥΡΙΖΑ/Ανελ δεν νικούν στο τέλος οι καλοί, όπως μας είπαν. Δυστυχώς χάνει πάντα η Ελλάδα», ενώ επεσήμανε ότι «χρειάστηκε ένας χρόνος διαπραγματεύσεων και 4,5 δισ. νέα δυσβάσταχτα μέτρα, για να επαναληφθούν οι εξαγγελίες του Μαΐου του 2016 ότι ρυθμίσεις για το χρέος θα γίνουν στο μέλλον, μετά την λήξη του προγράμματος. Αν και εφόσον…».

Όπως αναφέρει η κ. Γεννηματά, πρόκειται για άλλη μια αποτυχημένη διαπραγμάτευση, άλλη μια ευκαιρία χαμένη. «Πέρασαν δυόμιση χρόνια με σκληρή λιτότητα και ύφεση χωρίς προοπτική. Η κυβέρνηση Τσίπρα κοστίζει ακριβά στον τόπο. Ό,τι κι αν λένε, η καταδίκη του λαού έρχεται αμείλικτη», καταλήγει.

Το Ποτάμι για τη συμφωνία στο Eurogroup

Ανακοίνωση για το αποτέλεσμα του Eurogroup εξέδωσε το Ποτάμι: «Η δεύτερη αξιολόγηση που θα έπρεπε να κλείσει τον Φεβρουάριο του 2016 έκλεισε τώρα. Ύστερα από ενάμιση χρόνο αβεβαιότητας με τεράστιο κόστος για την οικονομία που μεταφράστηκε σε επιπλέον μέτρα, αποφασίστηκε η εκταμίευση της δόσης των 8.5 δις. Όσο για το χρέος, έγινε δεκτό το “σχέδιο Σόϊμπλε” με κάποιες μικρές βελτιώσεις, περισσότερο για να τηρηθούν τα προσχήματα και λιγότερο για λόγους ουσίας. Σε πείσμα της κυβερνητικής προπαγάνδας που βλέπει παντού νίκες, η απόφαση προβλέπει:

Εφαρμογή μέτρων, στο βαθμό που είναι απαραίτητο (to the extent necessary), μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018 και δίχως να δημιουργεί επιπλέον κόστος στα άλλα κράτη-μέλη (not lead to additional costs for other beneficiary Member States).

Επέκταση των ωριμάνσεων του δανείου του EFSF από 0 έως 15 χρόνια. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορούν να επεκταθούν ως 15 χρόνια, αλλά μπορούν και να μείνουν ως έχουν δίχως καμιά επέκταση.

Μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα 3.5% ως και το 2022 και 2% ή πάνω, αλλά κοντά στο 2% από το 2023 ως το 2060. Πλεονάσματα αυτού του ύψους, προκειμένου να μη χρειαστούν πιο αποφασιστικά μέτρα αναδιάρθρωσης, για τόσο μεγάλο διάστημα θα είναι πρωτοφανή και θα λειτουργήσουν αρνητικά για την ανάπτυξη

Η σύνδεση του χρέους με την ανάπτυξη, έτσι όπως γίνεται, σημαίνει ότι όσο χειρότερα πηγαίνει η οικονομία, τόσο μεγαλύτερη ελάφρυνση θα έχουμε. Δεν προβλέπεται κανένας συγκεκριμένος τρόπος σύνδεσης χρέους-ανάπτυξης. Η επεξεργασία του μηχανισμού παραπέμπεται στο μέλλον.

Δεν υπάρχει απολύτως καμία αναφορά στο πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που θα βοηθούσε στην ταχύτερη πρόσβαση στις αγορές και στην ανάπτυξη.

Γίνεται αναφορά στην επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος, τα οποία είχαμε κερδίσει το 2012 και χάσαμε με τις καταστροφικές επιλογές Τσίπρα-Βαρουφάκη το 2015 και είχε ανακοινωθεί και τον Μάϊο του 2016 ότι θα δοθούν..

Η κυβέρνηση θυμήθηκε τώρα ότι το μεγάλο στοίχημα είναι η ανάπτυξη. Αλλά το στοίχημα αυτό είναι ανίκανη να το κερδίσει.

Η ανάπτυξη, οι επενδύσεις, η επιχειρηματικότητα είναι έννοιες ξένες με το πολιτικό DNA των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ».


ΠΗΓΗ
Πολιτική 2974388173490425153
Περιμένουμε το σχόλιο σου
Αρχική σελίδα item

Μόλις Ανέβηκε