Του Δημήτρη Γκάτσιου
 
Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό, αλλά και έντονη αντίδραση από την πλευρά της οδού Πειραιώς προκαλούν οι δηλώσεις κορυφαίων ευρωπαίων αξιωματούχων, οι οποίοι ανακίνησαν καταμεσής του αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Αθήνα και στους πιστωτές ζήτημα αποδοχής του εν αναμονή σφοδρού δημοσιονομικού πακέτου  από την πλευρά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κι αν οι αναφορές του υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, που υποστήριξε πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητάει τη δέσμευση και της αντιπολίτευσης ως προς το περιεχόμενο του deal με τους θεσμούς διαψεύστηκαν μέσα σε χρόνο ρεκόρ (ο ΔΝΤ δε ζητάει καμία διαβεβαίωση από την αντιπολίτευση στην Ελλάδα, σημείωσε αξιωματούχος) ήταν η επόμενη χρονικά τοποθέτηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που έριξε νερό στο μύλο της έκτασης του όλου καυτού ζητήματος.

"Σε όλες τις περιπτώσεις προγραμμάτων βοήθειας προς κράτη, οι θεσμοί πάντα διαμηνύουν ότι αποφάσεις για μέτρα που αφορούν το μέλλον, θα πρέπει να γίνονται αποδεκτές και από την αντιπολίτευση, εφόσον υπάρχουν εκλογές στο άμεσο μέλλον. Δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο", σημείωσε ο κ. Σόιμπλε, σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους. "Θα πρέπει οι αποφάσεις να διατυπωθούν νομοθετικά με τέτοιο τρόπο, ώστε να παραμένουν ανεξάρτητες από τα εκλογικά αποτελέσματα…Αυτό έχει γίνει με επιτυχία στο παρελθόν σε άλλα κράτη, αλλά και στην Ελλάδα", ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, με τις δηλώσεις του να…χτυπούν κόκκινο συναγερμό στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας.

Οι διατυπώσεις που χρησιμοποίησαν στενοί συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όταν ερωτήθηκαν, αρχικά, για τα σχόλια του υπουργού Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, ήταν κατηγορηματικές. "Δεν υπάρχει καμία επικοινωνία ανάμεσα σε εμάς και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η Νέα Δημοκρατία δε θα ψηφίσει ούτε μέτρα, αλλά ούτε και αντίμετρα. Εάν δε μπορούν να τα ψηφίσουν οι 153, τότε ο κ. Τσίπρας ας πάει σε εκλογές. Το δίλημμα είναι αποκλειστικά δικό τους", τόνιζαν ανώτερες πηγές της οδού Πειραιώς στο capital.gr, όταν νωρίς χθες το μεσημέρι εκλήθησαν να τοποθετηθούν για τις αναφορές του κορυφαίου Γάλλου αξιωματούχου. Όταν, δε, στο προσκήνιο ήρθαν τα σήματα που εξέπεμψε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, η αντίδραση της οδού Πειραιώς ήταν ακόμα πιο έντονη.

Και αυτή τη φορά τοποθέτησε ευθέως στο κάδρο τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. "H Νέα Δημοκρατία έχει πάρει θέση στο προσκήνιο για τα μέτρα. Δε θα τα ψηφίσει. Τώρα, η κυβέρνηση πρέπει να πάρει θέση για αυτά που γίνονται στο παρασκήνιο. Και να εξηγήσει γιατί αναζητεί στήριξη από το εξωτερικό για να ψηφιστούν τα μέτρα που, λόγω της ανικανότητας και της ιδεοληψίας του κ. Τσίπρα, ζητούνται από τη χώρα. Ίσως, ο κ. Τσίπρας δεν αισθάνεται τόσο άνετα με την κυβερνητική του πλειοψηφία. Τον διαβεβαιώνουμε ότι δεν πρόκειται να τον διευκολύνουμε", σημείωσαν κύκλοι της γαλάζιας παράταξης, κόβοντας κάθε συζήτηση για το ενδεχόμενο ενός "ναι" στο δημοσιονομικό πακέτο ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων. Όλα αυτά, δε, στον απόηχο της εκπεφρασμένης θέσης του κ. Μητσοτάκη πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να γίνει δεκανίκι της συγκυβέρνησης των κυρίων Τσίπρα-Καμμένου.