Loading...

Εκλογές εδώ και τώρα… ζητάει ο Μητσοτάκης


Εκλογές εδώ και τώρα… ζητάει ο Μητσοτάκης
Του Γιάννη Κ. Τρουπή
«Η χώρα πρέπει να πάει γρήγορα σε εκλογές. Δεν το απαιτεί η ΝΔ, το απαιτεί ολόκληρη η κοινωνία». Με αυτή τη φράση ο Κυριάκος Μητσοτακης θα ζητήσει άμεση προσφυγή στις κάλπες, ενώπιον της κοινοβουλευτικής του ομάδας.
Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει πάρει τη στρατηγική απόφαση να ανεβάσει τους τόνους της αντιπαράθεσης και να κινηθεί σε ρυθμούς «σκληρού ροκ». Αυτό φάνηκε άλλωστε και από τον τρόπο που λειτούργησε στις αρχές της εβδομάδας στην Κρήτη και με τους πολίτες που ήρθε σε επαφή.
Όποιος παρακολούθησε από κοντά την περιοδεία του στο νησί, ένα ήταν το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε: Οι Κρητικοί του συμπεριφέρονταν ως τον επόμενο πρωθυπουργό, είτε συμφωνούσαν με αυτά που έλεγε είτε όχι.
Η εμπέδωση του συγκεκριμένου κλίματος αποτελούσε έναν από τους κεντρικούς στόχους του γαλάζιου επιτελείου και δείχνει να έχει γίνει πραγματικότητα.
Σε αυτό το πλαίσιο ο πρόεδρος της ΝΔ θέλει να επενδύσει, με τη δημιουργία ενός οριοθετημένου μονοπατιού πάνω στο οποίο θα κλιμακώσει τις επιθέσεις του στην κυβέρνηση και θα αποτελεί τον οδικό χάρτη των επόμενων επιλογών για ολόκληρη την κοινοβουλευτική του ομάδα.
Σε αυτό το μονοπάτι ξεχωριστή θέση έχει το αίτημα για εκλογές, το οποίο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα διαχωρίσει εκ νέου από τη συνεχιζόμενη αξιολόγηση. Όπως μας μεταφέρουν συνομιλητές του, ο κ. Μητσοτάκης έχει πειστεί ότι ακόμα και αν η αξιολόγηση ολοκληρωθεί, η κυβέρνηση Τσίπρα έχει εξαντλήσει τα αποθέματά της στην κοινωνία, στοιχείο που την καθιστά πολιτικά «τελειωμένη». Φαίνεται μάλιστα ότι διαθέτει ενδείξεις ότι και οι αντοχές των πιστωτών με τη διακυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου τελειώνουν.
Η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας το μεσημέρι της Πέμπτης πραγματοποιείται περίπου δύο εβδομάδες μετά τις «παραφωνίες» που σημειώθηκαν από γαλάζιους βουλευτές ως προς τη στάση που θα πρέπει να κρατήσει το κόμμα στη ψήφιση των μέτρων, που προτίθεται να φέρει η κυβέρνηση στο κοινοβούλιο. Ο κ. Μητσοτάκης θα ξεκαθαρίσει σε υψηλούς τόνους ότι η ΝΔ δε θα ψηφίσει τα όποια μέτρα, παρουσιάζοντας και το πλαίσιο:
«Τα μέτρα αυτά είναι το κόστος της δικής τους αποτυχίας. Δικά τους είναι τα μέτρα, αυτοί τα έφεραν, αυτοί ας τα ψηφίσουν», αναμένεται να πει ο κ. Μητσοτάκης που θα θέσει και ένα είδος τελεσιγράφου, σημειώνοντας ότι όποιος διαφοροποιηθεί, θα μείνει πίσω.
Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν κρύβουν τον μεγάλο προβληματισμό για την πορεία της διαπραγμάτευσης, για την οποία εκτιμούν ότι ούτε στο Eurogroup της 20ης Μαρτίου θα υπάρξει συμφωνία. Στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης θα κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι συνεχίζει την εσωτερική στάση πληρωμών, στερώντας ρευστότητα από την πραγματική οικονομία, με αποτέλεσμα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, ήδη από τον Ιανουάριο, να έχουν αυξηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό.
Η κλιμακούμενη ένταση στο Αιγαίο και η προκλητικότητα της Άγκυρας δε θα λείψουν από την ομιλία του προέδρου της ΝΔ. Ο κ. Μητσοτάκης θα κρατήσει από την μία χαμηλούς τόνους καθώς δε θέλει να κατηγορηθεί για προσπάθεια κομματικής εκμετάλλευσης , αλλά από την άλλη δε θα λείψουν και οι αιχμές για «επιπόλαιες» κυβερνητικές επιλογές, «φωτογραφίζοντας» τον Πάνο Καμμένο.
Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι μετά την ομιλία Μητσοτάκη, το λόγο θα πάρουν όσα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας το θελήσουν. Θα υπάρξουν γαλάζιοι βουλευτές που θα πάρουν αποστάσεις από την κεντρική γραμμή; Θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις ως προς την τακτική που ακολουθεί ο κ. Μητσοτακης; Η εικόνα που υπάρχει στην ηγετική ομάδα είναι όχι, κάτι που μένει να αποτυπωθεί και στην πράξη.

ΠΗΓΗ
Πολιτική 4951326374434397666
Περιμένουμε το σχόλιο σου
Αρχική σελίδα item

Μόλις Ανέβηκε