Την ενίσχυση του αντιπολιτευτικού λόγου, με αιχμή τα μείζονα ανοιχτά ζητήματα της ατζέντας που σχετίζεται με την καθημερινότητα, αλλά και την αποδόμηση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων, η οποία θα έχει βασικό κέντρο βάρους την περαιτέρω ανάλυση των γαλάζιων θέσεων για την έξοδο από την κρίση, θέτουν ως τα επόμενα μεγάλα στοιχήματα στο οικοσύστημα της Νέας Δημοκρατίας. Έχοντας το βλέμμα στραμμένο στην επικείμενη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Πέμπτης, προκειμένου να τεθούν επί τάπητος οι επόμενες στρατηγικές κινήσεις της παράταξης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινά από σήμερα διήμερη περιοδεία στους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου. Στην Κρήτη, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει συσκέψεις με παραγωγικούς φορείς και εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ σήμερα το απόγευμα και μετά τα εγκαίνια των γραφείων της ΝΟΔΕ Ηρακλείου, θα πραγματοποιήσει ανοιχτή ομιλία, στη διάρκεια της οποίας αναμένεται πως θα εξαπολύσει εφ’ όλης της ύλης πολιτική επίθεση κατά του Μεγάρου Μαξίμου και του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, για τα επικείμενα μέτρα-φωτιά της αξιολόγησης, φέρνοντας, ταυτόχρονα, στο προσκήνιο το πρόγραμμα της οδού Πειραιώς για το πέρασμα στη μετά-Μνημόνιο εποχή.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είναι αποφασισμένος να κλιμακώνει ημέρα με την ημέρα την επίθεσή του, στοχεύοντας ευθέως στο πρόσωπο του πρωθυπουργού. Ο ίδιος έσπευσε να χαρακτηρίσει τον κ. Τσίπρα ως τον "πιο ανεύθυνο και αδίστακτο δημαγωγό που έχει γνωρίσει η χώρα", ενώ ηχηρό ήταν και το "όχι" στα επικείμενα μέτρα και αντίμετρα της συγκυβέρνησης. "Δε θα γίνουμε δεκανίκι του κ. Τσίπρα. Δε θα νομιμοποιήσουμε την απόπειρα εξαπάτησης των πολιτών", ήταν η χαρακτηριστική τοποθέτηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, την ώρα που η οδός Πειραιώς κρατάει εμφατικό και ταυτόχρονα συνεχώς διευρυνόμενο προβάδισμα έναντι της Κουμουνδούρου.
Στα κεντρικά γραφεία της αξιωματικής αντιπολίτευσης ποντάρουν εμφανώς τόσο στο στρατηγικό αδιέξοδο του Μεγάρου Μαξίμου και του πρωθυπουργού στο καυτό σκηνικό της διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές και στην καθημερινότητα, αλλά και στη σημαντική φθορά του ΣΥΡΙΖΑ, που βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα κύμα λαϊκής δυσαρέσκειας, το οποίο…φουσκώνει συνεχώς. Τα θέματα της Υγείας, της Παιδείας, της πραγματικής οικονομίας και της δημόσιας ασφάλειας βρίσκονταν και θα εξακολουθούν να βρίσκονται σε θέση υψηλή στη γαλάζια ατζέντα, οι δράσεις και ο δημόσιος λόγος των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας θα λάβουν στοιχεία σκληρού ροκ, ενώ τα τετ α τετ Μητσοτάκη με τους τομεάρχες του κόμματος θα πυκνώσουν, προκειμένου ο όλος μηχανισμός να βρίσκεται σε κατάσταση συνεχούς επαγρύπνησης.
Στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, σε κατ' ιδίαν συζητήσεις τους, επισημαίνουν σε όλους τους τόνους πως η Κουμουνδούρου και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, βρίσκονται ενώπιος ενωπίω με ένα απόλυτο στρατηγικό αδιέξοδο. Προς επίρρωση, δε, των λεγομένων τους, στέκονται κατά κύριο λόγο σε τρία βασικά σημεία. Όπως σημειώνουν, λοιπόν, πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης:
-Ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να στήσει κάποιο θετικό αφήγημα. "Το έργο του αξιολογείται πολύ αρνητικά – και συγκεκριμένα σε ποσοστό πάνω από 80% - από τους πολίτες. Και οι όποιες θετικές αναφορές προσκρούουν σε ένα παγωμένο κλίμα απαισιοδοξίας, το οποίο  η Κουμουνδούρου έχει προκαλέσει. Στις δημοσκοπήσεις, από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πίσω με τη μεγαλύτερη διαφορά που έχει καταγραφεί τα τελευταία χρόνια και υστερεί και σε όλα τα κρίσιμα ποιοτικά στοιχεία. Η ίδια εικόνα υπάρχει και μεταξύ των αναποφάσιστων ψηφοφόρων. Άρα, οι δεξαμενές του παρελθόντος δεν υπάρχουν", τονίζουν.
-Στην Κουμουνδούρου δεν πιστεύουν ούτε οι ίδιοι τα όσα λένε. "Τα ίδια τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ομολογούν πλέον ανοιχτά ότι "έπεσαν έξω σε όλες τις εκτιμήσεις", όπως δήλωσε για παράδειγμα ο κ. Φίλης. Ταυτόχρονα, όλο και περισσότεροι βουλευτές εκφράζουν ανησυχίες για την ακολουθούμενη στρατηγική. Ο ένας τάσσεται υπέρ των πρόωρων εκλογών, ο άλλος υπέρ της διάλυσης του "γάμου" με τον Καμμένο, ο τρίτος ανοίγει θέμα δραχμής. Όλα αυτά, δείχνουν ότι το κεντρικό πολιτικό αφήγημα της κυβέρνησης δεν γίνεται πιστευτό ούτε από τους ίδιους", αναφέρουν.
-Στο ΣΥΡΙΖΑ έχουν μπροστά τους πολλά ανοιχτά μέτωπα. "Τα μέτρα της αξιολόγησης, εάν και εφόσον κλείσει, θα πλήξουν την κυβέρνηση στον στενό πολιτικό και εκλογικό της πυρήνα. Συγκεκριμένα, η μείωση του αφορολόγητου θα πλήξει κυρίως τους μισθωτούς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που ήταν οι πλέον προνομιακές εκλογικά ομάδες της. Τα εργασιακά και τα ενεργειακά θα πλήξουν τη στελεχιακή της βάση, η οποία θα κληθεί να υποστηρίξει μία ακόμα παραβίαση των "κόκκινων γραμμών" της. Την ίδια ώρα, η πραγματική οικονομία βυθίζεται. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ διέλυσαν το σόου περί ανάπτυξης που επιχείρησε να στήσει ο κ. Τσίπρας", επισημαίνουν κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας. Προσθέτουν, μάλιστα, ότι η αύξηση των οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες, η διόγκωση των κόκκινων δανείων και των ανεξόφλητων υποχρεώσεων των ιδιωτών προς το δημόσιο, αλλά και η περιδίνηση στο ασφαλιστικό έχουν εγκλωβίσει το κυβερνητικό στρατόπεδο σε ένα διαχειριστικό αδιέξοδο.