Loading...

Νότης Μηταράκης: Ακατανόητη απόφαση η άρση του ειδικού καθεστώτος για το ΦΠΑ στα νησιά


Για κατακόρυφη πτώση των πτήσεων τσάρτερ στη Χίο, κάνει λόγο στη συνέντευξη που παραχώρησε στο attikinews.gr ο βουλευτής του νησιού, Νότης Μηταράκης, υπογραμμίζοντας επίσης πως «το δυσβάσταχτο βάρος για τους 2500 μετανάστες που φιλοξενούνται στη Χίο πέφτει πάνω στις πλάτες των εθελοντών, της τοπικής κοινωνίας και της αυτοδιοίκησης». Ο πρώην υπουργός αναφέρεται στην αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, λέγοντας πως αυτή θα μειώσει τα έσοδα του Δημοσίου.

Στον Νίκο Χιδίρογλου

Η Χίος ανήκει στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου που έχουν δεχθεί τις μεγαλύτερες προσφυγικές ροές. Αυτές οι ροές μειώθηκαν μετά την επίτευξη της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας για τις επαναπροωθήσεις. Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο νησί;

 Δεν είναι καλύτερη. Από τις αρχές Απριλίου έχουν επαναπροωθηθεί από τη Χίο στην Τουρκία 81 μετανάστες και έχουν φτάσει στα παράλια της Χίου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία περισσότεροι από 150. Επίσης, η υπομονή στα κέντρα κράτησης εξαντλείται.  Οι διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων ασύλου δεν προχωρούν και η κατάσταση στις δομές φιλοξενίας είναι τραγικές. Το κράτος είναι κυριολεκτικά άφαντο και όλο αυτό το δυσβάσταχτο βάρος για τους 2500 μετανάστες που φιλοξενούνται στη Χίο πέφτει πάνω στις πλάτες των εθελοντών, της τοπικής κοινωνίας και της αυτοδιοίκησης. Υπάρχει επίσης μεγάλο θέμα με την ασφάλεια των κατοίκων και την υγειονομική περίθαλψη των προσφύγων και μεταναστών.  


Το προσφυγικό έχει τελικά οικονομικό αντίκτυπο στα νησιά;

Αναμφίβολα. Οι εικόνες που έκαναν τον γύρο του κόσμου από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου είχαν αρνητικό αντίκτυπο. Αυτό φαίνεται και από την κατακόρυφη πτώση των πτήσεων τσάρτερ. Ωστόσο, το μεγάλο ζήτημα που αντιμετωπίζει η Χίος όπως και όλα τα νησιά του Αιγαίου είναι η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ φαίνεται πως το θεώρησε ειδικό προνόμιο… 

Το μειωμένο ΦΠΑ στο Αιγαίο αποτελούσε για χρόνια ασπίδα προστασίας των νησιωτών απέναντι στο αυξημένο κόστος, λόγω της εδαφικής ασυνέχειας και της γεωγραφικής ιδιαιτερότητας των νησιών μας. Αυτό το ειδικό καθεστώς το καθιέρωσε για λογαριασμό των νησιών η Ν.Δ. πριν από 35 χρόνια και έρχεται τώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ σε αυτήν τη δυσβάσταχτη οικονομική συγκυρία να το καταργήσει. Πρόκειται για μια ακατανόητη απόφαση που θα γονατίσει πολλές επιχειρήσεις και θα μειώσει δραστικά την κατανάλωση. Το μέτρο αυτό ισχύει από 1.6.2016 σε άλλα 11 νησιά των Κυκλάδων και του Κεντρικού Αιγαίου και από 1.1.2017 θα επεκταθεί σε όλα, ακόμα και στα πιο μικρά και στα πιο απομακρυσμένα.

Αυτή πολιτική με την κατακόρυφη αύξηση των φόρων, που θα οδηγήσει κατά τη γνώμη σας;

Θα σας δώσω ένα παράδειγμα συγκεκριμένο με τον ΦΠΑ. Όταν ο ΦΠΑ ήταν στο 19% το κράτος εισέπραττε ετησίως 16,3 δις ευρώ. Όταν ανέβηκε στο 21% το ποσό που εισπράχθηκε έπεσε στα 14,4  δις ευρώ και με 23% το ποσό κατρακύλησε στα 13, 7 δις ευρώ. Χάθηκαν δηλαδή 2,6 δις ευρώ. Τώρα ο συντελεστής σκαρφαλώνει από το 23% στο 24% και στα νησιά από το 16% στο 24%. Πιστεύει κανείς με βάση τα παραπάνω ότι θα αυξηθούν τα έσοδα του Δημοσίου; Δεν νομίζω. Δυστυχώς, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παρέδωσε άνευ όρων το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ των νησιών στους δανειστές.


Επί των ημερών σας στο υπουργείο Ανάπτυξης συστάθηκε και συγκροτήθηκε η εταιρεία Αττικό Παράκτιο Μέτωπο ΑΕ η οποία τώρα πέρασε μέσω της ΕΤΑΔ στο νέο υπερταμείο, στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας. Ο στόχος της ανάδειξης της Αθηναϊκής Ριβιέρας εξακολουθεί να υφίσταται;

Η κυβέρνηση παρέδωσε ολόκληρο το Παράκτιο Μέτωπο στους δανειστές. Εμείς, την περίοδο 2012 -2014 είχαμε δώσει μεγάλη μάχη για να μην περάσει το μέτωπο από το Φάληρο έως το Σούνιο στο ΤΑΙΠΕΔ. Και τα είχαμε καταφέρει. Τώρα, όλοι αυτοί οι κόποι πήγαν χαμένοι. Τα ακίνητα του Ελληνικού Δημοσίου που πέρασαν στο νέο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων ουσιαστικά υποθηκεύονται ως εγγύηση των δανειστών για τα δάνεια που δίνουν στην Ελλάδα. Και μην ξεχνάτε ότι το ανώτατο όργανο του νέου ταμείου, το Εποπτικό Συμβούλιο, τελεί υπό τον ασφυκτικό έλεγχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τoυ ESM. Θυμάμαι τώρα πολλούς Δημάρχους της περιοχής που αντιδρούσαν στις δικές μας προσπάθειες για το Παράκτιο. Αναρωτιέμαι τι λένε τώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έδωσε αυτό το φιλέτο στους δανειστές. Αναρωτιέμαι αν θα κάνουν ποτέ μια δημόσια αυτοκριτική για τη στάση τους και τις τρικλοποδιές που έβαζαν.

Πολιτική 2987499047248442470
Περιμένουμε το σχόλιο σου
Αρχική σελίδα item

Μόλις Ανέβηκε